Ελληνικό Embraer EMB-145H σαρώνει την περιοχή του Αιγαίου- UAV Heron πάνω από τη Χίο μετά την ανάπτυξη τουρκικού ερευνητικού
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ που έκανε δύο διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ισχυρίζεται ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και μιλά για... «προκλητικές πτήσεις» των ελληνικών αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Τουρκίας.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας στο ανατολικό Αιγαίο. Καθώς οι "γείτονες" θέτουν τα θεμέλια για μια επανάληψη του 2020, οι υπερασπιστές της Ελλάδας προχωρούν με αμεσότητα και ακρίβεια στις κατάλληλες ενέργειες.
«Οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.
«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους του εναέριου χώρου, η οποία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»
Αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Embraer EMB-145H πραγματοποίησε πτήση στο Αιγαίο, χτενίζοντας την περιοχή μετά την ανάπτυξη του τουρκικού ερευνητικού στη Χίο και τη κατακόρυφη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών από την Τουρκία με υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) είναι ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο για την ανίχνευση άλλων αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις και για την εκτέλεση ελέγχου και διοίκησης, διευθύνοντας πλήγματα μαχητικών και επιθετικών αεροσκαφών σε περιοχές που διεξάγονται μάχες. Τέτοια αεροσκάφη μπορούν επίσης να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις. Τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου χρησιμοποιούνται τόσο σε αμυντικές όσο και σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, και αφού αναπτύχθηκαν στους χώρους διασποράς αντιαεροπορικά συστήματα στο ανατολικό Αιγαίο, UAV Heron πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το νησί της Χίου, το οποίο φαίνεται να αποτελεί στόχο της Άγκυρας στα μαξιμαλιστικά σχέδια που εφαρμόζει.
Το IAI Heron (Machatz-1) είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μεγάλης αντοχής μεσαίου ύψους (UAV) που αναπτύχθηκε από το τμήμα Malat (UAV) της Israel Aerospace Industries. Είναι ικανό για λειτουργίες Μεσαίου Υψομέτρου Μεγάλης Αντοχής (MALE) διάρκειας έως και 52 ωρών σε έως και 10,5 km (35.000 πόδια). Έχει επιδείξει 52 ώρες συνεχούς πτήσης, αλλά η πραγματική λειτουργική μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι μικρότερη, σύμφωνα με το ωφέλιμο φορτίο και το προφίλ πτήσης. Μια προηγμένη έκδοση, το Heron TP, είναι επίσης γνωστή ως IAI Eitan.
Νωρίτερα, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ο υπουργός άμυνας σε συνεννόηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ, έδωσε εντολή ανάπτυξης των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για συστήματα που είναι ήδη στα νησιά, απλά θα μετακινηθούν σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Αποστολή τους η παρακολούθηση του εναερίου χώρου και αν χρειαστεί θα εγκλωβισουν στόχους, αναμένοντας στην συνέχεια περαιτέρω οδηγίες από ΑΣΔΕΝ-ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια.
Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, τα οποία ήταν μερικά μόνο από τα νησιά που χθες Τετάρτη καταγράφηκαν υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών F-16, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η κίνηση αυτή από την ελληνική πλευρά, ακολούθησε την ανάπτυξη τουρκικού ερευνητικού στη Χίο ενώ οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για εξόρυξη στην Κύπρο, κινήσεις της Άγκυρας που αποτελούν προάγγελο πιθανών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, ενώ η Αθήνα μένει στα διαβήματα.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό πλοίο RV TÜBİTAK Marmara που είναι ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος που ανήκει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και λειτουργεί από το νεοσύστατο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για ωκεανογραφικές έρευνες, εξήλθε στην περιοχή Χίου και Σάμου, κάτι που δείχνει πλέον με σαφήνεια ότι έρχεται περίοδο "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΎ-2020".
Επίσης, τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR P-72 (με κωδικό gn TURNA23) έκανε “πάρτι” ανοικτά της Ρόδου, συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλήσεων κατά της Ελλάδος, σε ένα συντονισμένο σχέδιο που στο βάθος έχει εξορύξεις.
Την ίδια ακριβώς στιγμή οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για νέες προετοιμασίες για εξόρυξη νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τα πάντα, ενώ ελληνικό UAV HERON πέταξε στον Έβρο.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου