Μια δεύτερη εισβολή στην Ουκρανία και μια μεγάλη έφοδο στο Κίεβο φαίνεται πως ετοιμάζει για τις επόμενες ώρες η Ρωσία, τη στιγμή που παραμένει ανοιχτός ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να μπει ένα τέλος στη ρωσική εισβολή που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 αμάχους.
Από τις χθεσινές πρώτες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας δεν προέκυψε κάτι θετικό, πέρα μόνο από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ανανέωσαν τη συνάντηση τους.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου ενώ παράλληλα μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη και από την Άπω Ανατολή.
Ο πρόεδρος Πούτιν, αν και έχει απομονωθεί διεθνώς και έχει καταφέρει να ενώσει όσο ποτέ άλλοτε τη Δύση, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο σχέδιο του για κατάληψη του Κιέβου και του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Άλλωστε το Κρεμλίνο διαμηνύει πως οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και της οικονομίας της δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στρατηγική της Μόσχας ενώ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει έως ότου επιτύχει τους στόχους του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πιστώνεται ότι παραμένει στο Κίεβο και προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, ζήτησε από τη Δύση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά των ρωσικών αεροσκαφών, αίτημα που οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, κάτι που σημαίνει πως κανένα πολεμικό πλοίο δεν μπορεί πλέον να περάσει από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα, με τον πρόεδρο Erdogan να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.
Έφοδος στο Κίεβο
Απώτερος στόχος του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κιέβου προκειμένου να εξουδετερωθεί η σημερινή ηγεσία της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά. Πάντως, αναλυτές αναφέρουν πως η ρωσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη καθώς περιμένει ενισχύσεις.
Όπως υποστηρίζουν, αν η Ρωσία ενισχύσει τις δυνάμεις της προφανώς η ουκρανική άμυνα δεν θα μπορέσει να αντέξει, αν και είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη. Πράγματι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται βόρεια του Κιέβου.
Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, ενώ αναφέρεται πως μεγάλη συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων καταγράφεται και στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.
Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Τις άγριες διαθέσεις της η Ρωσία της έδειξε τις τελευταίες 48 ώρες στο Χάρκοβο, το οποίο και βομβάρδισε έντονα με πυραύλους και πυροβολικό. Μάλιστα η επίθεση με ρουκέτες στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης κατά κυβερνητικών κτηρίων, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου ενώ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δολοφονεί αθώους πολίτες.
«Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. Ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από μανία, δολοφονεί αθώους πολίτες. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Αυξήστε την πίεση, απομονώστε πλήρως τη Ρωσία» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα.
Πολιορκία στην Χερσώνα
Ήδη οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι έκανε χρήση και της θερμοβαρικής βόμβας
Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει και την πόλη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας και βόρεια της Κριμαίας και να έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου στην πόλη.
«Η Χερσώνα είναι και παραμένει ουκρανική, η Χερσώνα αντιστέκεται» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο δήμαρχος Ιγκόρ Κολιτσάγιεφ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Επίθεση και στη Μαριούπολη
Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσία ετοιμάζεται και για μια αποφασιστική μάχη στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας με απώτερο στόχο τη Μαριούπολη και ενδεχομένως και τη Ζαπορίζιγια.
Ήδη οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για σφοδρούς και συνεχείς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.
«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές, σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες.
Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί» ανέφερε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποιτσένκο.
Σοιγκού (υπ.Άμυνας Ρωσίας): Συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία
Την θέση ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν έως ότου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού.
«Οι μονάδες του ρωσικού στρατού θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι» τόνισε ο Σοιγκού αναφέροντας πως ο απώτερος στόχος είναι η προστασία της Ρωσίας από την στρατιωτική απειλή της Δύσης. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τη Ρωσία από τη στρατιωτική απειλή, που δημιουργείται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό λαό εναντίον της χώρας μας» υπογράμμισε ο Σοιγκού, αναφέροντας πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν προτίθενται να καταλάβουν το ουκρανικό έδαφος και ότι λαμβάνεται κάθε μέτρο για να σωθούν ζωές και να διατηρηθεί η ασφάλεια των ντόπιων αμάχων.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι όλα τα χτυπήματα στοχεύουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά έξυπνα όπλα» υποστήριξε ο Σοιγκού.
Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία
Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα. Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποχωρήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες.
«Η ρωσική επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη και διευκολύνεται από τη Λευκορωσία» επισήμανε ο Στόλντενμπεργκ, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμφωνία «Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρεις τις δυνάμεις της και να εμπλακεί με καλή τη πίστη στις διπλωματικές προσπάθειες» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στρατεύματα και από την Άπω Ανατολή
Σημειώνεται πως το πρακτορείο Interfax μετέδωσε επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.
Όχι ΗΠΑ σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή του μέτρου.
Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της, πράγμα που θα σήμαινε απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε» τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ζελένσκι: Να αποκλειστεί η είσοδος της Ρωσίας παντού
O Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτό το κακό (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.
Εν τω μεταξύ, σε ένα ακόμα «χτύπημα» κατά της Ρωσίας προχώρησε και η Τουρκία, η οποία επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, απαγορεύοντας την κυκλοφορία όλων των πολεμικών πλοίων, κάτι βέβαια που σημαίνει πως η Ρωσία αυτή τη στιγμή παραμένει μόνη της στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Erdogan υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή, η οποία ικανοποίησε τη Δύση, ελήφθη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία.
Απομονωμένος διεθνώς ο Πούτιν, απειλεί τη δυτική βοήθεια
Αν και διεθνώς απομονωμένος o Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, προειδοποιεί με συνέπειες και με σκληρή απάντηση όποια χώρα προμηθεύει φονικά όπλα στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως ήδη η ΕΕ έχει συμφωνήσει στη διάθεση 450 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ενώ και το ΝΑΤΟ έχε διαμηνύσει ότι θα ενισχύσει την χώρα με αμυντικούς πυραύλους.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, πιθανότατα αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου.Στην πρώτη διαπραγμάτευση των δύο πλευρών δεν πρόεκυψε κάτι θετικό ή κάποια πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να συνεχίσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών τις επόμενες ημέρες, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου να υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση για αυτές τις συνομιλίες καθώς και ότι δεν επίκειται κάποια συνάντηση των προέδρων Πούτιν-Ζελένσκι.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου