Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Foreign Policy: «Η Ρωσία θα επιτεθεί στην Οδησσό στις αρχές του νέου έτους»


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Στην Δύση είναι σίγουροι πως η Ρωσία θα ξεκινήσει μια άλλη μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία στις αρχές του επόμενου έτους, με αντικειμενικό στόχο να καταλάβει το αποκλεισμένο στρατηγικό

λιμάνι της Οδησσού και να θέσει υπό ρωσικό έλεγχο τη νοτιοδυτική ακτή της χώρας αποκόπτοντας την Ουκρανία από τη θάλασσα.

Άλλωστε η στρατηγική σημασία της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ και την Δύση γίνεται σχεδόν ανύπαρκτη εάν δεν υπάρχει πρόσβαση στην θάλασσα ενώ η Ρωσία με την Οδησσό πετυχαίνει την ενοποίηση όλων τω ρωσόφωνων εδαφών μέχρι την Υπερδνειστερία και τον έλεγχο της μισής Μαύρης Θάλασσας.

Συν τοις άλλοις θα έχει σε απόσταση βολής τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Η Οδησσός, ένα λιμάνι με ζεστά νερά, ιστορικά γνωστό ως το «Μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», είναι ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το ένα όγδοο των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάμβαναν το λιμάνι, προειδοποιούν νυν και πρώην αξιωματούχοι, θα αντιπροσώπευε ένα καταστροφικό πλήγμα στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας και θα έδινε στη Μόσχα μεγαλύτερο ασφυκτικό έλεγχο για τις κρίσιμες παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων που έχουν μειωθεί από την έναρξη του πολέμου» αναφέρει το Foreign Policy.

«Η υπόθεση είναι ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια άλλη πολύ σοβαρή ρωσική επίθεση το επόμενο έτος», δήλωσε ένας Δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

«Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους δώσουμε όχι μόνο τον εξοπλισμό αλλά και τους ανθρώπους —φρέσκους ανθρώπους, καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους— για να προσπαθήσουν να το ξεπεράσουν».

Με την δήλωση αυτή ο Δυτικός αξιωματούχος παραδέχεται πως η Ουκρανία έχει ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ στα πεδία των μαχών και συνεπώς στην πρώτη γραμμή πολεμούν χιλιάδες Δυτικοί μισθοφόροι οι οποίο ξέρουν και γνωρίζουν άριστα την χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων.

Μάλιστα από τα υπάρχοντα δεδομένα προκύπτει ότι πολλοί εκ των μισθοφόρων δεν είναι καν μισθοφόροι αλλά όλως τυχαίων στελέχη των ενόπλων δυνάμεων δυτικών χωρών που «επέλεξαν» να παραιτηθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία κατά των Ρώσων για «ιδεολογικούς σκοπούς».

Με την παραίτησή τους επίσης όλως τυχαίως δεν εμπλέκονται επισήμως οι κυβερνήσεις τους και οι «πρώην» στρατιωτικές τους ηγεσίες.

Πάντως οι Δυτικοί ακόμα θέλουν να πιστεύουν ότι οι Ρώσοι δεν είναι ικανοί να πάρουν την Οδησσό παρά το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλες δυνάμεις πλην αυτών των 200.000 ανδρών με τους οποίους ξεκίνησε τη επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου.

«Δεδομένου του χρόνου που αγόρασε η Ουκρανία για να οχυρώσει αυτή τη νότια περιοχή ενώ οι μάχες συνεχίζονται πιο ανατολικά και βόρεια, θα είναι δύσκολο για τους Ρώσους να μπουν και να καταλάβουν την Οδησσό, ιδιαίτερα με δυτικά αμυντικά συστήματα που μπορούν να κρατήσουν το ρωσικό Ναυτικό μακριά», δήλωσε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και τώρα ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας με το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

Οι νέες αποκαλύψεις για τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, που περιγράφονται στο Foreign Policy από τέσσερις νυν και πρώην Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, έρχονται καθώς ο Λευκός Οίκος εκδίδει νέες προειδοποιήσεις σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας να προσαρτήσει εδάφη όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα χρηματοδοτεί αποσχισμένα επίδοξα κράτη, αλλά και στη νότια Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στις ανατολικές περιοχές, σημάδι ότι η Ρωσία μπορεί να διευρύνει ξανά την επίθεσή της.

«Η Ρωσία θέτει τις βάσεις για την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους που ελέγχει, παραβιάζοντας ευθέως την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι .

Ο Κίρμπι είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση «εξετάζει λεπτομερή σχέδια για τη δήθεν προσάρτηση ορισμένων περιοχών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Χερσώνα, Ζαπορίζια, όλων των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ».

Οι μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας έχουν βαλτώσει σε αδιέξοδο, με τα ουκρανικά στρατεύματα να σκληραίνουν τις αμυντικές τους θέσεις μετά την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του Λουχάνσκ, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ανακαινίζονται για μια ώθηση στο Ντόνετσκ. Παρά την τρέχουσα εστίαση της Μόσχας στην περιοχή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει θέσει το βλέμμα του στην Οδησσό ως το κύριο στρατηγικό έπαθλο για την επόμενη φάση του πολέμου.

«[Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] καταλαβαίνει ότι το Κίεβο πιθανότατα δεν είναι δυνατό να το πάρει.

Η Οδησσός είναι ίσως ο μεγαλύτερος στόχος», δήλωσε ο Oleksiy Goncharenko, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας από την περιοχή της Οδησσού.

«Θέλει να αποκόψει την Ουκρανία από τη θάλασσα. Χρειάζεται αυτό το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Θέλει αυτόν τον διάδρομο προς την Υπερδνειστερία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αποσχισθείσα Δημοκρατία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στη Μολδαβία, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μία επίθεση στην Οδησσό με το νέο έτος είναι ρεαλιστική υπόθεση γιατί η Ρωσία θέλει την χρονική επέκταση του πολέμου γιατί έχει κατανοήσει ότι ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά θα διαλυθούν από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό που ίδιος προκάλεσαν στους εαυτούς τους με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Τότε θεωρεί η Ρωσία ότι η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα βρίσκονται στην πιο αδύναμη για αυτές στρατιωτική και οικονομική φάση.

Θα έχουν υποστεί σοβαρά οικονομικά πλήγματα και θα έχουν καταναλώσει στην Ουκρανία πολύ μεγάλο μέρος των οπλοστασίων τους.

Με άλλα λόγια δεν θα είναι σε θέση να της δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ενώ οι Ρώσοι θα έχον ξεμπερδέψει με το Ντόνμπας το οποίο και θα μετατρέψουν σε μεγάλη χερσαία βάση στην «καρδιά» της Ουκρανίας και ίσως θα έχουν τελειώσει και με το Χάρκοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις