Τρίτη 19 Απριλίου 2022

H Δύση γυρνά χρόνια μετά τις κυρώσεις στη Pωσία: O Ντράγκι υποχρεώνει τους Iταλούς να «κλείσουν» το ρεύμα! – Έρχεται και στην Ελλάδα

 ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα μιλούν ανοιχτά πλέον για επισιτιστικό κίνδυνο

Ο ένας μετά τον άλλον πολιτικοί στην Δύση αλλά και διεθνείς οικονομικοί παράγοντες προετοιμάζουν το έδαφος για να ανακοινώσουν ότι το έτος 2022 ο κόσμος θα γυρίσει χρόνια πίσω απλά γιατί θέλησαν ορισμένοι να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία,

με την Ιταλία πλέον να επιβάλει “κλείσιμο” του διακόπτη για να “εκδικηθεί” την ρωσική οικονομία!

Και αυτό είναι κάτι που με τις πολιτικές της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη που λαμβάνονται φοβόμαστε ότι θα το δούμε και στην Ελλάδα, με μία διαφορά. Ότι εδώ με τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα στα νοικοκυριά ο κόσμος θα κλείσει το ρεύμα μόνος του πρώτος, ενώ η ακρίβεια στα ήδη διατροφής ήδη καλπάζει. 

Επισιτιστική και ενεργειακή κρίση είναι οι υποσχέσεις που δίνουν και “προσφέρουν” στους πολίτες που ήδη προσπαθούν να ξαναβρούν τα πατήματά τους από τον οικονομικό όλεθρο των lockdown.

Μάλιστα τα μέτρα που πλέον πέφτουν στο τραπέζι θυμίζουν πρακτικές άλλων εποχών και απλά θα καταδικάσουν τις κοινωνίες σε περαιτέρω φτωχοποίηση όσο το χάσμα με τους πλουσίους ήδη έχει ανοίξει.

Έτσι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ουσιαστικά ανήγγειλε ρεύμα με το “δελτίο”! Την ίδια στιγμή ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ουσιαστικά λένε ότι έρχεται κρίση τροφίμων και εκλιπαρούν να αυξηθεί η παραγωγή για να αντιμετωπιστεί και η Ρωσία.

Ο Μάριο Ντράγκι ανήγγειλε από την 1η Μαΐου στην Ιταλία θα μπούνε σε ισχύ νέα μέτρα, τα οποία θέτουν πιο αυστηρά όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα τα κλιματιστικά σε κτίρια της δημόσιας διοίκησης δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών το καλοκαίρι. Τον χειμώνα η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς.

Σε πρώτη φάση η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο τα κτίρια του δημοσίου, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προέτρεψε σήμερα τις προηγμένες οικονομίες να εντείνουν την επισιτιστική βοήθεια που παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και να εργαστούν για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών που προκαλείται από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μάλπας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η χορήγηση μετρητών ή κουπονιών θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βοηθηθούν οι αγρότες στις φτωχές χώρες ώστε να αγοράσουν λιπάσματα και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Η Γκεοργκίεβα σχολίασε ότι η κρίση επιδεινώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διαφοροποιηθεί η παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Την Πέμπτη ο Μάλπας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ και τον υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο για να συζητήσουν ποια βοήθεια χρειάζεται η χώρα, πέραν της αρχικής χρηματοδότησης που της παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα μετέχει και η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις