Άρχισαν τα όργανα αναφορικά με την συμφωνία στην οποία κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter με τον Ίλον Μασκ για την πώληση της πλατφόρμας. Ένα μεγάλο συνταξιοδοτικό fund της Φλόριδα κατέθεσε αγωγή κατά του διοικητικού συμβουλίου στρεφόμενο κατά των όρων της συμφωνίας.
Η αγωγή που κατατέθηκε σήμερα σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ υποστηρίζει πως τα δύο τρίτα των ανεξάρτητων μετόχων της εταιρείας θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ύψους 44 δισ. δολαρίων εξαγοράς, ώστε το deal να προχωρήσει, αντί του τυπικού 50% των μετόχων που είναι το σύνηθες.
Η αγωγή ισχυρίζεται πως ο Μασκ, η Morgan Stanley και ο Τζακ Ντόρσεϊ αποτελούν ουσιαστικά ένα γκρουπ αγοραστών και πως το τωρινό, μεγάλο ποσοστό τους στην πλατφόρμα αιτιολογεί την ενεργοποίηση των σχετικών κανονισμών που απαιτούν αυξημένο ποσοστό υποστήριξης από τους μετόχους για την επικύρωση της συμφωνίας.
Η νομοθεσία ορίζει πως ένας μέτοχος που διαθέτει ποσοστό άνω του 15% σε μια εταιρεία και ο οποίος προσπαθεί να εξαγοράσει την συγκεκριμένη εταιρεία, χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία των μετόχων για την έγκριση της συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστεί πως μια εταιρεία δεν εξαγοράζεται πολύ εύκολα.
Ο Μασκ κατάφερε να «χτίσει» ένα μερίδιο ύψους άνω του 9% στο Twitter με διαδοχικές αγορές μετοχών τους προηγούμενους μήνες. Όμως, το συνταξιοδοτικό ταμείο ισχυρίζεται πως δεδομένου ότι η τράπεζα Morgan Stanley είναι αυτή που προσφέρει σημαντική χρηματοδότηση στον Μάσκ για να προχωρήσει στην εξαγορά της πλατφόρμας και πως επίσης ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο συνιδρητής του Twitter, είναι σύμμαχος του Μασκ, τα μετοχικά μερίδια που διαθέτουν θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο πακέτο μετοχών που διαθέτει το αφεντικό της Tesla. Οι τρεις τους μαζί ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο των μετοχών, άρα πάνω από το όριο του 15%.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο ζητά από το δικαστήριο να ορίσει πως οι συνθήκες μεταξύ Μασκ, Ντόρσεϊ και Morgan Stanley δικαιολογούν την απαίτηση για έγκριση της συμφωνίας από την γενική συνέλευση των μετόχων με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Αν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα, τότε η διαδικασία έγκρισης θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ο Μασκ έχει καταφέρει να προσεγγίσει κάποιους από τους μετόχους της πλατφόρμας και να τους πείσει να τον υποστηρίξουν. Ανάμεσα τους και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ που αριθμεί 34,95 εκατ. μετοχές του Twitter, όμως συναντά αντιδράσεις ανάμεσα στην μάζα των μικρομετόχων που ανησυχούν για το μέλλον και το προφίλ της πλατφόρμας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου