Χθες ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο λέγοντας «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».
Μετά μίλησε περί «πολιτικής αστάθειας» που «θα καθορίσει τις εξελίξεις».
Μα καλά θα πει κάποιος, για ποια πολιτική αστάθεια μιλάει, από τη στιγμή που διαθέτει 157 βουλευτές και δεν πρόκειται κανείς από αυτούς να σκεφτεί να τον ανατρέψει καθώς γνωρίζει ότι πολιτικά θα έχει τελειώσει.
Η πολιτική αστάθεια δεν προκύπτει μόνο από τον έλεγχο ή όχι, στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά κι από την κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας όπως και του παγκόσμιου περιβάλλοντος που τείνουν να γίνουν μη διαχειρίσιμες το φθινόπωρο.
Το ελληνικό χρέος είναι το υψηλότερο στην ιστορία είναι μη βιώσιμο και προβληματικό.
Ήδη τα επιτόκια δανεισμού έφθασαν στο 4,7% ενώ το ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,8% με 3%… δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από τα επιτόκια δανεισμού του κράτους.
Για όποιον έχει καταλάβει τους όρους της σύγχρονης «φανταστικής» οικονομίας ξέρει τι σημαίνει αυτό.
Θα πούμε μόνο πως παλαιότερα, δηλαδή πριν δέκα χρόνια με 2% ανάπτυξη οι αναπτυγμένες χώρες ήταν ευτυχισμένες.
Τώρα αυτό θεωρείται ως «άνευ ουσίας». Όλες οι χώρες θέλουν ανάπτυξη της τάξης του 4% τουλάχιστον για να θεωρούν πως πάνε οικονομικά καλά γιατί τα επιτόκια δανεισμούς τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκτοξευθεί.
Με απλά λόγια ο πλανήτης έχει… αυτοδανειστεί για τα επόμενα 200 χρόνια. Μην πούμε για την Ελλάδα σε πόσους αιώνες δανεισμούς αντιστοιχεί το χρέος της.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα δανείστηκε από το ESM με επιτόκιο 0,80% περίπου και σήμερα δανείζεται στο 4,70% δηλαδή ακριβότερα 5,8 φορές για να έχουμε μία τάξη μεγέθους.
Εάν οι κερδοσκόποι αποφασίσουν να επιτεθούν στην Ελλάδα και κλείσουν τις αγορές, εκτοξεύοντας τα επιτόκια στο 5,5% με 6% ή και 7% στα 10ετή ομόλογα κάτι πολύ πιθανό καθώς είναι περίοδος μεγάλου κέρδους, τι θα πράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός από το να εισπράξει την δυσαρέσκεια των πολιτών;
Αυτά τα πράγματα είναι καλύτερα να τα εισπράττει συνολικά όλο το πολιτικό σύστημα…
Τι θα συμβεί εάν οι αγορές βλέποντας την αδυναμία της ΕΚΤ λόγω του πληθωρισμού, αποφασίσουν να πειραματιστούν με την Ελλάδα και την Ιταλία που έχουν γαλαξιακά χρέη;
Μήπως τελικά για αυτούς τους λόγους ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε για «πρόωρες εκλογές»;
Γιατί αν ρωτήσει κάποιος τον ίδιο, δεν έχει καμία όρεξη να τις προκηρύξει πριν από την τελευταία ημέρα που τον υποχρεώνει το Σύνταγμα να το κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου