Μικροεπενδυτές και «οπορτουνιστές» του κόκκινου χρηματιστηρίου, κόντρα στη λογική, τις προβλέψεις και τις αποτιμήσεις, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αυξανόμενες εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας-Κϊνας. Το ράλι μετοχών και η «επενδυτική πλάνη».
Κινέζοι μικροεπενδυτές ανεβάζουν κατακόρυφα ταχύτητες σ' ένα ράλι σινο-ρωσικών εμπορικών σχέσεων και μετοχών,
στοιχηματίζοντας ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει το εμπόριο με τη Μόσχα προκειμένου να αμβλυνθεί το πλήγμα των κυρώσεων. Ετσι, απρόσμενα, περιφερειακοί παίκτες των logistics οδηγούνται σε αποτιμήσεις που θα ταίριαζαν σε ομίλους παγκόσμιας κλάσης, όπως γράφουν οι Financial Times.Πάνω από δώδεκα κινεζικές εταιρείες σε βιομηχανία και εμπόριο σημειώνουν τεράστια κέρδη από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, φτάνοντας ακόμη και σε άνοδο 10% για έξι συνεχόμενες ημέρες (είναι το ανώτερο επιτρεπτό όριο).
Για «φρενίτιδα» και «σπέκουλα» μικροεπενδυτών μίλησε ειδικός αναλυτής ευρωπαϊκής τράπεζας, με φόντο την αύξηση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μεγάλα σκορ σημειώνει η λιμενική αρχή Jinzhou, φορέας εκμετάλλευσης λιμένων στη βορειοανατολική επαρχία Liaoning, οι μετοχές της οποίας έχουν αυξηθεί κατά 80% από την έναρξη της εισβολής, σε σύγκριση με πτώση 3,5% στον κινεζικό δείκτη αναφοράς CSI 300.
Την Τετάρτη, η Jinzhou Port προειδοποίησε τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ότι η δραστηριότητά της παραμένει η ίδια και ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η αναλογία τιμής προς κέρδη ήταν «πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο», πρόσθεσε.
Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές έκαναν limit up (10%) τόσο την Πέμπτη, όσο και την Παρασκευή, ωθώντας το P/E στο 59, ξεπερνώντας το Netflix (34) και πλησιάζοντας την Amazon (63). Τα κέρδη αυτά προκύπτουν παρά την απροθυμία του Πεκίνου να παράσχει οικονομική ανακούφιση στη Μόσχα μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.
Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έβριθαν φιλορωσικής ρητορικής, μιλώντας για σινο-ρωσική συνεργασία «χωρίς όρια». Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο στα 250 δισ. δολάρια ετησίως, ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επίσης αποκάλυψε νέες συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας σχεδόν 120 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τα κινεζικά τελωνεία αίρουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού σιταριού, βάζοντας φωτιά στη ζήτηση «σινο-ρωσικών εμπορικών μετοχών».
Αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι μια σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου δεν θα ενισχύσει ιδιαίτερα τις αποδόσεις των εν λόγω εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της λιμενικής αρχής Jinzhou. «Βασικά πρόκειται για λιμάνι εσωτερικής κίνησης», δήλωσε ο Darin Friedrichs, συνιδρυτής της ομάδας έρευνας Sitonia Consulting. «Απλώς είναι κοντά στη Ρωσία».
Ακόμη κι αν διπλασιαζόταν το εμπόριο με τη Ρωσία, επισημαίνεται, θα ανερχόταν μόλις στο 4% των κινεζικών επιδόσεων ετησίως. «Τέτοιες φρενήρεις συναλλαγές, που δεν έχουν ισχυρά θεμέλια, σχεδόν πάντα δεν βγαίνουν σε καλό», δηλώνει τραπεζικός αξιωματούχος στους Financial Times.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου