Από τους υποστηρικτές του αναδεικνύεται ως «πολέμαρχος», ήρωας ικανός να αντισταθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τους φιλορώσους από την άλλη, είναι απλώς ένας ατζαμής και ένοχος ηγέτης, διότι οδήγησε τη χώρα του σε πόλεμο.
Η αντιπαράθεση για τον 44χρονο νυν πρόεδρο της Ουκρανίας και πρώην κωμικό ηθοποιό Βολοντιμίρ Ζελένσκι παίρνει σάρκα και οστά και με το παραπάνω, σε κοινωνικά δίκτυα και δημοσιεύματα ακόμη και παραπλανητικά, ως συνήθως. Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα από τη Le Monde.
Φήμες ότι πέταξε στο Λβιβ
Γάλλοι με γαλόνια στη συνωμοσιολογία, όπως ο τραγουδιστής Francis Lalanne ή ο ειδικός περί τους εξωγήινους Silvano Trotta, κυκλοφόρησαν το προηγούμενο Σάββατο μια φήμη για υποτιθέμενη αναχώρηση του Ζελένσκι από το Κίεβο. «Εξεπλάγην βλέποντας ένα βίντεο με τον ψεύτη-κωμικό-πρόεδρο να λέει ότι βρίσκεται στο Κίεβο, ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του Μάριο Ντράγκι είχαν πει ότι κρύβεται», επιχειρηματολογούσαν και οι δύο σ' ένα πανομοιότυπο κείμενο, που μεταδόθηκε στο Telegram από τον Silvano Trotta, στο Twitter και στο VK (το ρωσικό Facebook) από τον Francis Lalanne. «Λέει ψέματα στον λαό του, εγκατέλειψε το Κίεβο και και άφησε μαγνητοσκοπημένα βιντεάκια», πρόσθεταν.
Ως αποδεικτικό στοιχείο επισύναψαν ένα στιγμιότυπο αγγλόφωνου δημοσιεύματος στον φιλορωσικό ιστότοπο Sputnik, που βεβαίωνε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καταφύγει στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τον Guillaume Brossard, έναν από τους ιδρυτές του ιστότοπου HoaxBuster, αυτή η φήμη κυκλοφόρησε από το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti και εν συνεχεία αναπαρήχθη από τις ρωσικές εκδόσεις του RT (πρώην Russia Today) και του Sputnik.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι απάντησε μέσω των λογαριασμών του σε Twitter, Facebook και Instagram: «Πολλές ψευδείς πληροφορίες λένε ότι θα έλεγα στον στρατό μας να αφήσει τα όπλα. Είμαι εδώ και ο στρατός μας δεν καταθέτει τα όπλα. Θα παλέψουμε για τη χώρα μας», δήλωνε την ίδια μέρα βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του μπροστά στο διάσημο Σπίτι με τις Χίμαιρες, που βρίσκεται πολύ κοντά στην έδρα της ουκρανικής Προεδρίας στο Κίεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, είχε ήδη αρνηθεί να φυγαδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένοντας ότι χρειάζεται πυρομαχικά «και όχι σοφέρ».
Το προηγούμενο βράδυ είχε κοινοποιηθεί ακόμη ένα βίντεό του στους δρόμους του Κιέβου, δίπλα στον πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ (ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνό του για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για ηχογραφημένο μήνυμα) και τον σύμβουλό του Μιχαήλο Ποντολιάκ.
Από τότε ο Ζελένσκι μοιράζεται καθημερινά στη σελίδα του στο Facebook αποσπάσματα από συνεντεύξεις τύπου που παραθέτει από το γραφείο της προεδρίας της Ουκρανίας, προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες της χώρας για τις εξελίξεις.
Φωτογραφίες με στολή από το μέτωπο
Για να χαιρετίσουν τη γενναιότητα του προέδρου Ζελένσκι, οι υποστηρικτές του μετέδωσαν πολλές φωτογραφίες του στην πρώτη γραμμή, σαν να συμμετείχε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Σε λίγες μέρες αυτός ο άνθρωπος θα έχει μάθει στον κόσμο τι σημαίνει η λέξη "ανδρεία"», γράφει συγκινημένος ένας χρήστης του Twitter, δημοσιεύοντας φωτογραφία του Ουκρανού προέδρου με στρατιωτική στολή. Αλλος ισχυρίστηκε σε tweet την προηγούμενη Παρασκευή ότι «ο πρόεδρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πριν από λίγες ώρες, ανατολικά του Κιέβου». «Είναι γενναίος», αναφωνεί. Και πάλι το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία του Ουκρανού ηγέτη με στρατιωτική στολή.
Οι φωτογραφίες είναι πράγματι γνήσιες, αλλά τραβήχτηκαν πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Τότε, τον Φεβρουάριο του 2021, συνοδεία Δυτικών διπλωματών ο Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την πρώτη γραμμή των τότε επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία. Σχετική αναφορά από το γαλλικό πρακτορείο AFP είχε προβληθεί στο YouTube.
Ενοπλος στην τηλεόραση
Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου μοιράστηκαν μια σκηνή από φιλμ, όπου ο Ζελένσκι αρπάζει δύο οπλοπολυβόλα και πυροβολεί βουλευτές σε κάποιο κοινοβούλιο, διακηρύσσοντας το μίσος του για τους φιλορώσους της χώρας.
«Είναι αλήθεια, ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις! Πριν από μερικά χρόνια ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε αυτό το προεκλογικό σποτ, εξαγγέλλοντας ότι θα απαλλαγεί η χώρα από τους διεφθαρμένους φιλορώσους πολιτικούς». Αυτό το tweet προέρχεται από ερασιτέχνη δημοσιογράφο που ζει στο Μαϊάμι και έχει κοινοποιηθεί πάνω από 4.000 φορές διεθνώς.
Ομως, δεν πρόκειται για προεκλογικό βίντεο του 2019. Πρόκειται για απόσπασμα από τηλεοπτική σειρά του 2016, στην οποία διακρίθηκε ως ηθοποιός ο νυν πρόεδρος. Η σειρά αφηγείται την ιστορία ενός τίμιου πλην αφελούς καθηγητή ιστορίας που έγινε πρόεδρος τυχαία, μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο όπου επέκρινε τη διαφθορά. Πάσα ομοιότης συμπτωματική.
Το μοντάζ με τη σβάστικα
Για να δικαιολογήσει την ουκρανική εισβολή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε ως στόχο να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα. «Λένε ότι είμαστε Ναζί. Πώς γίνεται αυτό σε μια χώρα που έδωσε οκτώ εκατομμύρια ζωές στη μάχη κατά του ναζισμού;» απάντησε ο Ζελένσκι.
Αυτή η κατηγορία δεν είναι νέα: είναι μέρος της ρωσικής προπαγάνδας ότι η σοβιετική νίκη επί του ναζισμού είναι ιερή. «Εχει μετατραπεί σε πραγματική "πολιτική θρησκεία" τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στη Le Monde ο Jean-Sylvestre Mongrenier, ερευνητής στο Ινστιτούτο Thomas More. Στα κοινωνικά δίκτυα, αυτή η άποψη εμπλουτίζεται και με μια φωτογραφία του προέδρου με μια ποδοσφαιρική φανέλα που φέρει τη σβάστικα.
Η εικόνα αποτελεί ένα χονδροειδές ψέμα. Είναι ένα μάλλον ευτελές φωτομοντάζ. Με μόλις λίγα κλικ θα ανακαλύψετε την αρχική φωτογραφία: δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τον ίδιο τον Ζελένσκι, για παράδειγμα στο Instagram στις 8 Ιουνίου 2021, αλλά χωρίς σβάστικα.
Πόζαρε με τη φανέλα της ουκρανικής Εθνικής ομάδας με το όνομά του, με αφορμή το Euro. Στη φανέλα προβαλλόταν ο χάρτης της Ουκρανίας όπου συμπεριλαμβανόταν και η Κριμαία, ύστερα η Ρωσία αντέδρασε οργισμένα και η φανέλα αποσύρθηκε.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου