Εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί
Διπλωματικός υπάλληλος που αυτοπροσδιορίστηκε δημοσίως σε δικαστήριο ως «ο λογογράφος του πρωθυπουργού» και εμπλέκεται σε σκάνδαλο
χρηματισμού για παράνομες θεωρήσεις εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας απολαμβάνει ιδιότυπης «ασυλίας» και αντί να τεθεί σε αργία συνεχίζει να παραμένει στην θέση του!Πρόκειται για τον υπόδικο διπλωματικό υπάλληλο Θεόφιλο Ζαφειράκο, που αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και ο οποίος συστήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία, ως «λογογράφος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη»
Ο εν λόγω έχει παραπεμφθεί σε δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας την περίοδο 2004-06 αντί αμοιβής. Το συνολικό κέρδος από τις μίζες για τον κατηγορούμενο και τον συγκατηγορούμενο στην υπόθεση πατέρα του φέρεται να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Θεόφ. Ζαφειράκος είναι υπόλογος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και τελεσθείσας κατά το διάστημα από το έτος 2005 έως και το έτος 2010 κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, όπως και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα πλημμεληματικής εκβίασης της πρώην συζύγου του.
Αν και υπόδικος για κακούργημα και ένα πλημμέλημα, ο Ζαφειράκος μέχρι και σήμερα δεν είχε κάποια επίπτωση σε σχέση με τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ, στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση ο Ν. Δένδιας το 2021, τον απάλλαξε!
Εκτός από την προκλητική ασυλία, στην περίπτωση Ζαφειράκου τίθεται ακόμη ένα ζήτημα που χρήζει απαντήσεων.
Όπως κατήγγειλε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου εγγράφως σε επιστολές του στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια ο δικηγόρος Σπυρίδων Αλφαντάκης, ο Ζαφειράκος φέρεται να υποστήριξε δημόσια σε δικαστήριο τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι είναι ο «λογογράφος του πρωθυπουργού» και άρα κατά τη γνώμη του… δεν θα έπρεπε, «να ταλαιπωρείται με αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης».
Οι ισχυρισμοί Ζαφειράκου εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για το γεγονός ότι ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος «βγήκε λάδι» από το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ όσο και για το αν είναι πράγματι λογογράφος του Μητσοτάκη.
Είναι εντυπωσιακό ότι αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την κοινοποίηση των επιστολών σε Δένδια και Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση προς τον Αλφαντάκη, συνήγορο διαδίκου στην υπόθεση.
Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν. Είναι λογογράφος του Μητσοτάκη ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος; Με ποιο σκεπτικό απαλλάχθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ;
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 12.20 το μεσημέρι. Δικαστικός επιμελητής περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού κρατώντας μια σημαντική επιστολή. Συντάκτης της είναι ο δικηγόρος Σπ. Αλφαντάκης, ο οποίος με έγγραφη παραγγελία του έχει ζητήσει από τον δικαστικό επιμελητή να την παραδώσει στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.
Λίγα λεπτά πριν ο ίδιος δικαστικός επιμελητής είχε παραδώσει μια παρόμοια επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Η επιστολή κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, καθώς αφορά ένα σημαντικό ζήτημα διαφθοράς που εδώ και χρόνια απασχολεί τη Δικαιοσύνη, τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τον Τύπο.
Πρόκειται για το διαβόητο σκάνδαλο των παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν από την ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας την περίοδο 2004-06 αντί αμοιβής, με πρωταγωνιστή τον υπόδικο πλέον διπλωματικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών Θεόφ. Ζαφειράκο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Το 2004 ο Ζαφειράκος ήταν νεαρός διπλωματικός υπάλληλος που υπηρετούσε στο ΥΠΕΞ ως συνεργάτης του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου.
Την περίοδο εκείνη ο Κουμουτσάκος είχε οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Στις 23 Απριλίου 2004 ο Κουμουτσάκος επρόκειτο να ενημερώσει τους διαπιστευμένους διπλωματικούς συντάκτες.
Κατά την ενημέρωση παρουσίασε τον Θεόφ. Ζαφειράκο ως έναν από τους δύο «νέους συνεργάτες» του, μαζί με ακόμη μία διπλωματική υπάλληλο. Μάλιστα ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ είχε πλέξει το εγκώμιο του Ζαφειράκου λέγοντας: «Είχε βάρδια στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία από χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα και ήρθε κατευθείαν στη συνάντηση».
Λίγους μήνες μετά ο Ζαφειράκος τοποθετήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Εκεί έμεινε δύο χρόνια και ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τις παράνομες βίζες,
Μετά την Ινδία τοποθετήθηκε το 2007 στην ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη, ενώ το 2009 επέστρεψε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Μετά την αφυπηρέτηση από τη Βιέννη ο Ζαφειράκος τοποθετήθηκε σε ακόμη ένα «ευμενές πόστο», όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των διπλωματών:
στη μόνιμη αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο ως γραμματέας πρεσβείας. Εκεί παρέμεινε έξι χρόνια, παρά το γεγονός ότι συνήθως ένας διπλωμάτης δεν μπορεί να παραμείνει πάνω από τέσσερα χρόνια σε «ευμενές» πόστο και τρία χρόνια σε «δυσμενές».
Η αμετάκλητη παραπομπή
Έξι χρόνια αργότερα, και δη στις 7 Οκτωβρίου 2022, με τις δύο επιστολές του ο δικηγόρος Αλφαντάκης ενημέρωνε πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών για τις εμπλοκές Ζαφειράκου με τη Δικαιοσύνη σχετικά με το σκάνδαλο με τις βίζες.
Όπως ανέφερε, ο Ζαφειράκος έχει παραπεμφθεί «αμετάκλητα» σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από τον Ιούλιο του 2021, αντιμετωπίζοντας κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, όπως και ο συγκατηγορούμενος πατέρας του.
Συγκεκριμένα, ο διπλωματικός υπάλληλος βαρύνεται με τα αδικήματα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και τελεσθείσας κατά το διάστημα από το έτος 2005 έως και το έτος 2010 κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», όπως και για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα πλημμεληματικής εκβίασης» της πρώην συζύγου του. Σε βάρος του Ζαφειράκου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, το οποίο όμως παραγράφηκε λόγω των αλλαγών προς το ευμενέστερο στον Ποινικό Κώδικα το 2019.
Το ΥΠΕΞ είχε ενημερωθεί στις 29 Ιουλίου, τις 5 Αυγούστου, τις 17 Σεπτεμβρίου και τις 16 Νοεμβρίου 2021 με σχετικές επιστολές του Σπ. Αλφαντάκη, ο οποίος είχε αποστείλει και ακριβές αντίγραφο του υπ’ αριθμόν 7422/14.09.2021 βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη ο Ζαφειράκος και ο πατέρας του.
Στις επιστολές του ο Αλφαντάκης ζητούσε να ενημερωθεί για ποιο λόγο δεν τέθηκε σε αργία ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος.
Εντυπωσιάζει και προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τη γνωστοποίηση του θέματος που έκανε μέσω των επιστολών του για τον Θεόφιλο Ζαφειράκο, ο οποίος συνεχίζει να υπηρετεί στο υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σπυρίδων Αλφαντάκης, έως τώρα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.
Επιπλέον, ο Σπ. Αλφαντάκης έθετε στις επιστολές του ακόμη ένα ζήτημα. Όπως υποστήριζε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 ο Ζαφειράκος εμφανίστηκε σε τριμελές εφετείο, όπου και επρόκειτο να εξεταστεί ως μάρτυρας.
Όταν το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη, ο υπόδικος διπλωματικός υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε για την αναβολή και ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι «ο λογογράφος του πρωθυπουργού» και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να «ταλαιπωρείται».
«…αφ’ ετέρου ο αυτός κατηγορούμενος διπλωματικός υπάλληλος, εν Αθήναις, την 19ην Σεπτεμβρίου 2022, ακούων την Πρόεδρον του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εις ο είχε κληθή ως μάρτυς, ν’ απαγγέλλει απόφασιν αναβολής της δίκης διά την 2.11.2022, ισχυρίσθη δημοσία και επ’ ακροατηρίω, ενώπιον του δικαστηρίου και τρίτων, ότι είναι “ο λογογράφος τού πρωθυπουργού” και διεμαρτυρήθη ότι δεν είναι δυνατόν ο προσωπικός λογογράφος του πρωθυπουργού να ταλαιπωρείται» ανέφερε ο δικηγόρος Αλφαντάκης.
Είναι ερώτημα εάν πράγματι ο Ζαφειράκος είναι λογογράφος του πρωθυπουργού.
Αυτό άλλωστε ζητούσε ο δικηγόρος να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προς αυτόν. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου