Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Tι είναι το «jack-in-the-box» που διαλύει τα ρωσικά άρματα

 


Εκατοντάδες ρωσικά τανκς πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεσή της, με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας τη Δευτέρα να εκτιμά ότι είχε χάσει έως και 580, σημειώνει το CNN.

Όμως τα προβλήματα της Μόσχας ξεπερνούν τον τεράστιο αριθμό των αρμάτων μάχης που έχει χάσει. Οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες από το πεδίο μάχης δείχνουν ότι τα ρωσικά τανκς πάσχουν από ένα ελάττωμα που οι δυτικοί στρατοί γνώριζαν εδώ και δεκαετίες και το αναφέρουν ως «φαινόμενο jack-in-the-box». Η Μόσχα, λένε, θα έπρεπε να το είχε προβλέψει.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τον τρόπο αποθήκευσης των πυρομαχικών των τανκς. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, τα ρωσικά έχουν αποθηκευμένες πολλές οβίδες στους πυργίσκους. Αυτό τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα καθώς ακόμη και ένα όχι άμεσο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στο να εκραγεί όλο το απόθεμα πυρομαχικών τους με έως και 40 βλήματα.

Το ωστικό κύμα που προκύπτει μπορεί να είναι αρκετό για να εκτοξεύσει τον πυργίσκο του τανκ τόσο ψηλά όσο ένα διώροφο κτίριο, όπως φαίνεται σε πρόσφατο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό που βλέπουμε με τα ρωσικά τανκς είναι ένα σχεδιαστικό ελάττωμα», είπε ο Σαμ Μπέντετ, σύμβουλος του Προγράμματος Ρωσικών Σπουδών στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. "Οποιοδήποτε επιτυχημένο χτύπημα... γρήγορα αναφλέγει τα πυρομαχικά προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη και ο πυργίσκος κυριολεκτικά εκτοξεύεται".

Το «jack-in-the-box»

Αναλυτές λένε, σύμφωνα με το CNN, ότι τα πυρομαχικά προκαλούν προβλήματα σε όλα σχεδόν τα τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Έδωσε το παράδειγμα του τεθωρακισμένου BMD-4, που συνήθως επανδρώνεται από έως τρία μέλη πληρώματος και μπορεί να μεταφέρει άλλους πέντε στρατιώτες. Είπε ότι το BMD-4 είναι ένα «κινητό φέρετρο» που «απλώς εξαϋλώνεται» όταν χτυπηθεί από πύραυλο.

Το σχεδιαστικό πρόβλημα εντόπισαν οι δυτικοί κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου κατά του Ιράκ το 1991 και το 2003, όταν μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης T-72 του ιρακινού στρατού, ρωσικής κατασκευής, είχε την ίδια μοίρα -πυργίσκοι εκτοξεύτηκαν μετά από χτυπήματα.

Η Ρωσία δεν πήρε το μάθημα από το Ιράκ και κατά συνέπεια πολλά από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία παρουσίαζαν παρόμοια σχεδιαστικά ελαττώματα.

Όταν η σειρά T-90, ο διάδοχος του T-72, μπήκε σε υπηρεσία το 1992 η θωράκισή της αναβαθμίστηκε, αλλά το σύστημα φόρτωσης πυραύλων παρέμεινε παρόμοιο με αυτό του προκατόχου της, αφήνοντάς το εξίσου ευάλωτο. Το T-80, ένα άλλο ρωσικό τανκ που χρησιμοποιείται στην εισβολή στην Ουκρανία, έχει παρόμοιο σύστημα φόρτωσης βλημάτων.

Υπάρχουν ορισμένα οφέλη από ένα τέτοιο σύστημα. Αναλυτής επισημαίνει ότι η Ρωσία επέλεξε αυτό το σύστημα για να εξοικονομήσει χώρο και να δώσει στα τανκς χαμηλότερο προφίλ, καθιστώντας δυσκολότερο το να χτυπηθούν σε μια μάχη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γνωρίζουμε πόσα ρωσικά τανκς έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πληροφοριών Oryx ανέφερε στις 28 Απριλίου ότι τουλάχιστον 300 ρωσικά τανκς έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα 279 είτε έχουν υποστεί βλάβες, είτε έχουν εγκαταλειφθεί.

Ωστόσο, ο ιστότοπος μετράει μόνο περιπτώσεις για τις οποίες έχει οπτικά στοιχεία, επομένως οι ρωσικές απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.