Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Τα 7 αρνητικά τετελεσμένα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Νοέμβριο


 Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής δείχνουν ότι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων σε πολλά ζητήματα στο άμεσο μέλλον, ιδιαιτέρως αρνητικά για την οικονομία και τη διπλωματία. Ιδίως από την επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς που έχει έρθει σε χοντρή ρήξη με το Παρίσι και τον Εμάνουελ Μακρόν έχουμε τα εξής:

1) Η Ελλάδα μπαίνει πιο βαθιά στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Ελλάδα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας –παρά τις αντιρρήσεις πλέον ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τεθωρακισμένα σοβιετικού τύπου BMP-1 που αποσύρονται από τα νησιά μας και θα πάρει γερμανικά Μarder που θα εγκατασταθούν στον Έβρο χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει ανάλογη συζήτηση ή απόφαση από το ΚΥΣΕΑ το οποίο- υποτίθεται- θα συνεδριάζει τακτικά. Στα νησιά ποια βαριά όπλα θα μείνουν στις μονάδες;

 


2) Μερική αποστρατικοποίηση των νησιών – Υπάρχει απόφαση ΚΥΣΕΑ;

Η Ελλάδα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης ή αρνητικού συμβολισμού και «αποστρατικοποιεί» μερικώς τα νησιά προκειμένου να χαμηλώσει τους τόνους με την Τουρκία. Υπήρξε κάποια εισήγηση τέτοια στο ΚΥΣΕΑ; Γιατί να πάνε στον Έβρο όταν υπάρχουν και άλλα βάσεις τεθωρακισμένων; Υποτίθεται ότι υπάρχει πλέον στην Αλεξανδρούπολη βάση των Αμερικάνων, γιατί να χρειαστούν εκεί; Δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά μία τέτοια απόφαση εκτός αν γνωρίζουν κάτι άλλο.

3) Υπαινιγμός και για τα γερμανικά υποβρύχια που θα δοθούν στην Τουρκία

Ο Σολτς σε μία αποστροφή του λόγου του όταν ερωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν ρωτάμε που θα χρησιμοποιηθούν τα όπλα που δίνουμε στις χώρες. Φυσικά αυτό ήταν ένα υπαινικτικό σχόλιο που ταιριάζει και στα υποβρύχια που η Γερμανία θα δώσει στην Τουρκία. Προφανώς και δεν την νοιάζει ποια χρήση θα κάνουν οι Τούρκοι, δηλαδή αν τα χρησιμοποιήσουν κατά της Ελλάδας. Και ακόμα πιο προφανές είναι ότι η Γερμανία γράφει στα παλιά της παπούτσια τις παραινέσεις της Ελλάδας για να μην δώσει τέτοια όπλα στην Τουρκία που θα εντείνουν την επιθετικότητα της Άγκυρας.

4) Καμία πρόσκληση για την Διάσκεψη για τη Λιβύη

Δεν διαφάνηκε από τη συζήτηση και την συνέντευξη τύπου ότι ο Σολτς θα καλέσει την Ελλάδα να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Λιβύη (γίνεται με πρωτοβουλία του Βερολίνου) όπου έχει καλέσει άλλες μεσογειακές χώρες και την Τουρκία… Παρά την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού που έθεσε τον εαυτό του πρόθυμο να έρθει στο τραπέζι της Διάσκεψης. Δεν θα πάρει, όμως, πρόσκληση.

5) Αδιάλλακτος ο Σολτς για πλαφόν και γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να αναπτύξει το οποιοδήποτε θέμα. Όσο για το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παραλίγο να βάλει τα γέλια, όπως φάνηκε. Αδιάλλακτος φάνηκε και για το θέμα του πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου. Όλοι νόμιζαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι λύθηκε το θέμα, ωστόσο, η γερμανική πλευρά κερδίζει χρόνο, δεν θέλει πλαφόν και επιχειρηματολογεί ότι ήδη έχουν πέσει οι τιμές αερίου και ρεύματος πολύ. Όπως φαίνεται, στον ορίζοντα δεν υπάρχει λύση. Και μόνο που ξαναβάζουν Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Νοέμβρη καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίζει τις δαπανηρές επιδοτήσεις για μήνες.

6) Θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες της Ελλάδας στο Κογκρέσο

Στην άλλη όχθη του ατλαντικού ωκεανού σωθεί, πλέον, άλλος ένας κίνδυνος. Οι ενδιάμεσες εκλογές για τα σώματα του Κογκρέσου είναι στις 8.11 και θα είναι ένα αρνητικό δημοψήφισμα για τον Τζον Μπάιντεν. Το ζήτημα είναι ότι θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο υπέρ των Ρεπουμπλικάνων και θα αποδυναμωθεί ο Μενέντεζ που προσφάτως έχει και νέες δικαστικές περιπέτειες. Μετά την 8η Νοεμβρίου η πίεση που υπάρχει για την αναβάθμιση των τουρκικών F 16 και η αγορά νέων θα ενταθεί.

7) Η Τουρκία μπαίνει πιο βαθιά στη Λιβύη, η Ελλάδα δυσκολεύεται για τα 12 ναυτικά μίλια

Η Τουρκία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την επιρροή της στη Λιβύη πουλώντας στρατιωτική κάλυψη όπως το 2019 στον Σάρατζ, τώρα στον Ντιμπεμπί με αντάλλαγμα την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου και τις θαλάσσιες ζώνες. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της που τής ζητάνε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης και να «ακυρώσει» το παράνομο σύμφωνο. Αναπόφευκτα θα φτάσει στο σημείο 0 για να εξηγήσει γιατί δεν το εφαρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.