Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

O ιός της οξείας ηπατίτιδας προέρχεται πιθανότατα από εμβόλια κατά του Covid-19 – Τι αναφέρουν δύο νέες μελέτες


 Τα εμβόλια κατά του Covid-19 που χρησιμοποιούν τεχνολογία αδενοϊού-φορέα είναι υπεύθυνα για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας παγκοσμίως.

Π.χ. το εμβόλιο της AstraZeneca (Οξφόρδης), γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως εμβόλιο AZD1222 χρησιμοποιεί αδενοϊό από χιμπατζή ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση. 

Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο MedRxiv, ο ιός ΑΑV2 είναι η αιτία της πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας.  Το ζήτημα είναι ότι τα εμβόλια τεχνολογίας αδενοϊών

Ο ιός, ο οποίος δεν προκαλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες ασθένεια και συχνά είναι παρών σε λοιμώξεις από αδενοϊούς, για πρώτη φορά σχετίζεται με την ανάπτυξη οξείας ηπατίτιδας σε μικρό αριθμό μικρών παιδιών.

Οι ερευνητές βρήκαν τον ιό σε πολύ υψηλά επίπεδα στο αίμα και στο ήπαρ των ασθενών που εξέτασαν, ενώ βρέθηκε επίσης ότι αναπαράγεται στο ήπαρ. Αντίθετα, ο AAV2 απουσίαζε ή υπήρχε μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα και στο ήπαρ των παιδιών της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν οξεία ηπατίτιδα.

Οι δύο κλινικές μελέτες έγιναν ανεξάρτητα η μια από την άλλη αλλά παράλληλα: στη μια εξετάστηκαν περιπτώσεις στην Σκωτία από ειδικούς το Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιολογίας και του Βασιλικού Νοσοκομείου Παίδων της Γλασκώβης σε συνεργασία με το σύστημα Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας και τη Διεθνή Κοινοπραξία Σοβαρών Οξέων Αναπνευστικών και Αναδυόμενων Λοιμώξεων (ISARIC) και η δεύτερη εστίασε σε περιστατικά από ό λο το Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε από το Νοσοκομείο του Great Ormond Street και του Ινστιτούτου Υγείας Παίδων Great Ormond Street σε συνεργασία τον Οργανισμό Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τον περασμένο Απρίλιο παγκοσμίως έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 1.010 πιθανά κρούσματα σε 35 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 12 συνολικά περιστατικά, με ένα εξ αυτών, ένα βρέφος 13 μηνών να χάνει τη ζωή του στις 6 Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα 11 δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία και δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για παιδιά ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών, 10 ετών, 5 ετών, 2 ετών, 4,5 ετών, 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών, με τη σειρά που αναγράφονται στις επιδημιολογικές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ.

Οι ερευνητές και των δύο ομάδων παρατήρησαν ότι ο AAV2 – ο οποίος δεν μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς έναν «βοηθητικό» ιό, όπως έναν αδενοϊό ή ερπητοϊό – ήταν παρών στο 96% των περιπτώσεων αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας που εξετάστηκαν και στις δύο μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα μετά από 2 εκατ. δόσεις σε ανθρώπους που έγιναν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις