Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

H KINA ETOIMH NA παίξει ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας


 Η Κίνα έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να παίξει ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, καθώς «εξέφρασε τη λύπη της» για το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Το Πεκίνο δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχο για τα πλήγματα στους αμάχους» σε σχόλια που ήρθαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ουκρανού ομολόγου του Νμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα και προσβλέπει στο να διαδραματίσει η Κίνα ρόλο στην επίτευξη εκεχειρίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι σέβεται «την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», χωρίς να αναφέρει εάν το Πεκίνο αποδέχεται τη διεκδίκηση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας ή συμμερίζεται την αναγνώριση των αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η δήλωση σηματοδοτεί μια αλλαγή ύφους από το Πεκίνο. Ερωτηθείς στις 24 Φεβρουαρίου εάν η εισβολή αντιπροσώπευε παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση ως «συνδυασμό παραγόντων», αλλά δεν την περιέγραψε ως παραβίαση. Τις ημέρες πριν από την έναρξη των μαχών, ο εκπρόσωπος περιέγραψε τις ΗΠΑ ως τον «ένοχο» στην κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «εντείνει τις εντάσεις, δημιουργεί πανικό και αυξάνει την πιθανότητα πολέμου».

Την περασμένη Παρασκευή, η Κίνα συντάχτηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία σε αποχή από ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από 87 άλλες χώρες. Η Μόσχα άσκησε βέτο στο ψήφισμα.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο ομόλογό του, και δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ των χωρών τους δεν είχε «όρια» και ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένοι τομείς συνεργασίας.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ειρηνευτής, αξιοποιώντας τους στενούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο. Την Τρίτη το Πεκίνο επανέλαβε προηγούμενες εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά συνέχισε να ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση των μπλοκ».

O Kουλέμπα δήλωσε ότι «ζήτησε από τον Γουάνγκ Γι να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας για να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει την ένοπλη επιθετικότητά της εναντίον του ουκρανικού λαού». Ο Κουλέμπα είπε ότι ο Κινέζος ομόλογός του τον διαβεβαίωσε «για την ετοιμότητα της Κίνας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος μέσω της διπλωματίας, μεταξύ άλλων ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Γουάνγκ «ευχαρίστησε» επίσης την Ουκρανία για τον ρόλο της στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης Κινέζων πολιτών από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών που μεταφέρθηκαν στο Ουζμπεκιστάν.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.