Νέο κρεσέντο προκλήσεων και απειλών έχουμε για μία ακόμα φορά από τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, που προδιαθέτουν για ένα δύσκολο καλοκαίρι, αφού επιτίθεται λεκτικά (προσωπικά) στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διατηρεί ένα επιθετικό τέμπο, με την παραβατική δράση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, εναέρια προσέγγιση προ ημερών της ακριτικής Αλεξανδρούπολης), ενώ η συμπεριφορά του στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι εριστική, προβληματική, αντισυμμαχική και ανεξέλεγκτη, γεγονός που δεν αποκλείει περαιτέρω εντάσεις (αν και εκτιμάται ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και θα άρει τις ανεδαφικές και ακραίες θέσεις του απέναντι στα αιτήματα του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ).
Οι λόγοι της νέας επιθετικής στάσης του Ερντογάν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πολλοί και σχετίζονται με ζητήματα εσωτερικά, οικονομικά, ενεργειακά, προεκλογικά, αμυντικά – και όχι μόνο. Για αυτό παρατηρείται μια σταδιακή επαναφορά σε «οπλοποίηση» και εργαλειοποίηση του προσφυγο-μεταναστευτικού θέματος, ενώ η επιτυχής επίσκεψη και οι ομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τον προβληματισμό και εκνευρισμό του, και αυτό γιατί αναμένει από την Ουάσιγκτον απαντήσεις σχετικά με τους αεροπορικούς εξοπλισμούς του.
Γνωστό και ανώτατο αμερικανο-τουρκικό διπλωματικό στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν μετέφερε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, λεπτομέρειες των συζητήσεων Μπάιντεν-Μητσοτάκη (ειδικά τις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού για τις αεροπορικές και ναυτικές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, κινήσεις των τουρκικών πλοίων νότια της Κρήτης προς Λιβύη, αριθμούς ποσοτικών και ποιοτικών παραβιάσεων από την τουρκική αεροπορία, την επικρατούσα κατάσταση στα Βαρώσια Αμμοχώστου από τις κατοχικές δυνάμεις κ.ά.), καθώς και για ενεργειακά θέματα (σε μια φάση που η Αγκυρα έχει επιστρέψει διπλωματικά σε αρκετά ικανοποιητικές σχέσεις με το Ισραήλ, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αρμενία στον Νότιο Καύκασο). Η εκλογική αβεβαιότητα (υπό λογικές συνθήκες απέχουμε ένα χρόνο από τη διεξαγωγή τους), σε συνδυασμό με τη δύσκολη και μη ικανοποιητική οικονομική κατάσταση, εντείνει τους φόβους του, οπότε, μεταξύ άλλων, έχει διαλέξει να επιστρέψει σε αεροναυτικές προκλήσεις, προσωπικές επιθέσεις, σε αμφισβητούμενα και αχαρτογράφητα νερά, ως και αιρετική συμπεριφορά, ειδικά απέναντι στη Δύση.
Είναι λογικό να επικρατεί ανησυχία από την πλευρά της Αθήνας, και ειδικά σε δύο επιμέρους μέτωπα, που είναι οι παράνομες εισβολές μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά μας, καθώς και η κυοφορούμενη πρώτη αποστολή μέσα στις προσεχείς εβδομάδες του υψηλών τεχνολογικών, γεωτρητικών προδιαγραφών πλωτού γεωτρύπανου «Αλπ Αρσλάν». Επίσης, το κλείσιμο των Στενών λόγω του ουκρανο-ρωσικού πολέμου έχει περιπλέξει αρκετά τον ευρύτερο σχεδιασμό της Αγκυρας.
Νταβούτογλου εναντίον Ερντογάν για τις… δηλώσεις Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, σφοδρή φραστική επίθεση κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή την εμπρηστική λεκτική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και συγγραφέας του «Στρατηγικού βάθους», τόνισε πως οι θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Είναι μια προσέγγιση που θα καταστρέψει την ειρήνη στο νησί (της Κύπρου) και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Επρεπε φυσικά να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις», έγραψε στο twitter. Και διερωτάται: «Τι απαντήσεις έδωσε η κυβέρνηση του AKP;».
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Ερντογάν για καθυστερημένη αντίδραση, υποστηρίζοντας πως πέρασαν πέντε ημέρες από την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και εγκαλεί, επικρίνοντας την τουρκική κυβέρνηση, για το ότι δεν έχει απαντήσει όπως θα έπρεπε, ενώ παράλληλα διερωτάται γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, έγραψε υποτιμητικά στο twitter: «Πέντε μέρες μετά, σήμερα ξύπνησες; Ο Ελληνας πρέσβης έχει κληθεί στο υπουργείο; Τα συμφέροντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν προστατεύονται με το εγώ, αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις. Αν επρόκειτο να προχωρήσετε με έντιμους και ευγενικούς πολιτικούς, δεν θα κάνατε παρέα με τον Τραμπ, που έβριζε εσάς και τη χώρα μας!! Δεν θα είχατε πέσει στα γόνατα για να συναντήσετε τον Μπάιντεν, που κατηγόρησε το έθνος μας για γενοκτονία! Δεν θα περίμενες στην πόρτα του Πούτιν που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας στη Συρία».
Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα βγάζει το «Γιούνουζ» στο Αιγαίο
Νέες αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Αγκυρα. Εξεδόθη παράνομη Navtex για την αποστολή του ειδικού ερευνητικού «Γιούνουζ» για σήμερα και αύριο από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης για μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο, ενώ είναι αυξημένη η ανησυχία για διεύρυνση των ενεργειών από πλευράς Ερντογάν με έμφαση στο προσφυγικό.
Επίσης, χθες η Ε.Ε. με σημαντική καθυστέρηση απάντησε στις απαράδεκτες αναφορές του Τούρκου προέδρου τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος». Είχε προηγηθεί το χθεσινό… «ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία» και υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια.
Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προβλημάτισε με τις δηλώσεις του αναφορικά με τις τουρκικές αντιρρήσεις στα αιτήματα του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή στις θέσεις της Αγκυρας για την τρομοκρατία, γιατί «έχει υποφέρει όσο καμία άλλη χώρα της Συμμαχίας από τον εξτρεμισμό του ISIS, ως και από ακραίες τρομοκρατικές πολιτοφυλακές».
Ελληνοτουρκικά: Φόβοι για «άσχημο καλοκαίρι στο Αιγαίο»
«Τα λόγια του Ερντογάν για τον Μητσοτάκη έπεσαν σαν βόμβα στην Αθήνα», ανέφερε η «Hurriyet», εκτιμώντας ότι «μπορεί να ζήσουμε άσχημο καλοκαίρι στο Αιγαίο». Ο τουρκικός Τύπος έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη σφοδρότητα της επίθεσης Ερντογάν κατά του Ελληνα πρωθυπουργού. Ειδικότερα ο ανταποκριτής της «Hurriyet» στην Αθήνα, μελετώντας και την αντίδραση των ελληνικών ΜΜΕ, εκφράζει φόβους για ανησυχητικές εξελίξεις σε όλες τις εστίες της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, από τον Εβρο ως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Από την πλευρά της, η αντιπολιτευόμενη «Cumhurriyet» αναφέρθηκε στην αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εστιάζοντας στη φράση του «με υπερπτήσεις και ύβρεις είναι δύσκολο να γίνει διάλογος» με την Τουρκία. Σημείωσε ακόμη την αποστροφή του ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που θα επιλέξει εάν και πότε και αν θα οξύνει την αντιπαράθεσή της με την Αγκυρα, αρνούμενη να πέσει στην παγίδα της.
«Ο Ερντογάν “διαγράφει” τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις επισημάνσεις που έκανε στις ΗΠΑ», σημείωσε η «Yeni Safak», ενώ ανάλογο τίτλο είχε η Sabah: «Ο Ερντογάν λέει ότι ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου