Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η Γαλλία αύξησε τις παραγγελίες για ρωσικό LNG το τελευταίο τρίμηνο – Τεράστια κέρδη της Μόσχας


 Μία είναι η βασική διαπίστωση από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και την επιβολή αντι-ρωσικών κυρώσεων: Η Δύση χάνει οικονομικά και φθείρεται και η Ρωσία έχει πρωτοφανή έσοδα σε σχέση με την προπολεμική περίοδο.

Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισ. ευρώ χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου τις πρώτες 100 ημέρες της επέμβασης που ξεκίνησε  εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, με τη Γαλλία μάλιστα να αυξάνει τις παραγγελίες της.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από την ΕΕ.

Η έρευνα, του Centre for research on energy and clean air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία, δίνεται στη δημοσιότητα καθώς το Κίεβο απαιτεί από τους Ευρωπαίους να διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Μόσχα και να επιστρέψουν για χάρη τους στην εποχή του… Χαλκού (αν όχι και του Λίθου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CREA, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με αξία περίπου 57 δισ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου-3η Ιουνίου). Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το διάστημα αυτό ήταν η Κίνα (12,6 δισ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισ.) και η Ιταλία (7,8 δισ.).

Τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισ.), κατόπιν του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισ.), κατόπιν των πετρελαϊκών προϊόντων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και του άνθρακα.

Η ροή δεν διακόπηκε παρότι οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν τον Μάιο και παρότι η Μόσχα πούλησε  σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς. Παρά τις εκπτώσεις, η Ρωσία ωφελήθηκε από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Παρότι ορισμένες χώρες έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους (Πολωνία, Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής), άλλες αντίθετα αύξησαν τις αγορές τους: η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και… η Γαλλία, σύμφωνα με το CREA.

«Ενώ η ΕΕ προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG στον κόσμο», τονίζει ο Λάουρι Μιλιβίρτα, αναλυτής του CREA.

Επρόκειτο για αγορές σποτ (άμεσα πληρωτέες στην παράδοση με ρευστό) και όχι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία αποφάσισε εν γνώσει της να αγοράσει περισσότερη ρωσική ενέργεια.

Η Γαλλία «οφείλει να ευθυγραμμίσει τα λόγια με τις πράξεις της: εάν υποστηρίζει αληθινά την Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει άμεσα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει το ταχύτερο καθαρές μορφές ενέργειας και λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα», αναφέρει ο Μιλιβίρτα.

Η αλήθεια είναι απλή: Η Γαλλία φροντίζει τα συμφέροντά της αντίθετα με την Γερμανία του Σολτς που επέλεξε να μετατραπεί από οικονομική υπερδύναμη σε αμερικανική επαρχία μέσα σε λίγους μήνες και αντίθετα με την Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αγνοεί τα δικά της συμφέροντα σε μία εποχή που έχει από τα ακριβότερα καύσιμα και το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ την ίδια στιγμή που οι πολίτες της ζουν με μισθούς… πείνας.

Λέμε του Σολτς γιατί μάλλον επί Μέρκελ αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.