Αβεβαιότητα σε δύο κρίσιμα τραπεζικά μέτωπα προκαλεί το σφυροκόπημα της ενεργειακής κρίσης, με τις διοικήσεις των τραπεζών να ανησυχούν αφενός για πιθανό νέο κύμα «κόκκινων» δανείων αφετέρου για τις προοπτικές των καταθέσεων.
Όλα θα κριθούν από τη διάρκεια της ενεργειακής αποσταθεροποίησης, αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και εκτιμά πως θα υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στο μέτωπο της εξυπηρέτησης δανείων, όχι οριζόντιες, αλλά εστιασμένες στα ευάλωτα κομμάτια – τα γνωστά και ως αβέβαιης είσπραξης - των δανειακών χαρτοφυλακίων, τόσο στο retail όσο και στα μικρομεσαία επιχειρηματικά. Όσο για την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο ίδιος εκτιμά πως ακόμη κι αν το Ουκρανικό ζήτημα τελειώσει άμεσα, οι αναταράξεις στον τομέα της ενέργειας θα συνεχισθούν, επηρεάζοντας τις οικονομίες σε διεθνές επίπεδο, πόσω μάλλον την ελληνική.
Ο φόβος για νέα κόκκινα δάνεια
Το ράλι στα καύσιμα, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και το ντόμινο αυξήσεων που φέρνουν αυτά στα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πλήττουν, χωρίς αμφιβολία, ευθέως το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και το ισοζύγιο των επιχειρήσεων.
«Όσο η κρίση θα ροκανίζει το εισόδημα, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων καθώς έχει αποδειχθεί και σε παρελθούσες κρίσεις πως προέχει η εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών και έπονται οι υπόλοιπες», αναφέρει.
Μολονότι είναι ακόμη νωρίς να διεξαχθούν απτά συμπεράσματα για την συμπεριφορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των τραπεζών βάζουν εκ νέου στο κάδρο των κινδύνων το ζήτημα και εκτιμούν ότι το επόμενο δίμηνο τα όποια σημάδια, εφόσον υπάρξουν, θα είναι ορατά.
Το peak των καταθέσεων
Το άλλο πεδίο ανησυχίας, το οποίο είναι επίσης ευθέως συνδεδεμένο με το εισόδημα και τα κέρδη, εντοπίζεται στις καταθέσεις. «Εκτιμώ πως έχουμε δει το peak των καταθέσεων και υπό τα νέα πληθωριστικά δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική αύξησής τους», αναφέρει ο συνομιλητής μας δίνοντας το στίγμα των επιπτώσεων σε έναν από τους βασικούς πυλώνες των τραπεζών.
Με βάση τις εκτιμήσεις, το πλήγμα στις καταθέσεις των νοικοκυριών αναμένεται να φανεί από τώρα και εφεξής καθώς η μείωση κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, προήλθε κυρίως (σ.σ. κατά 1,8 δισ. ευρώ) από τις επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 σημείωσαν ρεκόρ 10ετίας και διαμορφώθηκαν στα 180 δισ. ευρώ, πορεία που ανακόπηκε τον Ιανουάριο του 2022. «Όσο η ενεργειακή κρίση, οι συνεχείς ανατιμήσεις θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα τόσο θα πλήττονται οι καταθέσεις και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει την οικονομία, το πρόβλημα θα μεγαλώνει», καταλήγει.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου