Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.
Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ανάρτηση των αρχών στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».
Κατά τις ίδιες πηγές, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έχουν ήδη ζητήσει από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.
Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει προετοιμαστεί εδώ και μέρες για την επίθεση που αναμένει στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Στο μεταξύ, με τη Δύση να ετοιμάζεται να επιβάλλει ένα ακόμα πακέτο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία μετά τις φρικαλεότητες που καταγράφηκαν στη Bucha, τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο αντίστοιχες ωμότητες να έχουν διαπραχθεί και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κυρίως στα ανατολικά της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Donbass.
Εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός έχει ανακοινώσει πως πρωταρχικός του στόχος είναι ο έλεγχος του Donbass, όπου άλλωστε οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει τις αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Ήδη αναφέρεται πως φιλορώσοι και ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως οι Ρώσοι έχουν επικεντρώσει όλες τις επιχειρήσεις τους σε αυτές τις περιοχές.
Πάντως, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται στη Μαριούπολη, πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους προκειμένου να διασφαλίσουν την χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Donbass.
Στη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 90% των κτηρίων, υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμα 160.000 πολίτες υπό άθλιες συνθήκες.
Εν τω μεταξύ, ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο να έχουν καταγραφεί και άλλες ωμότητες τύπου Bucha, καθώς στην πόλη Χοστομέλ, προάστιο και αυτό του Κιέβου, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι, τη στιγμή που η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας αναφέρει πως ερευνούνται 4.468 υποθέσεις για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους στρατιώτες.
Δεν τα καταφέρνουν
«Εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας, χωρίς επιτυχία» υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, το οποίο αναφέρει επίσης ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να καταλάβουν και να ελέγξουν πλήρως τη Μαριούπολη, η οποία έχει πληγεί όσο καμία άλλη ουκρανική πόλη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις.
Ωστόσο, οι Ρώσοι προχωρούν περισσότερο στο κέντρο της πόλης, με τους Ουκρανούς να εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένες περιοχές.
Δραματικές εκκλήσεις: Εκκενώστε το Λουχάνσκ τώρα που προλαβαίνετε
Να εκκενώσουν το Λουχάνσκ όσο ακόμα η περιοχή είναι ασφαλής καλούν τον άμαχο πληθυσμό οι ουκρανικές Αρχές, αναφέροντας πως έχουν ανοίξει πέντε ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
«Θα τους απομακρύνουμε όλους, εάν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να τους μεταφέρουμε στα σημεία για την εκκένωση. Επειδή, δεν τηρούν πάντα την εκεχειρία» ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai.
«Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη του Λουχάνσκ. Εκκενώστε όσο είναι ασφαλές. Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία» τόνισε ο Gaidai, υποστηρίζοντας πως οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με την περιοχή του Ντονέτσκ έχουν υποστεί ζημιές, αν και επιδιορθώθηκαν. «Αυτό είναι ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου» είπε ο Gaidai, αναφέροντας πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών στην περιοχή του, αν και επισήμανε πως οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους και πως δεν σταματούν σε τίποτα.
Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μαριούπολη
Λόγω των συνεχών βομβαρδισμών, αναφέρεται πως το 90% των κτηρίων της Μαριούπολης έχει καταστραφεί. Εκτιμάται πως στην πόλη παραμένουν περίπου 160.000 κάτοικοι χωρίς ρεύμα, νερό, φάρμακα, τρόφιμα και θέρμανση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς οι σφοδρές μάχες και οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν πως τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίσουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να πιέσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν.
Σημειώνεται άλλωστε πως στις αρχές της εβδομάδας οι Ρώσοι κάλεσαν για δεύτερη φορά τους Ουκρανούς στη Μαριούπολη να παραδοθούν και να αφήσουν τα όπλα.
Εκρήξεις και στη Λβιβ
Πάντως αν και οι Ρώσοι έχουν επικεντρώσει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις κυρίως στην ανατολική αλλά και στη νότια Ουκρανία, αποχωρώντας από το Κίεβο και από την βόρεια Ουκρανία, εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας. Στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας. Από τις εκρήξεις δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.
Η Λβιβ και η Δυτική Ουκρανία δεν αποτελούν στόχο των ρωσικών βομβαρδισμών/
Μόνο στις 26 Μαρτίου η Λβιβ υπέστη σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.
Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα.
Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.
Fedoruk: Οι Ρώσοι σκότωσαν 320 πολίτες στη Bucha
Οι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 320 άμαχους πολίτες στη Bucha υποστήριξε ο Anatoly Fedoruk, δήμαρχος της ουκρανικής πόλης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για «γενοκτονία» και για «εγκλήματα πολέμου», ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προπαγάνδα του Κιέβου και της Δύσης.
«Είδα πολλά περιστατικά εκτελέσεων. Υπήρχαν τρία αυτοκίνητα με πολίτες που επιχειρούσαν να φύγουν από την πόλη και να πάνε στο Κίεβο. Πυροβολήθηκαν βάναυσα. Υπήρχε μια έγκυος γυναίκα, της οποίας ο άντρας ζητούσε να μην την πυροβολήσουν.
Την πυροβόλησαν» είπε μιλώντας στο BBC ο Fedoruk, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις καθ’όλη τη διάρκεια της κατοχής, κυνηγούσαν τους τοπικούς πολιτικούς.
Μάλιστα ο Fedoruk κάλεσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov που αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα, να επισκεφθεί τη Bucha και να δει ο ίδιος τα πτώματα των νεκρών και «να κοιτάξει στα μάτια τις οικογένειες, τις μανάδες, τους συζύγους και τα παιδιά που έμειναν ορφανά».
Αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ
Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου – αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Taras Dumenko, γίνονται έρευνες σε υπόγεια στην πόλη για τον εντοπισμό των κατοίκων.
Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε. Το Χοστομέλ βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.
Ισοπεδωμένη και η Μπαραντιάνκα – Φόβοι για εκατοντάδες θαμμένους στα ερείπια
Ισοπεδωμένη όμως είναι και η Μπαραντιάνκα, ένα ακόμα προάστιο του Κιέβου.
Σε απόσταση μόλις 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι τοπικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για το κίνδυνο να έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των κτηρίων εκατοντάδες πολίτες. Η πόλη δέχθηκε τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ηνωμένα Έθνη: 1.500 οι νεκροί άμαχοι
Για 1.480 επιβεβαιωμένους θανάτους αμάχων λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα, η Rosemary DiCarlo, αξιωματούχος του ΟΗΕ και αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης, ανακοίνωσε πως άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.
Ωστόσο, σημείωσε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.
Στο μικροσκόπιο πάνω από 4.600 πιθανά εγκλήματα πολέμου
Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούν 4.684 πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το γραφείο των εισαγγελέων, συνολικά 4.468 πιθανά εγκλήματα πολέμου βρίσκονται υπό έρευνα, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Περίπου 165 παιδιά εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής.
Στα 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί – περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και έχουν βρει καταφύγιο κυρίως σε γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, ενώ 6,5 εκατομμύρια εκτιμάται πως έχουν φύγει από τα σπίτια τους αλλά παραμένουν εντός της χώρας.
Εκτιμάται ότι το 30% αυτών προέρχεται από το Κίεβο, το 36% από την ανατολική Ουκρανία και το 20% από τις βόρειες περιοχές της χώρας. Σχεδόν το 40% των προσφύγων βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως μόλις το 5% είχε φύγει από τα σπίτια του πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου