Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Οι BRICS οδεύουν στο να δημιουργήσουν μια «εναλλακτική τάξη πραγμάτων»

 


Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι χώρες BRICS θα αποτελέσουν την καρδιά της «εναλλακτικής νέας παγκόσμιας τάξης». Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Νότια Αφρική.

Εφόσον η Δύση κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Μόσχα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, είπε ο διπλωμάτης!

Ερωτηθείς εάν οι χώρες BRICS θα αναλάμβαναν έναν πιο σημαντικό ρόλο στον κόσμο μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Ριάμπκοφ είπε στο RT :

«Με κάθε έννοια… αυτές οι χώρες θα αποτελέσουν την βάση μιας νέας παγκόσμιας τάξης».

Η Ρωσία εργάζεται για να δημιουργήσει επαφές με οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται για συνεργασία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. «Αυτό είναι απλώς ένα ακόμη βήμα», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Η Ρωσία έχει μια «σταθερή και μακροχρόνια πολιτική οικοδόμησης μιας συνολικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα».

Σχετικά με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει τις συμβάσεις φυσικού αερίου με «μη φιλικές» χώρες σε πληρωμές σε ρούβλια, ο Ριάμπκοφ είπε ότι η Ρωσία δεν αλλάζει τους όρους της σύμβασης, αλλά προστατεύει τα συμφέροντά της.

«Δεν αλλάζουμε τους όρους της συνθήκης, προστατεύουμε τα συμφέροντά μας από ένα τσουνάμι, ένα κύμα εντελώς ανεύθυνων κυρώσεων που μόλις κλόνισαν τα ίδια τα θεμέλια του διεθνούς εμπορίου και του διεθνούς συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν τερματίσει συμβάσεις με την Ρωσία σε διάφορους τομείς «μέσα σε μια νύχτα» είναι ντροπιαστικό, είπε ο Ριάμπκοφ. Η Ρωσία ήταν πάντα ένας αξιόπιστος προμηθευτής και σκοπεύει να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συμφέροντα της Μόσχας. Ο διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους να μην πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και θα βρουν μια δημιουργική προσέγγιση στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Ρωσία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από τη ρατσιστική ρωσοφοβία που αναπτύχθηκε πρόσφατα στη Δύση. Αυτά τα αντιρωσικά αισθήματα δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Δύση απλώς μισεί τη Ρωσία, είπε ο Ryabkov. «Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για την ανεξάρτητη πολιτική της Ρωσίας και για ανεξάρτητη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Ωστόσο, η Μόσχα θα υπερασπιστεί την ανεξάρτητη ρωσική θέση, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η πρόσφατη επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπινγκ ότι θα φιλοξενήσει τη 14η ετήσια σύνοδο κορυφής Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS) αργότερα φέτος ήρθε σε μια στιγμή που φαίνεται να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του πλούσιου Παγκόσμιου Βορρά και του φτωχού Παγκόσμιου Νότος σε πολλά επίπεδα.

Το θέμα της συνόδου κορυφής του 2022 θα είναι «Ενίσχυση της εταιρικής σχέσης BRICS σε ζητήματα υψηλής ποιότητας, έναρξη μιας νέας εποχής για την παγκόσμια ανάπτυξη». Είναι καιρός οι BRICS να προσφέρουν την τόσο αναγκαία ηγεσία στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο. Μέχρι στιγμής είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία των φτωχών χωρών και μόνο η αυτοδιάθεση που υπάρχει στις αναδυόμενες οικονομίες των BRICS μπορεί να μεταμορφώσει τις τύχες των οικονομιών που αγωνίζονται γι’ αυτο.

Επιπλέον, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποκάλυψε σύμφωνα με αυτούς, τα διπλά μέτρα και τα δύο μέτρα και σταθμά της Δύσης για την τιμωρία του ιδεολογικού τους εχθρού κλειδώνοντάς τον έξω από τις οικονομίες τους τόσο μέσω τιμωρητικών όσο και εγωιστικών οικονομικών κυρώσεων. Η Ρωσία δεν θα ανησυχούσε αν μεγάλο μέρος του πλούτου της βρισκόταν στις οικονομίες των BRICS. Αλλά η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, και αυτά είναι θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν οριστικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Η «συντροφικότητα» των BRICS τέθηκε σε δοκιμασία μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Είναι διδακτικό ότι τα άλλα μέλη αντιστάθηκαν στις προσπάθειες να τους εξαναγκάσουν να επιβάλουν κυρώσεις στο μέλος τους ή να καταδικάσουν ευθέως τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση.

Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα που δείχνει στις αναπτυσσόμενες χώρες την ανάγκη να μείνουν μαζί, αλλιώς θα καταρρεύσουν. Αναμένεται να ενωθούν σε ζητήματα αρχών και να αντισταθούν στον εξαναγκασμό να παρέμβουν ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Οι BRICS να λειτουργούν ως ηθικό προπύργιο για τις χώρες που αμφιταλαντεύονται. Η έλλειψη ηθικού θάρρους είναι ο όλεθρος πολλών αναπτυσσόμενων χωρών που φοβούνται ότι θα χάσουν ορισμένα προνόμια από τις ηγεμονικές δυνάμεις του κόσμου.

Η συνεργασία για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια είναι μεταξύ των βασικών τομέων της συνεργασίας BRICS φέτος. Η καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 μέσω της αλληλεγγύης των αναπτυσσόμενων χωρών δείχνει ότι οι BRICS ως έννοια του Παγκόσμιου Νότου έχει ενηλικιωθεί. Η διαδικτυακή έναρξη του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων BRICS (R&D) στις 22 Μαρτίου σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο από αυτή την άποψη. Το υψηλό επίπεδο συμμετεχόντων από όλο το BRICS ήταν απόδειξη του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης των κυβερνήσεων που αναζητούν συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις.

Η ομάδα περιελάμβανε υπουργούς επιστήμης και τεχνολογίας, υπουργούς υγείας, επικεφαλής εθνικών κέντρων και εμπειρογνώμονες από ιδρύματα έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. Η προσέγγιση περιλαμβάνει τη δημιουργία εικονικών κέντρων που βασίζονται στο Διαδίκτυο για τη δημιουργία ενός δικτύου κέντρων Ε&Α εμβολίων BRICS και στη συνέχεια την επακόλουθη δημιουργία φυσικών κέντρων.

Εκτός από αυτό το εμβόλιο και το μοντέλο δοκιμών BRICS ανταλλαγής και συνεργασίας Ε&Α που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης του ομίλου BRICS και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, μπορεί να αναπαραχθεί σε πολλούς άλλους τομείς του κοινωνικοοικονομικού φάσματος. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Το Xiconomics περιλαμβάνει το όραμα και την έμπνευση του Σι για την οικονομική διακυβέρνηση της Κίνας, δείχνοντας τη λεπτή αλλά τέλεια ισορροπία του Προέδρου μεταξύ των ελεύθερων αγορών από τη μία πλευρά και του παρασκηνιακού ρυθμιστικού ρόλου της κυβέρνησης στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας αυτών των αγορών. Αυτό είναι το είδος της απαλλαγής που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

Η πίεση σε πολλές φτωχές χώρες από ορισμένα διμερή και πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανοίξουν πλήρως και να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους ήταν αντιπαραγωγική. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δημιουργήσει οικονομική στασιμότητα και σε άλλες καθυστέρηση. Ο συνδυασμός αποτελεσματικών αγορών και ευνοϊκών πολιτικών της Κίνας έχει γίνει έμπνευση για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που τη βλέπουν ως μια πορεία οικονομικής απογείωσης.

Υπό την προεδρία της Κίνας, οι χώρες BRICS εγκαινιάζουν κέντρο έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων

Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των μελών, αλλά η Κίνα φαίνεται να είναι ταχύτερη στη λήψη μέτρων σχετικά με θέματα που αφορούν την υγεία. Υπό την ηγεσία της Ρωσίας, πρότεινε για πρώτη φορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών ως προτεραιότητα των BRICS. Η τελική κοινή διακήρυξη της συνόδου κορυφής των BRICS το 2015 στην Ούφα της Ρωσίας περιέχει αποφάσεις των ηγετών να εργαστούν με συνέπεια για τη διαχείριση του κινδύνου εκδήλωσης επιδημικών ασθενειών.

«Ανησυχούμε για τις αυξανόμενες και διαφοροποιούμενες παγκόσμιες απειλές που προέρχονται από μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες. Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», αναφέρει η δήλωση των BRICS του 2015.

Μεταξύ της ομάδας των χωρών, η Κίνα και η Ινδία είχαν δηλώσει έτοιμες να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, και εμπειριών με τα μέλη των BRICS, με σκοπό τη διεξαγωγή κοινής έρευνας και την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας και των εθνικών συνθηκών των χωρών.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας της Νότιας Αφρικής, προτάθηκε η εκ νέου δημιουργία κέντρου συντονισμού έρευνας και ανάπτυξης πλήρους κλίμακας και σχεδιάστηκε να εγκατασταθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν πρακτικά επιτεύγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, η Covid-19 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και κηρύχθηκε πανδημία το επόμενο έτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Καθώς η Κίνα ανέλαβε το τιμόνι των BRICS, από τον Ιανουάριο του 2022, οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές ερευνών έδειξαν έκτοτε έντονο ενδιαφέρον. Οι ανησυχίες τους αφορούν τις δυνατότητες πολυμερούς συνεργασίας, τις υπάρχουσες προκλήσεις και τον προσδιορισμό διαφορετικών προτεραιοτήτων αλλά και τον καθορισμό των επιπέδων ισχύος και αδυναμιών των χωρών BRICS.

Με αξιοσημείωτες προσπάθειες, οι BRICS πιέζουν σταθερά για ποικίλες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, και κυρίως για εμβόλια, προκειμένου να σταματήσει η πανδημία του κορωνοϊού που κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, και τα δύο αναφέρθηκαν ως αποτελεσματικά και ασφαλή, και επί του παρόντος αυξάνεται η παραγωγή τους σε μεγάλη κλίμακα.

Στις 22 Μαρτίου εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων των BRICS, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των αρμόδιων οργανισμών από τις πέντε χώρες. Έχει φέρει σε επαφή κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες στα κράτη μέλη – το Ίδρυμα Oswaldo Cruz (Βραζιλία), το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γρίπης Anatoly Smorodintsev (Ρωσία), το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (Ινδία), την εταιρεία Sinovac Life Sciences (Κίνα) και το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (Νότια Αφρική).

Κύριος στόχος είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας στην έρευνα, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους, καθώς οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και οι δυνατότητες έρευνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Καθιστά δυνατή την ταχεία αντίδραση στις βιολογικές απειλές, τον συντονισμό των προσπαθειών για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και τη διασφάλιση της προστασίας του πληθυσμού.

Το σχήμα αυτό έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης, διάγνωσης και άμεσης αντίδρασης σε νέους ιούς, καθώς και για την εξασφάλιση έγκαιρου και ευρέως διαδεδομένου εμβολιασμού για την Covid-19. Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ε&Α Εμβολίων των BRICS θεωρείται σημαντικό επίτευγμα της πενταμερούς συνεργασίας, στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μέσω της υλοποίησης της ρωσικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των BRICS για την πρόληψη των κινδύνων μαζικών μολυσματικών ασθενειών, υπό την κινεζική προεδρία των BRICS.

«Η πανδημία COVID-19 απέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης και βελτίωσης των διαγνωστικών εργαλείων για νέες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Σήμερα, πολλές γνωστές λοιμώξεις απαιτούν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμησή τους και τη βελτίωση της προληπτικής τακτικής. Αυτό ισχύει, πρώτα απ’ όλα, για τη φυματίωση, τον ιό HIV και τη γρίπη. Έχουμε ένα φιλόδοξο έργο, να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική και καθολική πλατφόρμα ανάπτυξης εμβολίων», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, κατά την ομιλία του στην τελετή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γουένμπιν, εξήγησε, κατά την τακτική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στις 23 Μαρτίου, ότι το Κέντρο Ε&Α Εμβολίων των BRICS και το εργαστήριο για τη συνεργασία στον τομέα των εμβολίων θα είναι ένα δίκτυο εικονικών κέντρων που θα βασίζονται στο διαδίκτυο και η δημιουργία φυσικών κέντρων θα ξεκινήσει μόνο μετά από συνολική αξιολόγηση της σκοπιμότητας.

Ως πρόεδρος των BRICS για το 2022, η Κίνα φιλοξενεί επί του παρόντος την 14η Σύνοδο Κορυφής των BRICS με θέμα “Προώθηση της υψηλής ποιότητας εταιρικής σχέσης των BRICS, εισαγωγή σε μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη” και η δημόσια υγεία και η συνεργασία στον τομέα των εμβολίων είναι μεταξύ των βασικών τομέων της συνεργασίας των BRICS. Επί του παρόντος, η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.

«Ελπίζουμε ότι το Κέντρο Ε&Α Εμβολίων των BRICS θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις των πέντε χωρών-μελών, θα προωθήσει περαιτέρω την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS, θα ενισχύσει την ικανότητα των πέντε χωρών να προλαμβάνουν και να ελέγχουν τις μολυσματικές ασθένειες, θα συμβάλει στην παγκόσμια καταπολέμηση της Covid-19 και θα συμβάλει με νέο τρόπο στη διεθνή συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας», εξήγησε ο Ουανγκ Γουένμπιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επιβραβεύουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες BRICS για να συμβάλουν στην ενισχυμένη διεθνή συνεργασία για την υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών να επιτύχουν τους στόχους της υγείας – συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας – και να διασφαλίσουν την παροχή προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες, πολιτικές, προτεραιότητες και δυνατότητες», δήλωσαν οι χώρες από κοινού.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι οι χώρες μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 26% της παγκόσμιας γεωγραφικής έκτασης, φιλοξενούν 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεντρώνουν ένα συνδυασμένο ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 16,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.