Σε ένα τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καλείται να βρει άμεσα τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα πληρώνει την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.
Οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες που έχουν συναλλαγές με την Gazprom έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Όπως αναφέρουν πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση από την ΕΕ ως προς τον τρόπο πληρωμής, καθώς στα τέλη του Μάη θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές στη ρωσική εταιρεία.
Αν δεν έχει βρεθεί λύση… τότε η Gazprom θα σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ελλάδα.
«Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία», είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.
Ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, που – με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με LNG, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία LNG είναι αυξημένη. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως το LNG θα είναι ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, επομένως και πάλι το κόστος θα είναι αυξημένο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι να ξεκινήσουν οι αυξήσεις.
Το plan b
Το «οπλοστάσιο» που αξιοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:
– Χρήση πετρελαίου αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.
-Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
-Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
-Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.