Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Long March 5B: Συντρίμμια του τεράστιου κινεζικού πυραύλου μπορεί να πέσουν στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο


 Τα υπολείμματα ενός κινεζικού πυραύλου θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη νότια Ευρώπη ή τις ηπειρωτικές ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, με πιθανότητα η πρόσκρουση να γίνει στη στεριά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσε την προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι τα συντρίμμια από τον πύραυλο Long March 5B αναμένεται να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα από το Σάββατο 30 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Ιουλίου, πέφτοντας ανεξέλεγκτα.

Η Υπηρεσία Δορυφορικής Παρακολούθησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SST) μελέτησε τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα υπολείμματα του πυραύλου, «μία από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει δυνητικά τον εναέριο χώρο της νότιας Ευρώπης», εξήγησε η EASA στη δήλωση.

Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, οι χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύμφωνα με το δελτίο που δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα για τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα συντρίμμια του πυραύλου καθώς πέφτουν στο Γη.

 

Ο πύραυλος, ο Long March 5B, εκτοξεύτηκε στις 24 Ιουλίου από το νησί Χαϊνάν (νότια Κίνα) και τοποθέτησε με επιτυχία μια νέα μονάδα διαστημικού σταθμού σε τροχιά, ωστόσο η Κίνα επέλεξε να μην ελέγξει τη διάθεση του πρώτου σταδίου του πυραύλου, το οποίο πέφτει τώρα πίσω στη Γη. Ζυγίζει περίπου 21 τόνους, καθιστώντας το «ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που μπήκαν ξανά στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με το δελτίο ασφαλείας που εξέδωσε η EASA.

Αν και ο EASA είπε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες είναι χαμηλός, έχει συμβουλεύσει όλες τις εθνικές αρχές αεροπορίας των  χωρών να παρακολουθούν περιοδικά τις προβλέψεις της διαδρομής. Συνέστησε επίσης να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο «εφαρμογής και κοινοποίησης περιορισμών εναέριου χώρου σε μια διαδρομή πλάτους 200 km» γύρω από καθεμία από τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα συντρίμμια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις