Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Eνα διάγγελμα γεμάτο ψέματα - Δείτε αναλυτικά ποια είναι - Κ.Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα 8 ψέματα που είπε – «Νόμιμη η παρακολούθηση όλων αλλά όχι των πολιτικών αρχηγών»


 Απίστευτα ψεύδη ξεστόμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του με το οποίο προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. 

Όπως παρατήρησαν και αρκετοί χρήστες του Twitter το μοναδικό αληθινό στο διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν… τα τζιτζίκια που ακούγονταν από πίσω, καθώς τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν.

Μάλιστα και ο ίδιος  εισήγαγε τον νέο -επικίνδυνο συνταγματικά- όρο της «νόμιμης παρακολούθησης για όλους, εκτός των πολιτικών προσώπων».

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» συγκέντρωσε τα 8 ψέματα που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Τι είπε ο Κ.Μητσοτάκης και τι ισχύει

1. ΕΙΠΕ: «Ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Σύμφωνα με το Μαξίμου, «η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου, η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη». Πρακτικά, δηλαδή, την ημέρα παραίτησης του κ. Δημητριάδη, το Μαξίμου δεν αποδεχόταν την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» για την οποία μίλησε χθες ο πρωθυπουργός. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι με δικό του νόμο ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ στην προεδρία της κυβέρνησης.

2. ΕΙΠΕ: «Η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού». Πρότεινε, δε, στη συνέχεια τη «θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά το Σύνταγμα, όλοι οι πολίτες της χώρας είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Αυτό διασφαλίζεται από τους θεσμούς και το νομικό πλαίσιο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, κάνει λόγο για ακόμα μια διάκριση υπέρ πολιτικών προσώπων. Όχι μόνο ο ίδιος δεν θα επέτρεπε, όπως είπε, τη νόμιμη παρακολούθηση ενός πολιτικού, αλλά ζητάει και διακριτική μεταχείριση για τους πολιτικούς, για τους οποίους ήδη ισχύει η βουλευτική ασυλία. Μια παρακολούθηση, όμως, κρίνεται από τη νομιμότητά της, όχι από το αν είναι «πολιτικά αποδεκτή ή όχι», όπως είπε.

3. ΕΙΠΕ: «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί (…)».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας δεν αφορά μόνο την περίπτωση Ανδρουλάκη, αλλά και τις υποθέσεις επί Ν.Δ. των δημοσιογράφων Κουκάκη, Μαλιχούδη. Ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, Κοντολέων, φέρεται ότι παραδέχτηκε πως ο Κουκάκης παρακολουθείτο «έπειτα από αίτημα τρίτων χωρών».

4. ΕΙΠΕ: «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός αρνείται ότι είχε γνώση ενός γεγονότος που λάμβανε χώρα μέσα στο Μαξίμου, με τον ίδιο να έχει την πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης κάνει κι ένα άλμα δημοκρατικής λειτουργίας. Aν όμως τελικά η ενέργεια της ΕΥΠ είναι σύμφωνη με το νόμο τότε με ποιο δικαίωμα μπορεί να κάνει πολιτική παρέμβαση και να διακόψει την παρακολούθησε;

5. ΕΙΠΕ: «Στις περισσότερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός υπουργείου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία οι Υπηρεσίες Πληροφοριών υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο στην Ιταλία υπάγονται σε τμήμα Ασφαλείας της προεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, αλλά ο έλεγχος γίνεται από διυπουργική επιτροπή.

6. ΕΙΠΕ: «Γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής επάρκειας της ΕΥΠ, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Κ.Μητσοτάκης ως ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ, ήρθε αντιμέτωπος με την ΑΔΑΕ τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε η Ανεξάρτητη Αρχή κατήγγειλε με πόρισμα-καταπέλτη ότι η κυβέρνηση ψήφισε αντισυνταγματικές και γενικόλογες διατάξεις για τις παρακολουθήσεις: «Αν ο νόμος είναι γενικόλογος σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου, τότε δεν έχει την απαιτούμενη σαφήνεια και προβλεψιμότητα που επιβάλλεται να έχει ένας κανόνας δικαίου», σημείωνε η ΑΔΑΕ.

7. ΕΙΠΕ: «Προτείνω την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο πρωθυπουργός, ακόμα και τώρα, δεν κάνει λόγο για αλλαγή του νόμου, ώστε η ΕΥΠ να υπάγεται σε κάποιο υπουργείο, αλλά κρατά την ευαίσθητη Υπηρεσία στα χέρια του. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτή η επιμονή του δυναμιτίζει από μόνη της κι εξαρχής κάθε προσπάθεια ενίσχυσης λογοδοσίας ή διαφάνειας κι επαρκούς κοινοβουλευτικού ελέγχου.

8. ΕΙΠΕ: «Εδώ και τρία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας. Εγώ, προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπως στην περίπτωση της ΕΥΠ που έγινε Ιφιγένεια ο Δημητριάδης, έτσι και στις πυρκαγιές ή στην πανδημία ο μοναδικός δίχως ευθύνη ήταν ο πρωθυπουργός, κατά τον ίδιο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία στην έννοια ευθύνη. Και πρωθυπουργός με ευθυνοφοβία δημιουργεί κινδύνους και για τον λαό και για τη δημοκρατία. Ειδικά όταν χαρακτηρίζει προκλητικά «αστοχίες» και «ολίσθημα» τις πρακτικές αλά Στάζι στην ΕΥΠ που τελεί υπό την ευθύνη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις