Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αίρουν τη σύσταση για ιχνηλάτηση επαφών σε όλα τα κρούσματα Covid-19, ένα μέτρο για το οποίο εργάζονταν 70.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.
Τα CDC ακολουθούν έτσι το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία σταμάτησε την ιχνηλάτηση την περασμένη εβδομάδα. Άλλες χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία περιόρισαν τις ιχνηλατήσεις καθώς το κύμα Όμικρον υποχωρεί.
Περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες είχαν ήδη σταματήσει την ιχνηλάτηση κρουσμάτων πριν εκδοθεί η νέα σύσταση των CDC, επισημαίνουν οι New York Times.
Η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς η κατάσταση στις ΗΠΑ βελτιώνεται με συνεχή πτώση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων λόγω του κορωνοϊού.
Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα ιχνηλάτησης τον Απρίλιο και θα αρχίσει να αντιμετωπίζει την Covid-19 ως διαχειρίσιμη ιογενή ασθένεια.
«Είναι μεγάλη αλλαγή» σχολίασε η Κρίσταλ Ουάτσον του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς». «Ανακλά αυτό που ήδη συμβαίνει σε πολιτείες και μικρές κοινότητες, ειδικά με την παραλλαγή Όμικρον».
«Δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει η ιχνηλάτηση κάτι τέτοιο» είπε.
Η δρ Ουάτσον, η οποία είχε συνυπογράψει έκθεση του 2020 που συνιστούσε στις ΗΠΑ να διαθέσει για την ιχνηλάτηση προσωπικό 100.000 εργαζομένων, δήλωσε πάντως ότι ανησυχεί πως η διάλυση της υποδομής ιχνηλάτησης θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις.
Ο αρχικός στόχος του προγράμματος ιχνηλάτησης ήταν να εντοπίσει τα άτομα που είχαν περάσει πάνω από 15 λεπτά σε απόσταση δύο μέτρων από κρούσμα κοροναϊού. Τα άτομα αυτά καλούνταν να απομονωθούν εθελοντικά στο σπίτι για δύο εβδομάδες ακόμα κι αν το τεστ ήταν αρνητικό. Η πρακτική αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, την καταγραφή συρροών και την κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού.
Τώρα, τα CDC συνιστούν στους φορείς υγείας να περιορίσουν την ιχνηλάτηση σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως οι οίκοι ευγηρίας, οι φυλακές και τα καταφύγια.
Σύμφωνα με τα CDC, η νέα σύσταση βασίστηκε στα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω Όμικρον, την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αλλά και την απροθυμία των ασθενών και των επαφών τους να συμμετάσχουν στην ιχνηλάτηση.
Μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι λοιμώξεις και οι θάνατοι
Τα νέα κρούσματα κοροναϊού συνεχίζουν να μειώνονται εδώ και έναν μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο και την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά ακόμα 16%, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας, ο ΠΟΥ ανέφερε ακόμα ότι οι θάνατοι από Covid-19 μειώθηκαν κατά 10%, συνεχίζοντας την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας.
Το τελευταίο επταήμερο αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 10 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και 60.000 θάνατοι. Ο Δυτικός Ειρηνικός είναι η μόνη περιοχή όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι επίσης η μόνη περιοχή όπου αυξάνεται ο ρυθμός των θανάτων (+22%) μαζί με τη Μέση Ανατολή (4%).
Ποιο ήταν τελικά το σημείο μηδέν της πανδημίας;
Η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τις γενετικές αλληλουχίες που καταχωρούνται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, η Όμικρον αντιστοιχεί στο 99,5% ενώ το μερίδιο της Δέλτα περιορίζεται στο 0,3%. Τον τελευταίο μήνα δεν υπήρξε καμία αναφορά για άλλες παραλλαγές ανησυχίας –Βήτα, Γάμμα, Λάμδα ή Μι, αν και ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι πολλές χώρες υστερούν σε επιδημιολογική επιτήρηση.
Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία είναι μερικές από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας, μετά την πτώση των κρουσμάτων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι πρόωρο να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας, και προειδοποιεί ότι η εξάπλωση του κοροναϊού σε ανεμβολίαστες χώρες αφήνει περιθώριο για εμφάνιση νέων στελεχών.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου