Αναζητούν ένα σύστημα, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα αυτοματοποιεί την λογοκρισία της «παραπληροφόρησης» και της «ρητορικής μίσους» (ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ) και θα εργάζεται με πρόσχημα δήθεν την αντιμετώπιση της εξάπλωσης «παιδικής κακοποίησης, εξτρεμισμού, παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και απάτης» στο διαδίκτυο.
Προειδοποιώντας για έναν «σκοτεινό κόσμο διαδικτυακών βλαβών» που πρέπει να αντιμετωπιστεί, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε αυτό το μήνα ένα άρθρο που καλεί για μια «λύση» στην «διαδικτυακή κατάχρηση», η οποία θα έχει στον πυρήνα της την τεχνητή νοημοσύνη (AI)!!!!
Η πρόταση ζητά ένα σύστημα, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, που θα αυτοματοποιεί την λογοκρισία της «παραπληροφόρησης» και της «ρητορικής μίσους» (ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ) και θα εργάζεται με πρόσχημα δήθεν την αντιμετώπιση της εξάπλωσης «παιδικής κακοποίησης, εξτρεμισμού, παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και απάτης» στο διαδίκτυο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΠΡΟ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΥΠΑΚΟΥΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ… ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥΣ!!!
Σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου, Inbal Goldberger , οι ανθρώπινες «ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας» από μόνες τους δεν είναι πλήρως ικανές να αστυνομεύουν τέτοιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Η Goldberger είναι αντιπρόεδρος της ActiveFence Trust & Safety , μιας εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ που ισχυρίζεται ότι «συλλέγει αυτόματα δεδομένα από εκατομμύρια πηγές και εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη».
Αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε ομάδες ανθρώπινου ελέγχου, η Goldberger προτείνει να συγκεντρώνονται στοιχεία που παρέχονται από «ειδικές» ανθρώπινες πηγές που στην συνέχεια θα δημιουργούν «σύνολα μάθησης» και θα εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη στο να αναγνωρίζει υποτιθέμενο επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την Goldberger, το σύστημα θα συμπλήρωνε «την πιο έξυπνη αυτοματοποιημένη ανίχνευση με ανθρώπινη τεχνογνωσία» και θα επιτρέψει την δημιουργία «τεχνητής νοημοσύνης με συγχωνευμένη μέσα της την ανθρώπινη νοημοσύνη».
Αυτό, με την σειρά του, θα παρείχε προστασία από «ολοένα και πιο προηγμένους παράγοντες που κάνουν κατάχρηση πλατφορμών με μοναδικούς τρόπους».
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΥΤΕ ΜΥΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
«Ένας συντονιστής που είναι ειδικός στην «ευρωπαϊκή λευκή υπεροχή» δεν θα μπορεί απαραίτητα να αναγνωρίσει επιβλαβές περιεχόμενο στην Ινδία ή αφηγήσεις παραπληροφόρησης στην Κένυα», εξήγησε ο Goldberger .
Ωστόσο, συνέχισε, «συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας, την συλλογή πληροφοριών εκτός πλατφόρμας και την ικανότητα των ειδικών σε θέματα κατανόησης απειλών (σ.σ. ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ), η κλιμακωτή ανίχνευση της διαδικτυακής κατάχρησης μπορεί να φτάσει σχεδόν σε τέλειο επίπεδο».
Αυτό, με τη σειρά του, θα επέτρεπε στις «ομάδες εμπιστοσύνης και ασφάλειας» να «σταματήσουν τις απειλές που αυξάνονται στο διαδίκτυο προτού φτάσουν στους χρήστες», πρόσθεσε.
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Ή ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!!! ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ!!!
Στην ανάλυσή του για το πώς μπορεί να μοιάζει στην πράξη η πρόταση της Goldberger, ο blogger Igor Chudov εξήγησε πώς η αστυνόμευση περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται σήμερα βάση κάθε πλατφόρμας.
Για παράδειγμα, οι συντονιστές περιεχομένου Twitter εξετάζουν μόνο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά όχι το περιεχόμενο ενός χρήστη που δημοσιεύεται εκτός Twitter.
Ο Chudov υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το WEF φαίνεται να υποστηρίζει μια πρόταση «η οποία θα ξεπερνά τις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για ανθρώπους και ιδέες ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (σ.σ. ώστε πχ το Twitter να λαμβάνει υπόψη του και τι γράφει κάποιος εκτός Twitter να δρα αναλόγως».
«Μια τέτοια προσέγγιση», έγραψε ο Chudov, «θα τους επέτρεπε να γνωρίζουν καλύτερα ποιο πρόσωπο ή ποια ιδέα να λογοκρίνουν – σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ταυτόχρονα».
Η «ευφυΐα» που συλλέγεται από το σύστημα από τις «εκατομμύρια πηγές» του, σύμφωνα με τον Chudov, «θα εντοπίζει παντού σκέψεις που δεν αρέσουνκαι θα ενημερώνει πλατφόρμες όπως το facebook, το Twitter κτλ για το ποιόν του καθενός ή της κάθε ενημερωτικής ιστοσελίδας, (σ.σ. ώστε να ΠΡΟ-ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ».
Με αυτόν τον τρόπο, «η αναζήτηση για εσφαλμένη σκέψη γίνεται παγκοσμιοποιημένη», καταλήγει ο Chudov.
Σε απάντηση στην πρόταση του WEF, το ReclaimTheNet.org επεσήμανε ότι «τα κοινωνικά δίκτυα θα αρχίσουν να κινούνται προς την «προληπτική λογοκρισία».
Σύμφωνα με την Daily Caller , «το έγγραφο του WEF δεν διευκρίνισε με ποια κριτήρια θα ορίζονται τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας AI (σ.σ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΑΔΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ) ή εάν οι χώρες θα μπορούσαν να ασκήσουν έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη».
Σε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που συνόδευε το άρθρο της Goldberger, το WEF διαβεβαίωσε το κοινό ότι το περιεχόμενο που εκφράζεται στο άρθρο «είναι η γνώμη του συγγραφέα, όχι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», προσθέτοντας ότι «αυτό το άρθρο έχει κοινοποιηθεί σε ιστότοπους που συχνά παραποιούν περιεχόμενο και διαδίδουν παραπληροφόρηση.
Ωστόσο, το WEF φαίνεται να είναι ανοιχτό σε προτάσεις όπως αυτή της Goldberger. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του Μαΐου 2022 στον ιστότοπο του WEF προτείνει το « Εποπτικό Συμβούλιο » του Facebook ως παράδειγμα ενός «πραγματικού μοντέλου διακυβέρνησης».
Και, όπως σημείωσε ο Chudov , «η εποπτεία περιεχομένου AI μπαίνει κατευθείαν στο σύστημα κοινωνικής βαθμολογίας AI ».
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ΘΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου