Καλό το «επιτελικό κράτος», αλλά όταν όλα κυλούν ρολόι. Όταν όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω lockdown, όταν ελέγχονται όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας, το 90% των εφημερίδων και υπάρχουν στρατιές πληρωμένων από τα μυστικά κονδύλια, λογαριασμών σε Twitter, Facebook, Discus κλπ.
Η δομή του «επιτελικού κράτους» στην Ελλάδα, κατά το μητσοτακικό μοντέλο διοίκησης, βασίζεται σε μια «σφικτή» ομάδα «επιτελών» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και σε καμιά 50αριά υπουργούς και υφυπουργούς που κυμαίνονται από την κλάση «τενεκές ξεγάνωτος» μέχρι το «μέτριος».
Και άλλους 50 μέτριους έως ακατάλληλους για τις υπόλοιπες κρίσιμες διοικητικές θέσεις (ΕΥΠ, γενικοί γραμματείς κλπ).
Για να είναι εύκολα διαχειρίσιμοι και πάνω απ’ όλα πειθήνιοι. Αυτό είναι στην Ελλάδα το «επιτελικό κράτος».
Στην Γαλλία η οποία εφηύρε τον όρο και τον λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της προεδρικής δημοκρατίας και της εξαιρετικής δημόσιας διοίκησης, είναι αλλιώς…
Αν όμως γίνει καμία «στραβή» στο «επιτελικό κράτος» της Ελλάδας, τότε… «σβήνουν τα φώτα».
Όπως έγινε με τον Κοντολέοντα της ΕΥΠ που χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα τα «ξέρασε» όλα στην Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Και οχυρώθηκε πίσω, αν είναι δυνατόν, από τον μανδύα της… «νόμιμης επισύνδεσης»!
Παρασύροντας στην πτώση και την εισαγγελέα που υπέγραφε τις παρακολουθήσεις.
Κι έρχεται και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ ο Νίκος Ρωμανός και λέει «στο καπάκι»: «Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις αιτιάσεις που αφορούν αυτή τη νόμιμη συνακρόαση μέσω της ΕΥΠ…» και προχωρώντας τον συλλογισμό του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «…να έχει το θάρρος να κοινοποιήσει τα στοιχεία που θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, καθώς είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα…».
Δηλαδή καλεί το θύμα να βγει και να πει το… περιεχόμενο της υποκλοπής σε βάρος του.
Μάλιστα. Tο πρόβλημα του επιτελικού κράτους είναι ότι «τα στελέχη», ούτε ξέρουν τι λένε, ούτε ξέρουν τι απήχηση έχουν τα λόγια τους, ούτε το ειδικό βάρος της θέσης τους…
Τι δουλειά έκαναν πριν τους αναθέσουν τα αξιώματά τους; Ο Κοντολέων σεκιουριτάς στην G4S!
Ο Ρωμανός… παγωτατζής! Είχε παγωτατζίδικο κάπου στα βόρεια προάστια. Ενίοτε παρουσιαζόταν και στις εκπομπές αναζήτησης ταλέντων και τραγουδούσε!
Με πιο μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι: «Μαζί σου έχω φάει κόλλημα, θα πάω να κάνω τάμα στα Ιεροσόλυμα»!
Είναι κακό να είσαι παγωτατζής-τραγουδιστής ή σεκιουριτάς; Εξαρτάται.
Αν μείνεις στη δουλειά σου και την κάνεις καλά, είσαι ένας άξιος και καλός επαγγελματίας.
Αν ο σεκιουριτάς αναλάβει τις μυστικές υπηρεσίες μιας χώρας, ειδικά σε αυτή την ανώμαλη εποχή και ο παγωτατζής αναλάβει διευθυντής στο γραφείο Τύπου του κυβερνητικού κόμματος, τότε μπορεί και να στείλουν στην φυλακή τους προϊσταμένους τους, αλλά και τους εαυτούς τους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου