Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Σόρος: Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ μπορεί να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας

 Με την έγκριση του κινέζου ηγέτη προχώρησε ο Πούτιν στην επίθεση στην Ουκρανία, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος. Το όνειρο ζωής του Ρώσου προέδρου, τα λάθη και η αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας.

Αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην

Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την παλιά ρωσική αυτοκρατορία. Αλλά και οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν εκτιμήσει λάθος την κατάσταση, αυξάνοντας την προοπτική μιας παγκόσμιας καταστροφής, εκτός και αν απομακρυνθούν από την εξουσία, γράφει ο Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του στο Project Syndicate.

Οπως υποστηρίζει της εισβολής είχε προηγηθεί μια μακρά συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου. Στο τέλος της κυκλοφόρησαν ένα προσεκτικά συνταγμένο έγγραφο 5.000 λέξεων που ανήγγειλε μια στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους. Το έγγραφο είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε συνθήκη και για να γίνει θα πρέπει να προηγήθηκαν αναλυτικές διαπραγματεύσεις.

Ήμουν έκπληκτος, γράφει ο Σόρος, που ο Σι φάνηκε να έδωσε στον Πούτιν λευκή επιταγή για να εισβάλει στην Ουκρανία. Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι η επιβεβαίωσή του ως ισόβιος ηγέτης της Κίνας, αργότερα φέτος, θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, ο Σι έχει σχεδιάσει προσεκτικά το σενάριο με το οποίο θα ανυψωθεί στο επίπεδο του Μάο Τσε Τουνγκ.

Έχοντας λάβει την υποστήριξη του Σι, ο Πούτιν ξεκίνησε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του με απίστευτη βαρβαρότητα. Πλησιάζοντας στην ηλικία των 70, ο Πούτιν νιώθει ότι αν πρόκειται να αφήσει το στίγμα του στη ρωσική ιστορία, είναι τώρα ή ποτέ. Αλλά η αντίληψή του για τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο είναι στρεβλή. Φαίνεται να πιστεύει ότι ο ρωσικός λαός χρειάζεται έναν Τσάρο τον οποίο μπορεί να ακολουθήσει στα τυφλά. 

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Πούτιν, αλλά έχω παρακολουθήσει την άνοδό του πολύ στενά, έχοντας επίγνωση της σκληρότητάς του, επισημαίνει. Κατέστρεψε την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, όπως απειλεί να κάνει αυτή τη στιγμή με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο Πούτιν ήταν ένας έξυπνος λειτουργός της KGB, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει και να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην Ουκρανία. Περίμενε ότι οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί θα υποδέχονταν Ρώσους στρατιώτες με ανοιχτές αγκάλες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Οι Ουκρανοί έχουν προβάλει μια απίστευτα γενναία αντίσταση.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Πούτιν δημοσίευσε ένα μεγάλο δοκίμιο υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι στην πραγματικότητα ένας λαός και ότι οι Ουκρανοί έχουν παραπλανηθεί από τους νεοναζί ταραχοποιούς. Το πρώτο μέρος της επιχειρηματολογίας του δεν είναι χωρίς κάποια ιστορική αιτιολόγηση, δεδομένου ότι το Κίεβο ήταν η αρχική έδρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Πούτιν παραπλανήθηκε. Έπρεπε να ήξερε καλύτερα. Πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν γενναία κατά τις διαδηλώσεις του Euromaidan το 2014.

Τα γεγονότα του 2014 τον θύμωσαν πολύ. Όμως ο ρωσικός στρατός δεν είχε καλή απόδοση όταν διατάχθηκε να επιτεθεί στους Ουκρανούς αδελφούς του. Η ριζωμένη διαφθορά στην ανάθεση αμυντικών συμβάσεων έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοσή του. Ωστόσο, αντί να κατηγορεί τον εαυτό του, ο Πούτιν φαίνεται να έχει τρελαθεί κυριολεκτικά. Αποφάσισε να τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή στάθηκε απέναντί του και φαίνεται να ενεργεί χωρίς κανέναν περιορισμό. Ρίχνει ολόκληρο τον ρωσικό στρατό στη μάχη και αγνοεί όλους τους κανόνες του πολέμου, κυρίως βομβαρδίζοντας αδιάκριτα τον άμαχο πληθυσμό. 

Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χάσει τον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν αμφότερες αμυντικά όπλα στην Ουκρανία. Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Πούτιν έχει ήδη κάνει θαύματα όσον αφορά την ενίσχυση της αποφασιστικότητας και της ενότητας της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Σι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πούτιν έχει ξεφύγει. Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είχε επιμείνει ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παρέμενε «σταθερή», ο Σι τηλεφώνησε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να πει ότι υποστήριξε τις ειρηνευτικές προσπάθειές τους. Ήθελε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Πούτιν θα δεχτεί τις επιθυμίες του Σι. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο Πούτιν και ο Σι θα απομακρυνθούν από την εξουσία προτού καταστρέψουν τον πολιτισμό μας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις