Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Τσιόδρας: «Δεν αποδεικνύεται πουθενά ότι τα εμβόλια σκοτώνουν»

 


Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπότητα έκανε λάθη και πως την επόμενη φορά θα πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα

Η παγκόσμια κοινότητα έκανε λάθη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ομιλία του με θέμα “Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις”, στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σημειώνοντας ωστόσο ότι πλέον “είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα” την πανδημία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται 6-8 Οκτωβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. Τις εργασίες του άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος καλώντας στο βήμα τον κ. Τσιόδρα, είπε: “Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει από τους εκτός Ελλάδος επιστήμονες, έχουμε τους καλύτερους και ένας από αυτούς είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας”.

Τα λάθη της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της covid-19. «Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε για το μέλλον», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με την covid-19, είπε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για τα νέα συστήματα επιτήρησης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τις νέες θεραπείες.

«Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Η Covid-19 δεν είναι γριπούλα

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η covid-19 είναι μια απλή γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από covid-10. Είναι πάνω από 1000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο, πρόσθεσε.

Η πανδημία covid-19 πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε, ανέφερε. “Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλίες και τις ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. 99% αυτή τι στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4,Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τι στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα κάνουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα;”. Η απάντηση του Τσιόδρα ήταν ναι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση.

Εμβόλια και αναμνηστική δόση

«Που είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια , μετά από 12,7 δις δόσεις εμβολίων;”, αναρωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. «Είναι λανθασμένη η λογική τους και αποδεικνύεται καθημερινά», τόνισε.

«Είκοσι εκατ. θάνατοι προλήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο», είπε. Σχετικά με την 4η δόση είπε ότι σύμφωνα με δεδομένα έχει μεγάλο όφελος ειδικά στους άνω των 60 ετών. Δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μας προστατεύουν.

Στην Ελλάδα καταγράφονται επαναλοιμώξεις 24% την τελευταία εβδομάδα. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη τον Απρίλιο άγγιζαν το 80% και στην Ελλάδα πάνω από το 90% του πληθυσμού στους νομούς της Θεσσαλίας έχουν περάσει μία φορά τη λοίμωξη.

Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε “Ομικρον” η προστασία είναι 75% που σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι τα αντισώματα είναι παραπάνω αν κάποιος έχει περάσει λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε όλους στους 4 μήνες η προστασία μειώνεται.

ΠΗΓΗ


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις