Ο Πούτιν επιχειρεί με απειλές να διατηρήσει τον έλεγχο στην "νότια αυλή" της Ρωσίας
"ΟΠούτιν «απειλεί με δράση» κατά των πρώην σοβιετικών κρατών εάν αψηφήσουν τη Ρωσία", είναι ο τίτλος έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπεμψε μια κρυφή απειλή προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ,προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα με την Ουκρανία επειδή αψηφούν τη Ρωσία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα δίσταζε να λάβει τα ίδια μέτρα εναντίον τους εάν στραφούν εναντίον του Κρεμλίνου και δεν θα ήταν πλέον σύμμαχοι με τη χώρα του
Τα σχόλια του κ. Πούτιν ακολούθησαν εκείνα του προέδρου του Καζακστάν, ο οποίος είχε περιγράψει τις φιλορωσικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς ως «οιονεί κρατικά εδάφη».
Καθώς ο Kassym-Jomart Tokayev καθόταν λίγα μέτρα μακριά του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ισχυρίστηκε ότι το Καζακστάν ,το οποίο "έφυγε" από την ΕΣΣΔ το 1991,ήταν μέρος της «ιστορικής Ρωσίας».
Τι είναι η Σοβιετική Ένωση; Αυτή είναι η ιστορική Ρωσία», είπε ο Πούτιν, προτού επαινέσει το Καζακστάν ως αδελφό έθνος.
«Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να είχε συμβεί με την Ουκρανία, οπωσδήποτε, αλλά δεν θα ήταν σύμμαχοί μας».
Οι λέξεις ερμηνεύτηκαν ως «ξεκάθαρη απειλή», με έναν εμπειρογνώμονα με έδρα το Καζακστάν να ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έτσι « έκανε τον κ. Τοκάγιεφ να συνειδητοποιήσει ότι το Καζακστάν μπορεί να είναι το επόμενο θήραμα της Ρωσίας», σύμφωνα με την The Telegraph.
Ένας άλλος σχολίασε: «Λέει ότι αν είστε καλοί γείτονες, δεν πειράζει. Αλλά αν βγείτε από τη γραμμή και πάτε φιλοδυτικά, μπορούμε να κατακτήσουμε τη γη σας γιατί είναι δική μας ».
Στο ίδιο συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι αναμένει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά την ολοκλήρωση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο», πρόσθεσε
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Καζακστάν αρνείται την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, με τον υπουργό Εξωτερικών του, Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι, να το κάνει τον Μάρτιο.
Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το Καζακστάν μαζί με την Ουκρανία και τη Γεωργία ότι φιλοξενούν βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ.
Η διεθνής κοινότητα φοβόταν εδώ και καιρό ότι ο κ. Πούτιν θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των πρώην σοβιετικών κρατών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.
Εν μέσω του πολέμου του στην Ουκρανία τον Απρίλιο, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωσίας μοιράστηκε το σχέδιό του Πούτιν να επεκτείνει την κατάκτηση της περιοχής του Ντονμπάς στη νότια Ουκρανία για να παράσχει διαδρόμους στη Μολδαβία συγκεκριμένα την Υπερδνειστερία, μια περιοχή που διεκδικούν Ρώσοι αυτονομιστές και την Κριμαία"
Τη σκυτάλη από τον Πόυτιν , πήρε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μεντβέντεφ , ισχυριζόμενος σε Ρωσικό ΜΜΕ , ότι η ΕΕ θα εξαφανιστεί πριν δεχτεί την Ουκρανία, λέγοντας:
"Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πραγματικά δυνατή μόνο στα μέσα του αιώνα, και αυτή τη στιγμή η ίδια η σύνδεση μπορεί κάλλιστα να εξαφανιστε, ανέφερε αυτήν την εκτίμηση της κατάστασης στο κανάλι του στο Telegram.
Κατά τη γνώμη του, η κατάσταση με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρόμοια με την οικοδόμηση του κομμουνισμού στην ΕΣΣΔ
Η ημερομηνία εφαρμογής αυτών των σχεδίων δεν κατονομάζεται, αλλά δίνονται πολλές μη επαληθεύσιμες αφηρημένες προϋποθέσεις. Η αντικειμενική τους επαλήθευση είναι αδύνατη, συνέχισε ο Μεντβέντεφ θα επαληθευθεί μετά από δεκαετίες, και νέες γενιές ηγετών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο πολιτικός, «ο πραγματικός όρος είναι τα μέσα του αιώνα, όχι νωρίτερα».
«Κι αν (χτυπήσω ξύλο) η ΕΕ θα εξαφανιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή; Είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε τι σκάνδαλο θα είναι, γιατί τι θυσίες έχουν γίνει στον βωμό της ένταξης στην ΕΕ και τι εξαπάτηση των προσδοκιών των δύστυχων Ουκρανών;» ,πρόσθεσε.
Εξηγώντας τη σύγκριση με την ΕΣΣΔ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκδοση του Προγράμματος του ΚΚΣΕ, που εγκρίθηκε το 1961, ειπώθηκε: «Το Κόμμα διακηρύσσει επίσημα: η σημερινή γενιά του σοβιετικού λαού θα ζήσει υπό τον κομμουνισμό! " «Πέρασαν τα χρόνια. Εμείς, μαθητές της δεκαετίας του '70, περιμέναμε όλοι την έναρξη του κομμουνισμού, αλλά όχι, δυστυχώς, δεν συνέβη. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, το ΚΚΣΕ εκκαθαρίστηκε»
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω εξάγονται δυο βασικά συμπεράσματα
Το πρώτο είναι ότι ο Πούτιν επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην "νότια αυλή" της Ρωσίας, απειλώντας εμμέσως πλήν σαφώς τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης ότι αν διανοηθούν να κάνουν ότι αποπειράθηκε η Ουκρανία , θα έχουν την τύχη της
Το δεύτερο είναι ότι επιχειρείται από Ρωσικής πλευράς η απαξίωση της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο ότι αυτό θα γίνει στα μέσα του αιώνα, αν και εφόσον υφίσταται ΕΕ μέχρι τότε....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.