Τον Νοέμβριο του 2021, ο τραπεζικός λογαριασμός του περιείχε 340 δις δολάρια και σήμερα δεν ξεπερνάει τα 137 δις
Ο Έλον Μασκ είναι ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς. Είναι σήμερα κατά 137 δισ. δολάρια πιο «φτωχός» από ό,τι την 1η Ιανουαρίου εν πολλοίς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο απέκτησε και αποφάσισε να διοικήσει το Twitter, γεννώντας αμφιβολίες για το εάν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις άλλες εταιρείες του: Tesla και Space X.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 4 άτομα, ο Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Τσανπενγκ Ζάο και ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ έχασαν αθροιστικά 392 δισ. δολάρια από τον πλούτο τους. Υπήρξαν πάντως και κάποιες μικρές εξαιρέσεις.
Πώς κατάφερε το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ «χασούρας»
Ο Έλον Μάσκ, τον Ιανουάριο του 2021, έγινε ο μόλις δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο, του οποίου η προσωπική περιουσία ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια (ο πρώτος ήταν ο Τζεφ Μπέζος).
Όμως, λίγους μήνες αργότερα -και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022- έγινε και ο πρώτος (και μοναδικός έως σήμερα), ο οποίος καταφέρνει να χάσει τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια.
Ο 51χρονος μεγιστάνας, συγκεκριμένα, είδε την περιουσία του να περιορίζεται μόλις στα 137 δισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της Tesla συνέχισαν την καθοδική τροχιά, κατρακυλώντας κατά σχεδόν 70% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο τραπεζικός λογαριασμός του Έλον Μασκ περιείχε 340 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα μόλις 13 μηνών απώλεσε περιουσία ύψους 203 δισ. δολαρίων. Ένα αδιανόητο χρηματικό ποσό, το οποίο του «στοίχισε» και τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (πλέον είναι ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH).
Ειδικά, όσον αφορά την Tesla, πέραν του φόβου μείωσης των εσόδων, καλείται να διαχειριστεί και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες διεισδύουν στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, αποκτώντας σημαντικά μερίδια αγοράς.
Ενόσω έχει να «κουμαντάρει» όλες αυτές τις προκλήσεις, ο Μασκ προέβη σε μια ακατανόητη -για πολλούς- κίνηση, αποκτώντας τον Οκτώβριο το 100% του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Και μάλιστα έθεσε εαυτόν επικεφαλής της εταιρείας, αποφασίζοντας να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, για να χρηματοδοτήσει την εν λόγω εξαγορά, προχώρησε σε μπαράζ πωλήσεων μετοχών της Tesla, στην οποία πλέον ελέγχει το 13,4% (διαθέτει και το 42,2% της SpaceX), κάτι το οποίο οπωσδήποτε θορύβησε τις αγορές και ενέτεινε τις ρευστοποιήσεις.
Παγκόσμια αναγράφεται πτωτική τάση στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 4 άτομα, ο Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Τσανπενγκ Ζάο και ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ έχασαν αθροιστικά 392 δισ. δολάρια από τον πλούτο τους.
Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχου εύρους απώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet, κάτι το οποίο αποδίδεται στη σφιχτή νομισματική πολιτική και τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.
Οι τεχνολογικές εταιρείες, άλλωστε, θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στο ενδεχόμενο μιας συρρίκνωσης του ΑΕΠ, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές των μελλοντικών κερδών.
Καθησυχαστικός ο Μασκ
Βέβαια ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ανησυχίες για την Tesla και έχει αποδώσει τις αναταράξεις στις αγορές και τη συρρίκνωση της περιουσίας του στη Federal Reserve και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
«Η Tesla αποδίδει καλύτερα από ποτέ» έγραψε στις 16 Δεκεμβρίου στο Twitter. «Δεν ελέγχουμε τη Federal Reserve. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.