Ντίνα Δασκαλοπούλου
Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός μιλά για την αναίτια σύλληψή του: «Είμαστε επαγγελματίες και δεν επιλέγουμε πλευρά στα γεγονότα, ούτε εγώ ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο ή κόμμα.
Είμαι εκεί για να καταγράφω νηφάλια και ψύχραιμα όσα συμβαίνουν»Την Τρίτη στα Προσφυγικά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε άλλη μία φορά γιατί η χώρα κατρακυλά στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου, αφού όχι μόνο παρεμπόδισε τη δημοσιογραφική κάλυψη -κι άρα την κοινή γνώμη να ενημερωθεί για τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση- αλλά συνέλαβε αναίτια έναν διεθνούς κύρους πολυβραβευμένο φωτορεπόρτερ.
Η δουλειά του Νίκου Πηλού έχει εκτεθεί σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς από την πρώτη του αποστολή στον Λίβανο το 1988 έχει καλύψει ιστορικά γεγονότα μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι ενώ οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαίες εφημερίδες και περιοδικά του πλανήτη, έφτασε η στιγμή ο ίδιος να πρωταγωνιστεί σε μια είδηση, αντιμέτωπος με πλημμεληματικές κατηγορίες, χωρίς κανένα στοιχείο ή μαρτυρία σε βάρος του. Το γεγονός θορύβησε την ελληνική κοινή γνώμη και προκάλεσε αντιδράσεις από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.
«Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμέραμεν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ. Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους, απειλώντας τους με προσαγωγή», αναφέρει η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Για παρακώλυση του έργου των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, με τις αστυνομικές αρχές να την αποδίδουν σε προφορική εισαγγελική απόφαση, κάνει λόγο η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Σε ένα τέτοιο πεδίο βρέθηκε την Τρίτη ο Πηλός, που παρακολουθεί εδώ και 5 χρόνια την κοινότητα της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί και βραβευτεί. Κατά τις 3.30 το μεσημέρι, αφού το πρώτο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης είχε τελειώσει και οι κάτοικοι θα έκαναν συνέλευση, έφτασε εκεί.
«Τα Προσφυγικά παρουσιάζουν μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, μια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αυτοοργανωμένες κοινότητες φτωχών ανθρώπων - ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων», μας λέει ο Νίκος Πηλός. «Εργάζομαι πάνω από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πολλές φορές γεγονότα σε εμπόλεμες ζώνες. Ο τρόπος που δουλεύουμε στο πεδίο έχει κανόνες και διέπεται από κώδικα δεοντολογίας, όπως υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όχι μόνο οι ένστολοι κάθε χώρας, αλλά ακόμα και οι αντιμαχόμενες πλευρές σε μια σύρραξη απέναντι στους ανθρώπους του Τύπου», λέει ο Ν. Πηλός.
«Οταν ξεκίνησε η έφοδος των αστυνομικών και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, ακολούθησα τους κανόνες ασφαλείας κι ανέβηκα στην ταράτσα ώστε να μπορώ να αναπνέω γιατί στον εσωτερικό χώρο υπήρχε μεγάλος συνωστισμός. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν στην ταράτσα αμέσως μετά και προσήγαγαν όποιον ήταν εκεί - μαζί τους κι εμένα. Κι αυτό παρ’ όλο που είπα την ιδιότητά μου και έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα. Μεταφέρθηκα στη ΓΑΔΑ όπου με κράτησαν μέχρι τις 2 το ξημέρωμα, παρ’ όλο που ήταν γνωστή η ιδιότητά μου και στη φυσική και την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας. Εν τέλει βρέθηκα κατηγορούμενος και μάλιστα με βαριές κατηγορίες. Είμαστε επαγγελματίες και δεν επιλέγουμε πλευρά στα γεγονότα, ούτε εγώ ανήκω σε κάποιον πολιτικό χώρο ή κόμμα. Είμαι εκεί για να καταγράφω νηφάλια και ψύχραιμα όσα συμβαίνουν - αυτό άλλωστε διδάσκω και στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο όταν διδάσκω στην Ελλάδα και αλλού».
Υποχρέωση των αρχών είναι να διευκολύνουν τους λειτουργούς των μέσων και να σέβονται την ιδιότητά τους όπως και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ενημέρωση. Στην Ελλάδα, προσήγαγαν έναν επαγγελματία που έδειξε τρεις φορές την επαγγελματική ταυτότητά του, έγινε γνωστή πολύ γρήγορα η ιδιότητά του στη φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, οι συνάδελφοί του συγκεντρώθηκαν αστραπιαία έξω από τη ΓΑΔΑ.
Ο Πηλός κρατήθηκε για 10 ώρες και εν τέλει βρέθηκε κατηγορούμενος για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου