Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ότι όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου πως με ανθρώπους που είχες διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις.
Αίσθηση, ποικίλα σχόλια και αναλύσεις προκάλεσε η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να τείνει ουσιαστικά χείρα πολιτικής φιλίας στον Γιάνη Βαρουφάκη και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το ΜέΡΑ25.
Αφήνοντας πίσω τα όσα έγιναν από το 2015 και μετά όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης και παρά την σφοδρή κριτική που άσκησε και ασκεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ότι όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου πως με ανθρώπους που είχες διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος όμως δεν θέλησε να τεθεί εκτός πλαισίου και γι’ αυτό και σημείωσε ότι αυτό που λέει ουσιαστικά προκρίνει και η πρόταση των πέντε σημείων του Αλ. Τσίπρα προς το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ώστε να υπάρξει αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.
Πολιτικό φλερτ
«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αμεση ήταν η απάντηση του Μέρα25 το οποίο εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:
«Επειδή λόγω των επικείμενων -πιθανότατα το φθινόπωρο πια- εκλογών φουντώνει και πάλι η συζήτηση για το ζήτημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, θυμίζουμε σε όσους επαναφέρουν τα αντίστοιχα καλέσματα, ότι το ΜέΡΑ25 έχει θέσει από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ένα πλαίσιο των 7+1 Πολιτικών Τομών που συνιστά την πρόταση του ΜέΡΑ25 για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, έχουμε καλέσει με ειλικρινή αγωνία για όσα βάρβαρα διαπράττονται καθημερινά από την Μητσοτάκης Α.Ε., τα κόμματα της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης» να τοποθετηθούν επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών τομών που έχουμε θέσει στον δημόσιο διάλογο, πριν από τις εκλογές όμως, γιατί εμείς μιλάμε αποκλειστικά πολιτικά και προγραμματικά και δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα των θέσεων μετεκλογικά.
Όποιος ή όποια, λοιπόν, μιλάει ή καλεί και πάλι τα κόμματα σε «Προοδευτική Διακυβέρνηση», πρέπει να τοποθετηθεί εδώ και τώρα πολιτικά επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών σημείων, καθώς μετά τις εκλογές θα είναι πια πολύ αργά για οποιαδήποτε προοδευτική προγραμματική συμφωνία και το ΜέΡΑ25 δεν προτίθεται να μπει σε καμία τέτοια συζήτηση, η οποία δεν θα έχει ξεκινήσει προεκλογικά, καθαρά πολιτικά και προγραμματικά».
Ο Αλ. Τσίπρας τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει στην Αυγή, ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. «Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση και για εξελίξεις σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανάμεσα στην περίοδο πριν και μετά τις εκλογές υπάρχουν οι εκλογές. Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει» είχε σημειώσει και τον περασμένο Απρίλιο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις -λέγοντας χαρακτηριστικά “ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί”- και ανέπτυξε τις δεσμεύσεις του για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.
Τότε ο πρώην Πρωθυπουργός έβαλε το πλαίσιο της συνεργασίας με 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Πρώτη δέσμευση: Από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Φορολογία των υπερκερδών στην ενέργεια και να αποδοθούν όλα στους καταναλωτές.
Δεύτερη δέσμευση: Αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη., για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις. Επαναφορά των διαπραγματεύσεων, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Τρίτη δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου: Άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.
Τέταρτη δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους: Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Πολλαπλασιασμός των δομών πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα. Θέσπιση ξανά της 13ης Σύνταξης.
Πέμπτη δέσμευση που αφορά τη Νέα γενιά: Ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτηθεί σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια..
Από την άλλη πλευρά ο Γ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 ανέπτυξε τις «7+1 τομές», ως τη «βάση του οποιοδήποτε διαλόγου με άλλα κόμματα»:
1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ
2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων
3. Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης
4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
5. Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης.
6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο
7. Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχίζει και…στρώνεται το «πολιτικό χαλί» για συζήτηση και συνεργασία με διάφορους τρόπους στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική που θα ευνοεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΜέΡΑ25.
Πάντως, από το βράδυ της Τρίτης έως αργά το πρωί της Τετάρτης, η αναφορά του Ευκλ. Τσακαλώτου είναι κυρίαρχη στις περισσότερες συζητήσεις των στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ επίσης απαρατήρητη δεν πέρασε και η επισήμανση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ότι η Ομπρέλα δεν αυτοκαταργείται, καθώς είναι παράδειγμα ιδεολογικού ρεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.