Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Πρωτοφανής επίθεση από Κ.Σκρέκα σε καθηγητή Ιστορίας επειδή ζήτησε την διεκδίκηση Iμβρου-Tένεδου!

 Ο Μελέτης Μελετόπουλος ζήτησε το αυτονόητο: «Οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει την Συνθήκη της Λοζάνης»


Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα σε διάλεξη στα Τρίκαλα με αρνητικό πρωταγωνιστή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος έσπευσε να προσβάλει καθηγητή πανεπιστημίου, επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν προβάλει διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας, σε ότι αφορά την παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης για το καθεστώς αυτονομίας Ίμβρου και Τένεδος.

Είναι μία θέση την οποία στηρίζει εδώ και χρόνια το pronews.gr το οποίο ζητούσε ανέκαθεν από το ελληνικό ΥΠΕΞ να προβάλει διεκδικήσεις έναντι της Άγκυρας για τις καταφανέστατες τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης, όχι μόνο σε ότι αφορά το καθεστώς αυτονομίας Ίμβρου-Τένεδου και την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών, αλλά και την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης με τέσσερις αλλεπάλληλους διωγμούς, το 1945, το 1955, το 1963 και το 1974.

Πλέομ μία κοινότητα που αριθμούσε περισσότερα από 150.000 άτομα έχει απομείνει με μόλις… 3.000 ενώ με βάση την Συνθήκη η Άγκυρα όφειλε να την προστατέψει και να εξασφαλίσει την ευημερία της.

Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση και η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να τα ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ καθημερινά και να τα αντιτάσσει έναντι των ανύπαρκτων ζητημάτων που ανακινεί καθημερινά η Τουρκία για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις της Συνθήκης με τα οποία ζητάει κιόλας να αυτοαφοπλιστεί η Ελλάδα και να μην προνοεί για την άμυνα των ελληνικών νησιών!

Το θράσος πρέπει να απαντηθεί σε ανάλογη κλίμακα και όχι με ανακοινώσεις του τύπου «Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και η Διεθνής Κοινότητα είναι μαζί μας, μπλα, μπλα».

Η Διεθνής Κοινότητα βλέπει μονάχα την Τουρκία να διεκδικεί και την Ελλάδα να σιωπά. Άρα στην όποια διαπραγμάτευση βλέπει μόνο τουρκικά αιτήματα και κανένα ελληνικό!

Στη κυβέρνηση έχουν συνηθίσει το «λιβανιστήρι» από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και θεωρούν πως όλοι έχουν αποκτήσει μυαλό… αμοιβάδας.

Το αδιανόητο περιστατικό κατήγγειλε ο ίδιος ο… παθών, ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Γενεύης Μελέτης Μελετόπουλος.

Οπως αποκάλυψε, όλα συνέβησαν στην Καλαμπάκα κατά τη διάρκεια ημερίδας την οποία διοργάνωσε ο επιστημονικός σύλλογος Μετεώρων Λιθόπολις, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το «παρών» έδωσαν πλήθος κόσμου, οι τοπικές Αρχές, η μοναστική κοινότητα, καθώς και ο Κώστας Σκρέκας, όπως και τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ζητήθηκε η γνώμη του καθηγητή για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απάντησε πως «οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες είναι λαμπρά», ωστόσο θα ήθελε «να προστεθεί και η προβολή νομίμων διεκδικήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης για Ιμβρο – Τένεδο», καθώς και μια «εμπεριστατωμένη απάντηση στις καθημερινές προσβολές του Ερντογάν».

Είπε ο άνθρωπος κάτι λάθος; Είπες κάτι αγενές; Σαφώς όχι.

Όπως γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος στην ανάρτηση-καταγγελία του, παρότι υπήρξαν θερμά χειροκροτήματα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να του επιτίθεται, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξία της ιστορικής του ανάλυσης και ρωτώντας τον αν είναι πράγματι ιστορικός!

Κι όλα αυτά, επειδή απλώς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση! Τελικώς, το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση του υπουργού.

Εν ολίγοις όποιος τολμήσει να μιλήσει με λογικά επιχειρήματα σε αυτή την χώρα αυτομάτως γίνεται στόχος για την κυβέρνηση.

«ΑΤΥΧΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ.ΣΚΡΕΚΑ

Χθες το βράδυ με είχε καλέσει στην Καλαμπάκα ο εξαιρετικός επιστημονικός σύλλογος Μετεώρων Λιθόπολις να αναπτύξω το θέμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Πολύς κόσμος, ακόμα και μαθητές, οι αρχές του τόπου, η μοναστική κοινότητα, οι βουλευτές κ.Παπακώστα και κ.Λιούτας.

Με προσφωνούν, αρχίζω να αναπτύσσω το θέμα. Λίγο μετά εισέρχεται ο βουλευτής Τρικάλων και υπουργός Ενέργειας κΣκρέκας, που δεν τον γνωρίζω.

Χαιρετά δεξιά αριστερά, αντιχαιρετά, διακόπτω την διάλεξη μέχρι να κάτσει. Ενοχλούμαι, αλλά λόγω ευγένειας δεν το δείχνω.

Ρωτώ: “ποιός είστε;”, μου λέει: “¨Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας”. “Καλώς ήλθατε”, του λέω, “θα επαναλάβω αυτό που έλεγα για να το ακούσετε από την αρχή.”

Ολοκληρώνω την διάλεξη, θερμό χειροκρότημα. Ακολουθούν ερωτήσεις. Ένας διαπρεπής δικηγόρος με ρωτά την γνώμη μου για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Απαντώ ότι οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες είναι λαμπρά, θα ήθελα όμως να προστεθεί και η προβολή νομίμων διεκδικήσεων (άρθρο 14 Συνθήκης Λωζάννης για Ίμβρο-Τένεδο κλπ.) και μία εμπεριστατωμένη απάντηση στις καθημερινές προσβολές του Ερντογάν.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί εποικοδομητική κριτική ή και πρόταση προς την κυβέρνηση. Θύελλα χειροκροτημάτων.

Αίφνης σηκώνεται ο κ.Σκρέκας και λέει ότι αυτά που λέω για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του τον βάζουν σε αμφιβολίες για την αξία της ιστορικής μου ανάλυσης, με ρωτά αν είμαι πράγματι ιστορικός, πείθεται ότι είμαι και τέλος μου εκτοξεύει την μομφή ότι επειδή άσκησα κριτική στην κυβέρνηση ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης διέπραξα ΑΠΡΕΠΕΙΑ.

Συγκρατώ την ψυχραιμία μου λόγω σεβασμού προς το ακροατήριο (έχω ισοπεδώσει με επιχειρήματα σε τηλεοπτικές εκπομπές δεκάδες υπουργούς πιό έμπειρους από τον Σκρέκα) και του απαντώ ότι δεν πήγα στην Καλαμπάκα για να λιβανίσω κομματικά, ότι με ευπρέπεια είπα την γνώμη μου και ότι στην δημοκρατία υπάρχουν και αντίθετες απόψεις (που δεν είπα μεταξύ μας και τίποτα ακραίο, στις δεκάδες ομιλίες μου σε όλη την Ελλάδα έχω πει πολύ χοντρά πράγματα παρουσία υπουργών και ουδείς εθίγη ή σηκώθηκε να φύγει).

Εν τω μεταξύ το ακροατήριο είχε αρχίσει να σχολιάζει δυσμενώς την παρατήρηση Σκρέκα, αλλά αίφνης ο Ηγούμενος των Μετεώρων σηκώνεται και εγκαλεί οργισμένος το πολιτικό σύστημα για την στάση του έναντι των πατριωτικών ιδεωδών, της θρησκείας κλπ.

Η αίθουσα σείεται από χειροκροτήματα, φωνές κλπ. Ο κ.Σκρέκας έχει εν τω μεταξύ εγκαταλείψει την αίθουσα, συνοδευόμενος από τον έτερο βουλευτή κ.Λιούτα.

Η κυρία Παπακώστα, ευγενέστατη και γλυκύτατη, δηλώνει ότι θα παραμείνει για να μιλήσει.

Επαναφέρω το ακροατήριο στο κλίμα πολιτισμένου διαλόγου, και ακολουθεί εξαιρετική συζήτηση για άλλη μία ώρα.

Στο τέλος έρχονται δεκάδες άνθρωποι να μου σφίξουν το χέρι, να με συγχαρούν και να μου ζητήσουν συγγνώμη για την στάση του κ.Σκρέκα.

Τα συμπεράσματα ας τα αξιολογήσουν οι ψηφοφόροι του νομού Τρικάλων. Και το κόμμα του φυσικά. Εγώ έχω μόνον να παρατηρήσω ότι η απέχθεια στην κριτική δεν ανήκει στην επικράτεια της δημοκρατίας. Ούτε της ευπρέπειας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις