Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο ταξίδια, στο Καστελλόριζο το ένα, και στην Ίμβρο και στην Τένεδο το δεύτερο, με έφεραν πολύ κοντά στα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία.
Από τη μια το αφήγημα της Άγκυρας ότι το Καστελλόριζο απέχει δύο χιλιόμετρα από τις ακτές της γείτονος, άρα κακώς ανήκει στην Ελλάδα, και από την άλλη ο Ελληνισμός της Ίμβρου και της Τενέδου, που εκδιώχθηκε με κάθε τρόπο και μέσο από τις πατρογονικές του εστίες.
Το Καστελλόριζο ως γνωστόν ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, που εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1948, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
- Ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία σε σχέση με τα άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και άρα κακώς εκχωρήθηκε στην Ελλάδα, δεν χωράει σε καμία λογική, πολύ περισσότερο με βάση τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Τα Channel Islands, βρίσκονται μια ανάσα από τις Γαλλικές ακτές. Όμως ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ουδείς διανοήθηκε να θέσει θέμα κυριαρχίας, με βάση την εγγύτητα, που έχουν αυτά με την Γαλλία. Πέρα από αυτό το παράδειγμα, υπάρχουν και τα νησιά Saint-Pierre και Miquelon που βρίσκονται κοντά στις Καναδικές ακτές και κυριαρχικά αποτελούν έδαφος της Γαλλίας.
Με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (Δ.Δ.) της Χάγης προ εικοσαετίας αποδόθηκαν στα νησιά αυτά, πλήρης επιρροή στις θαλάσσιες ζώνες τους. Οι πολιτισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία προσέφυγαν στο Δ.Δ της Χάγης και δεν προέβαλαν την ισχύ των όπλων τους, για να επιβάλλουν αυτό που οι Τούρκοι στη δική μας περίπτωση ισχυρίζονται, δηλ. το δικής τους επινόησης, Διεθνές Δίκαιο.
Ποιο άραγε Δ.Δ. άραγε επικαλούνται οι Τούρκοι, όταν είναι μία από τις ελάχιστες, 3-4 χώρες, που δεν έχουν αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας, του Montego Bay που προσυπέγραψαν όλα τα υπόλοιπα κράτη που βρέχονται από θάλασσα; Και παράλληλα, γιατί δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία των Διεθνών Δικαστηρίων;
Όμως όταν μιλούν για τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), που αναφέρονται στις αποστρατιωτικοποιήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραλείπουν να μας πουν ότι το ίδιο ισχύει και για την Ίμβρο και την Τένεδο. Όμως και τα δύο αυτά νησιά είναι οπλισμένα σαν αστακός, που το βλέπει εύκολα κάποιος παρατηρητικός επισκέπτης μια και υπάρχουν στρατόπεδα και βαρείς οπλισμός διάσπαρτα παντού.
Ιδού λοιπόν και η απόδειξη νταλίκας, που έχει φορτωμένο στην πλατφόρμα της τανκ, που αποβιβάζεται μέρα μεσημέρι από το Ferryboat της γραμμής στην Ίμβρο. (Η λήψη της φωτογραφίας έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022).
Η συνεχεια δείτε εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου