Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

OYKPANIA: Τα fake news και οι πραγματικές ανησυχίες για τα πυρηνικά


 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και μαζί με αυτόν εντείνεται και η ανησυχία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η μάχη των fake news.

«Επίθεση» στη Ρωσία για fake news έκανε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

«Άλλη μια ρωσική παραίσθηση από τον επικεφαλής του SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν. Ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία εργάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ να το γνωρίζουν και να είναι έτοιμες να βοηθήσουν. Διαψεύδω για άλλη μια φορά αυτό το άρρωστο ψέμα. Η Ουκρανία ήταν πάντα και παραμένει ένα υπεύθυνο μέλος της NPT», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Την ίδια ώρα και η πλευρά της Ρωσίας κάνει λόγο για fake news που στόχο έχουν να την πλήξουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Gab, εκατοντάδες bots εμφανίστηκαν τις τελευταίες ώρες, οι οποίες προωθούν την αντι-ρωσική προπαγάνδα. «Καλή προσπάθεια, CIA», έγραψε χαρακτηριστικά ο Άντριου Τόρμπα. 

Υπάρχει πραγματική ανησυχία για τα πυρηνικά

Η πραγματική ανησυχία που υπάρχει για τα πυρηνικά είναι ότι οι μάχες διεξάγονται δίπλα σε πυρηνικούς σταθμούς, όπως στη Ζαπορίζια. Εκεί, μάλιστα, οι συγκρούσεις έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ώρες, όπως έγραψε και νωρίτερα το in.

Η Ουκρανία είναι η χώρα με τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο έδαφος της  – πλην της Ρωσίας – από της χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Που βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Οι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα. Δυο βρίσκονται στην Κμελνίτσα, 4 στο Ρίβνε, 6 στην Ζαπορίζια και 3 στη νότια Ουκρανία. Σε όλες αυτές τις περιοχές διεξάγονται μάχες και δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος. Δείτε αναλυτικά που βρίσκονται οι αντιδραστήρες στον χάρτη του in

Τι γίνεται στο Τσερνόμπιλ

Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ κρατείται για 7 ημέρες από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Οι άνθρωποι βιώνουν ψυχολογική πίεση και είναι ηθικά εξαντλημένοι» αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας». «Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων, καθώς και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ».

Τι ζητά η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζητά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ με αίτημα να κλείσει η πρόσβαση στον εναέριο χώρο πάνω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να εντείνει τις ενέργειες για την πρόληψη πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών του IAEA ενέκρινε απόφαση που επικρίνει την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στην Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.

«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις