Πολλά τα δεδομένα και πολύ σημαντικά… ας τα δούμε…
ΤΡΟΦΗ, ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ…
Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο δεδομένο: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ … ΙΣΡΑΕΛΙ…
Δεύτερο δεδομένο…: ΠΩΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ;;;
Τρίτο δεδομένο: ΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ;;;
ΤΗΝ ΚΡΟΝΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…
Τέταρτο δεδομένο: ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΓΓΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ…
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΡΟΝΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;
Μέσω του ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ “ΚΡΟΝΟΣ”, ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Ακόμα πιο «καυτή» για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο κάνει την περιοχή της Κύπρου η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και κανείς πλέον δεν αποκλείει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερεθίσει την Άγκυρα που μπορεί να αντιδράσει με κάθοδο του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κοντά στο νέο κοίτασμα.
Μάλιστα σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη την ανταποκρίτρια του OpenTv στην Τουρκία η έμμεση αντίδραση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο με αναφορά στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο ότι μπορεί να κατέβει (τουρκικό γεωτρύπανο) Νότια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ…εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η Κύπρος μόνο διαβήματα μπορεί να κάνει» ανέφερε στο ΟpenTV o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακοτρύπης.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Ανοιχτό Κανάλι» τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητικότητα εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με το ερευνητικό Μπιλίμ 2 να κάνει έρευνες βόρεια της Κύπρου παραβιάζοντας κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Αμπντουλ Χαμίτ Χαν να μπει μέσα στο οικόπεδο 6.
«Γνωρίζουμε από ανοιχτές πηγές ότι η Τουρκία έχει επικοινωνία με την ΕΝΙ ΚΑΙ ΤΟΤAL και φαίνεται πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αν κατέλθει το γεωτρύπανο στο 6 αυτό θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου. Η Τουρκία διεκδικεί αυθαίρετα το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6. Ο τελικός στόχος της Τουρκία είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εν προκειμένω και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σαββας Καλεντερίδης.
Τουρκικά ΜΜΕ: Τα νερά θα ζεσταθούν στην Αν. Μεσόγειο
Το θέμα της ανακάλυψης έχει αρχίσει να αναδεικνύεται και στο τουρκικό Τύπο με κάποια μέσα να προβλέπουν ήδη ότι αυτό μπορεί να θερμάνει τα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αυξήσει την ένταση.
Από τη στιγμή που υπάρχει στην ίδια θαλάσσια περιοχή, δηλαδή, στο τεμάχιο έξι, έχει διεκδικήσεις και η Τουρκία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.
Σημαντική ανακάλυψη: Καλύπτει της ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια
Το νέο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς συνολικά τα κοιτάσματα της Κύπρου συνολικά ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, 140 δισεκατομμύρια στο Κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 και 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο οικόπεδο 6, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.
Οι ανάγκες της Ελλάδας οι ετήσιες είναι 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα το απόθεμα που βρέθηκε στην Κύπρο αντιστοιχεί στις ανάγκες της Ελλάδας για 14 χρόνια, δηλαδή είναι ένα γιγαντιαίο απόθεμα.
Για ένα έργο 20ετίας, αυτή η ποσότητα είναι περίπου 10% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ε.Ε. από την Ρωσία το 2021 έκανε λόγο ο Πρώην υπουργός Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακοτρύπης.
Επαναφέρεται ο East Med;
Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή επαναφέρει τον αγωγό East Med στις συζητήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν συνδυαστεί το κοίτασμα αυτό, μαζί με τα άλλα κοιτάσματα της Κύπρου και τα κοιτάσματα του Ισραήλ καθώς επίσης και με τον αγωγό EastMed θεωρώ ότι μπορούν όλα αυτά να αποτελέσουν μία σπουδαία πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η ανακάλυψη
Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε το πρωί ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.
Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.
Σύμφωνα πάντως με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα που θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου