Έκλεισε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σήμερα η ρωσική εταιρεία ενέργεια Gazprom ανακοίνωσε και επίσημα ότι διέκοψε την παροχή.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία, αφότου και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες σε ρούβλια.
Η ανακοίνωση της Gazprom
«Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω απουσίας πληρωμών σε ρούβλια. Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο το οποίο παραδίδεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνουν σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία πληρωμών, για τα οποία οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως».
Η Gazprom προειδοποίησε επίσης ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας -για την τροφοδότηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών- θα διακοπεί εάν το αέριο ληφθεί παράνομα.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.
«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών, για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24% στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη σήμερα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Τι θα γίνει με την Ελλάδα
Το ενεργειακό χάος που προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ στην Ρωσία και οι αντικυρώσεις της Μόσχας, θα είναι πιθανόν πραγματικότητα και για την Ελλάδα τις επόμενες ώρες.
Πηγές της Μόσχας στο defencenet.ru αναφέρουν ότι «Μελετάται η διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ήδη διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου στην Βουλγαρία από τον Turkish Stream. Μόνο η Τουρκία εξαιρείται από την διακοπή της ροής φυσικού αερίου, γιατί δεν συμμετέχει στις κυρώσεις».
Έτσι μετά την Πολωνία, η Βουλγαρία έγινε ήδη η πρώτη χώρα που διακόπτεται η ροή φυσικού αερίου και η Ελλάδα, ακολουθεί αμέσως μετά.
H κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να καταθέσει στον λογαριασμό που της υποδείχθηκε από την Μόσχα την οφειλή της σε φυσικό άεριο γιατί αυτομάτως θα μετατρέπονταν σε ρούβλια και προτιμά να μείνει η Ελλάδα χωρίς φυσικό αέριο για να μην «κακοκαρδίσει» τις ΗΠΑ
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ελλάδα, έχει απόθεμα για 20 ημέρες ακόμα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές (αν λένε την αλήθεια).
Έπειτα το φυσικό αέριο τελειώνει και βέβαια, οι ροές από Αζερμπαϊτζάν και η διά θαλάσσης μεταφορά από τις ΗΠΑ φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα δεν φτάνουν «ούτε κατά διάνοια»: Καλύπτουν μόνο 20% των ελληνικών ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο.
Βέβαια η Ελλάδα είναι από τους μικρότερους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω του λιγνίτη που για άλλη μια φορά θα στηρίξει την ελληνική οικονομία
Γιατί πλέον δεν είναι θέμα κόστους του φυσικού ερίου. Είναι θέμα ανυπαρξίας του «γαλάζιου χρυσού».
Από τη Ρωσία προέρχεται το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας κατά τον οίκο η Moody’s.
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Ακολουθούν, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κλπ.
Μόνο η Τουρκία που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσία, θα διαφύγει του ενεργειακού «Αρμαγεδδώνα». Κυριολεκτικά «Ο Θεός να βάλει το χέρι του»…
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας: Το 2020, περίπου το 65% του φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία και περίπου το 30% της συνολικής της προσφοράς πετρελαίου.
Επομένως η Γερμανία έχει πολύ υψηλή έκθεση στον ενεργειακό κίνδυνο, με την έκθεση στο εμπόριο και την ασφάλεια να είναι παράλληλα χαμηλή.
Οπως και η Γερμανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ιταλία είναι επίσης πολύ εκτεθειμένες σε διακοπή της προσφοράς ρωσικής ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, όπως τονίζει η Moody’s.
H εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν είναι η ίδια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως απεικονίζεται στο γράφημα που ακολουθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG), ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εισάγουν σημαντικό ποσοστό του αερίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία, ενώ χαμηλότερη εξάρτηση έχουν η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου