Δεν είναι πολλά τα 24ωρα που στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζαν την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία με ορόσημο το 2023 όπου είναι και η εκλογική χρονιά. Όλα αυτά ανατράπηκαν με το που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ένας εχθρός, ο κορονοϊός φαινόταν να ελέγχεται. Ο νέος όμως, που είχε κάνει ήδη την εμφάνισή του και δεν είναι άλλος από την ενεργειακή κρίση γιγαντώθηκε. Και δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση. Ο πόλεμος που ξέσπασε σε ευρωπαϊκό έδαφος αναγκάζει όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση, τροφοδοτώντας και σε αυτό το πεδίο την αντιπαράθεση ειδικά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νέο δίλημμα
Η κυβέρνηση στα σχεδόν τρία χρόνια της θητείας της βγαίνει από την μια κρίση και μπαίνει στην άλλη. Τα προβλήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί είναι και πρωτόγνωρα και μεγάλα. Τώρα, οδεύοντας προς τις εκλογές ο πρωθυπουργός έχει να απαντήσει σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνει πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα ή να επιμείνει στην θέση που εξέφρασε από την πρώτη φορά που ρωτήθηκε, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της; Οι εισηγήσεις που δέχεται από στενούς του συνεργάτες «βλέπουν» και προς τις δύο κατευθύνσεις, ωστόσο για πρώτη φορά οι φωνές που ζητούν επίσπευση της κάλπης είναι έντονες.
Κάλπες μετά τον οβελία;
Οι υπέρμαχοι της λύσης των πρόωρων εκλογών προβάλλουν ως επιχείρημα το ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων που ξεπερνούν μάλιστα τα σύνορα της χώρας παίζει σημαντικό ρόλο το τι θα κληθούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι.
Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει, αν θα ανήκει στην Δύση και στους συμμάχους της ή αν θα μείνει ουδέτερος και αμέτοχος παρατηρητής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι πολίτες και ειδικά εκείνοι που ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ, σε τέτοιες χρονικές συγκυρίες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.
Επίσης, όσοι εισηγούνται εκλογές μέσα στην Άνοιξη, προβάλλουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, η βάση της ΝΔ αλλά και γενικότερα οι πολίτες που ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία τάξη, δεν έχουν προς το παρόν αισθανθεί τόσο έντονα στην τσέπη τους τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Οι θεσμικοί
Από την άλλη, εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία, υποστηρίζουν ότι οι τόσες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικό τρόπο και δεν κόστισαν δημοσκοπικά όσο θα περίμενε κανείς. Προσβλέπουν σε ένα πολύ καλό τουριστικά καλοκαίρι, το οποίο θα τονώσει την οικονομία. Περιμένουν επίσης ότι το τέλος της πανδημίας θα ανοίξει και άλλο την αγορά, ενώ τονίζουν με έμφαση ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ανακοπεί αισθητά το τσουνάμι της ακρίβειας.
Την τελική απόφαση ωστόσο θα κληθεί να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές πριν την λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του αυτό πρέπει να το πράξει άμεσα για να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό που θα του ανοίξει τον δρόμο για μια δεύτερη τετραετία.
Στην τελευταία του συνέντευξη πάντως στον ALPHA όταν ρωτήθηκε απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως, να αλλάξω το σκεπτικό μου».
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου