Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ακόμη και την ονομασία του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί τον Απρίλιο.
Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Κωστής Χατζηδάκης βρίσκει αφορμή από διαχρονικές παθογένειες του οργανισμού για να επιτύχει μύχιους στόχους, που είναι: η αξιοποίηση του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διατεθεί για την κατάρτιση, το «άδειασμα» του μητρώου ανέργων του οργανισμού για να συμβαδίζει με τις στατιστικές έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η «έξωση» των εκπροσώπων των εργαζομένων από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, η άρση περιορισμών στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες και η εισαγωγή νέων θέσεων διευθυντικών στελεχών, δηλαδή πρακτικές πανομοιότυπες με αυτές που είδαμε και στον νόμο για τον ΕΦΚΑ.
Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), μία αχρείαστη πρωτοβουλία επικοινωνιακού χαρακτήρα, που, όμως, θα κοστίσει ακριβά στους φορολογουμένους. Πέραν αυτής, το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την παραμονή μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια τη διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών κ.λπ. (μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία).
Τα κριτήρια που εισάγονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (διευκρινίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο τα εισοδηματικά και όχι τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης). Επομένως, αποκλείονται όσοι έχουν άνω των 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.
Ωστόσο, από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν τη χορήγηση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.
Ταυτόχρονα, θα προβλέπεται η διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του οργανισμού έπειτα από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας (θέσεων, δηλαδή, που έχουν λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.
Προωθούνται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας για τους αναζητούντες εργασία, καταβολή μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από πέντε χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους, καταβολή επιδόματος εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά, θέσπιση ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων, αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και των καταρτιζομένων.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέγραψε τον Δεκέμβριο 596.067 ανέργους και στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 1.100.000 άτομα, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί προϊόν στρέβλωσης και έδωσε στη δημοσιότητα περιπτώσεις μακροχρόνια ανέργων με μεγάλα εισοδήματα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς τόσο των εργαζομένων στον οργανισμό και της ΓΣΕΕ όσο και των εργαζομένων στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το οποίο καταργείται.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου