Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ο βασιλιάς του Κ. Μητσοτάκη είναι γυμνός

 


Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Ψαρράς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για τους σκοπούς της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κάρολο και για τα όσα διατυμπάνιζε η κυβέρνηση σχετικά με την «τεχνογνωσία»

που διαθέτει ο Βρετανός πρίγκιπας για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Ωστόσο η μοναδική σχέση του Καρόλου με το Τατόι οφείλεται στη συγγενική του σχέση με τον Γκλίξμπουργκ και αυτό τον καθιστά απολύτως ακατάλληλο για τις όποιες υποδείξεις ● ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γκλίξμπουργκ».

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε χτες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αφορούσε το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», σχετικά με την ανάθεση στον Κάρολο της Ουαλίας χρεών συμβούλου για την αξιοποίηση του Τατοΐου. Ο κ. Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει στην ουσία του δημοσιεύματος και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι «όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί ο ίδιος και η σύζυγός του -και σωστά είχε κάνει- με πολύ θερμό και πανηγυρικό τρόπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλίμονο εάν τέτοιου είδους συναντήσεις, επικοινωνίες, συνιστούν θεσμική εκτροπή».

Μόνο που εμείς πουθενά δεν γράφουμε ότι κακώς συναντήθηκε με τον Κάρολο. Οπως εξηγούσαμε αναλυτικά, το «φάουλ» έγκειται στο περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, δηλαδή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυμπάνιζε πως ο Κάρολος διαθέτει την «τεχνογνωσία» για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House, ενός πρώην ανακτόρου της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, στο οποίο φιλοξενήθηκε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν για το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» και τους σκοπούς της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο στη Σκοτία, χωρίς όμως να απαντήσει στην ουσία του δημοσιεύματος

Το χειρότερο είναι ότι όπως έχει αποκαλύψει ο έγκυρος βρετανικός Τύπος, η αγορά και αποκατάσταση του Dumfries House χρηματοδοτήθηκε με αδιαφανή τρόπο από τον Ρώσο μεγιστάνα Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπλένει κεφάλαια μεταφέροντάς τα στη Δύση (Juliette Garside, «How Prince Charles’s stately home restoration linked him to Russian money», «Guardian», 4.3.2019).

Οπως εξηγούσαμε, η μοναδική σχέση του Καρόλου με το Τατόι οφείλεται στη συγγενική του σχέση με τον Γκλίξμπουργκ. Αυτό και μόνο τον καθιστά απολύτως ακατάλληλο για τις όποιες σχετικές υποδείξεις. Ουσιαστικά το επιβεβαιώνει ακόμα και το ίδιο το κυβερνητικό δελτίο Τύπου ύστερα από τη συνάντηση στη Σκοτία, αφού μετά τις αντιδράσεις επέλεξε να τοποθετήσει στο επίκεντρο της συνάντησης την «ολιστική στρατηγική» του «Ιδρύματος του Πρίγκιπα» για την «έπαυλη Dumfries» και να καταπιεί το θέμα των «ιδεών» του Καρόλου για το Τατόι, περιοριζόμενο σε μία και μόνη φράση στο τέλος κατά την οποία «ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου».

Οσο για την «τεχνογνωσία» που υποτίθεται ότι έχει αποκτήσει ο Κάρολος με το Dumfries House, αυτή αφορά την προβολή μιας βασιλικής οικογένειας που παραμένει στον θρόνο της μέσω κάποιων ιστορικών κτισμάτων.

Για να γίνουμε ακόμα σαφέστεροι και να μας κατανοήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η δραματική ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα που θα προβάλλεται στα υπό «αξιοποίηση» ανάκτορα του Τατοΐου δεν μπορεί να βασίζεται σε όσα θα ήθελε για τους συγγενείς του ο Κάρολος. Δεν μπορεί λ.χ. να προβάλλεται ο μύθος της φιλάνθρωπης βασίλισσας Φρειδερίκης και να παραλείπεται η εγκληματική ευθύνη του θρόνου σε κρίσιμες ιστορικές καμπές, με τελευταία την ταύτιση του Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ με τη χούντα. Αλλά αυτή είναι η «τεχνογνωσία» του Καρόλου. Και ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να αρνηθεί τον δικό του θρόνο και τη σχέση του με τους συγγενείς του. Απλώς δεν είναι κατάλληλος για την ανασύσταση της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού θρόνου, όπως αυτή προβάλλει από τα ιστορικά κτίσματα. Και κανείς δεν τον ψέγει που δεν θυμάται τις πόζες του Γκλίξμπουργκ και της γυναίκας του με την ηγεσία της χούντας στα σκαλιά του ανακτόρου του.

Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται για ακόμα ένα «φάουλ», δίπλα στα πολλά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Μητσοτάκης. . Ποιος ξεχνά τον τρίτομο διθύραμβο για τον τέως που εκδόθηκε από το «Βήμα» το 2015; Παρόμοιες -και εξίσου αποτυχημένες- απόπειρες ξεπλύματος του Γκλίξμπουργκ έχουν επιχειρηθεί και από άλλα συγκροτήματα, πάντα με το προκάλυμμα της προβολής του λάιφ στάιλ των πολλών παιδιών του.

Φυσικά δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι κινδυνεύουμε από «παλινόρθωση» της βασιλείας, όσο κι αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν. Απλώς οι τίτλοι ευγενείας θεωρούνται σήμερα κατάλληλο ένδυμα για να προωθηθούν μεγάλα και αδιαφανή οικονομικά σχέδια. Και το Τατόι είναι πραγματικό φιλέτο. Εδώ προσφέρει τα φώτα του ο Κάρολος. Αλλά και ο Γκλίξμπουργκ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το οικονομικό ζήτημα. Ενώ η βασιλεία καταργήθηκε από το 1974 με το Δημοψήφισμα, εκείνος πάλευε επί 20 χρόνια να κερδίσει όσο περισσότερα μπορούσε από την περιουσία που είχε σωρεύσει η οικογένειά του επί δεκαετίες. Και όταν το 1994 η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε τις αιτιάσεις του για τον νόμο του ΠΑΣΟΚ που καθόριζε ότι η περιουσία αυτή είναι κτήμα του ελληνικού λαού, εκείνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο το 2002, με μια απόφαση-κόλαφο για τον τέως, όπως είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικύρωσε τον νόμο και απλώς του επιδίκασε μια τυπική αποζημίωση, για την οποία ο τέως εξέφρασε την οργή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γκλίξμπουργκ. Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειάς του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στην Σκοτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση... βασιλικών κτημάτων. Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού που πλήρωσε γι’ αυτό τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Το νέο “unfair” της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

Σε απάντησή της η Ν.Δ. επανήλθε στη συνάντηση Τσίπρα-Καρόλου και αντέτεινε ότι «σήμερα που ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου τον συναντά στη Σκοτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνωμοσιολογικά».

Υπήρξε και συνέχεια στο ίδιο πνεύμα αλλά ούτε λέξη για την ταμπακέρα από τη Ν.Δ. Πάντως, ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πρώην βασιλικά κτήματα». Εχουν περάσει μόλις οκτώ μήνες από τη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε προκλητικά για «βασιλικά κτήματα» -χωρίς το «πρώην»- στην ελληνική Βουλή, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική. Και μάλιστα το τόνιζε: «Κάποιοι ενοχλούνται από αυτή την ορολογία, αλλά έτσι τα αποκαλούν όλοι οι πολίτες» (25.8.2021). Τώρα δεν τα λέει έτσι ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος! Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι ο σχεδιασμός τους δεν είναι εύκολο να περάσει.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις