Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

OYKPANIA: «Αποστολή εξετελέσθη» για τον Πούτιν;


 Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις στο μέτωπο του πολέμου

Νέος στόχος της Ρωσίας είναι να υποτάξει περιοχές της νότιας Ουκρανίας, καθώς το Κρεμλίνο επιχειρεί να εδραιώσει την πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική του επικράτηση στο νότο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργήσει τη «χερσαία γέφυρα» του προς την Κριμαία, έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα λεγόμενα του ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, συνοδεύονταν από μια ανακοίνωση που έλεγε πως η σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τα σύνορα με τη Ρωσία είχε αποκατασταθεί και, ότι τουλάχιστον μία υπηρεσία περιλάμβανε φορτηγά που μετέφεραν σιτηρά στην κατεχόμενη Μελιτόπολη προς την Κριμαία, η οποία αποκόπηκε από το ουκρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο μετά την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014.

Ο Σόιγκου υποσχέθηκε «πλήρη κυκλοφορία» από και προς τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα εδάφη στη Χερσώνα και προς την Κριμαία, αφού ανακοίνωσε την επισκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων γραμμής.

Η ισχυριζόμενη αποκατάσταση ορισμένων σιδηροδρομικών υπηρεσιών έρχεται εν μέσω εκστρατείας με στόχο την ενίσχυση του ρωσικού κοινωνικού και γραφειοκρατικού ελέγχου στα νότια της Ουκρανίας σε όλες τις πτυχές: από τη χρήση της ρωσικής γλώσσας μέχρι το σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης και τα διαβατήρια.

Οι κινήσεις στις υποδομές έρχονται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να διεισδύσει σε άλλες περιοχές που ελέγχει στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης της οικονομίας, της αλλαγής των κινητών επικοινωνιών σε ρωσικά δίκτυα και της έκδοσης διαβατηρίων.

Τον περασμένο μήνα, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου για τους κατοίκους των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, το οποίο ακολούθησε ένα παρόμοιο μέτρο με το 2019, για τους κατοίκους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ (αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας). 

Σε απάντηση στις τελευταίες κινήσεις του ωστόσο, η ΕΕ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι δεν θα αναγνωρίσει τα διαβατήρια.

Η στρατηγική για τα ρωσικά διαβατήρια είχε ήδη οδηγήσει περίπου 800.000 άτομα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, να λάβουν ρωσικά έγγραφα πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Υπήρξαν ισχυρισμοί – συμπεριλαμβανομένης της πρώην διαμεσολαβήτριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λιουντμίλα Ντενίσοβα – ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν «μεταφερθεί παράνομα» στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Ο Mathieu Boulègue, ειδικός στο thinktank «Chatham House» που εστιάζει στη ρωσική πολιτική και τις στρατιωτικές υποθέσεις, θεωρεί ότι η ρωσική ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση της χερσαίας γέφυρας, στοχεύει στην κοινή γνώμη στη Ρωσία γύρω από τον πόλεμο. 

Οι στόχοι του Κρεμλίνου

«Η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας ήταν ένας «δηλωμένος στόχος» του πολέμου της Ρωσίας. Είναι λογικό στρατιωτικά ότι το Κρεμλίνο θα ήθελε να ελέγξει το έδαφος στο νότο. Θα το υποτάξει γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει πολιτικά».

Αυτή η υποταγή, υποστηρίζει ο Boulègue, συμβαίνει σε μια τροχιά με την αλλαγή των σχολικών προγραμμάτων, την εισαγωγή του ρουβλίου, τις νέες πολιτικές δομές, και τη λεγόμενη «διαβατηρίαση» που επιβάλλεται, παράλληλα με τις στρατιωτικές του προσπάθειες και τις προσπάθειες ασφαλείας.

Εάν η ανακοίνωσή από τη Ρωσία ότι η χερσαία γέφυρά της έχει ολοκληρωθεί είναι σημαντική, είναι επειδή «η αποστολή εξετελέσθη» τόνισε. «Είναι σημαντικό σήμα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Σόιγκου είναι αυτός που έκανε την ανακοίνωση. Πρόκειται για προπαγάνδα: να πούμε ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο» εξήγησε.

Ο Boulègue υποψιάζεται επίσης ότι η ανακοίνωση, εκτός από το ότι στοχεύει στο ρωσικό κοινό για να υποδηλώσει ότι ο πόλεμος πετυχαίνει, μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία από την πλευρά του Κρεμλίνου να προχωρήσει στο τέλος της περιόδου «έντονος πόλεμος».

«Πρέπει να τελειώσει» είπε. «Κανένας στρατός αυτού του μεγέθους, και σε τόσο αμφισβητούμενο έδαφος, δεν πρόκειται να συνεχίσει να μάχεται με τόσο υψηλή ένταση για πάντα και αναπόφευκτα θα υπάρξει μετάβαση από τον πόλεμο κίνησης στον πόλεμο θέσεων».

«Οι Ρώσοι τελείωσαν τώρα με τη Μαριούπολη, έχουν τη γέφυρα τους», είπε ο καθηγητής Michael Clarke από το King’s College του Λονδίνου στο Sky News. «Τη χερσαία γέφυρα που περνά από το Ντονμπάς μέχρι την Κριμαία και λίγο πιο δυτικά. Και αυτή η χερσαία γέφυρα θα χρειαστεί κάποια ανακατάληψη εάν οι Ουκρανοί θέλουν πραγματικά να απαντήσουν σε αυτόν τον πόλεμο».

Αυτό παραμένει το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Guardian: Αν δηλαδή η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει τον νότο. Μολονότι το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση γύρω από τη Χερσώνα, μέχρι στιγμής είχε περιορισμένη επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις