Κατά 50% αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το καλοκαίρι οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών για τον Έλληνα καταναλωτή λόγω των ρωσικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην χώρα ως «μη φιλική» στην Ρωσία, καθώς όχι μόνο συμμετέχει στις κυρώσεις, αλλά έστειλε και επιθετικά όπλα στο καθεστώς του Κιέβου!
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε σχετικό report της αναφέρει ότι «Οι κυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διατάραξης των τιμών σιτηρών και την περασμένη εβδομάδα είδαμε απότομη άνοδο στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, καθώς οι διαταραχές της εφοδιαστικής στη Μαύρη Θάλασσα, η άνοδος του κόστους των εισροών και η αυξανόμενη απειλή για τις επερχόμενες ουκρανικές σοδειές, πρόκειται να προκαλέσει το πιο έντονο σοκ στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών μετά τον Β’ΠΠ», εκτιμάει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
«Βλέπουμε τρεις κύριες επιπτώσεις που θα έχει αυτό το σοκ στις τιμές των σιτηρών. Πρώτον, οι σχετικές τιμές των εξαγωγών θα πρέπει να προσαρμοστούν για να αντλήσουν τα υψηλότερα περιφερειακά αποθέματα (από τις ΗΠΑ στο καλαμπόκι, την Ευρώπη στο σιτάρι) σε χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το σοκ.
Δεύτερον, με την ουκρανική άνοιξη, η φύτευση όλο και πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές και το σιτάρι πρέπει να διατηρήσει την πριμοδότηση του έναντι του καλαμποκιού για να διασφαλιστεί η υποκατάσταση στις κτηνοτροφικές μονάδες και να διατηρηθεί η κατανάλωση.
Τέλος, οι τιμές των νέων καλλιεργειών θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να δοθούν κίνητρα για επαρκείς πρόσθετες εκτάσεις σε ένα περιβάλλον με τιμές εισροών σχεδόν ρεκόρ» εξηγεί η τράπεζα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.
Ειδικότερα η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.
Δυστυχώς η απο-αγροτοποίηση της χώρας ως αποτέλεσμα της εισόδου στην ευρωζώνη αποδεικνύεται και πάλι καταστροφική:
- Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία με το ελληνικό σκληρό σιτάρι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019 τόσο οι εκτάσεις, όσο και η παραγωγή παρουσίασαν έντονα πτωτικές τάσεις (από 4 εκατ. στρέμματα σε 2,95 εκατ., και από 1,47 εκατ. τόνους σε 0,77 εκατ. αντίστοιχα). Πάντως, η εγχώρια παραγωγή υπερκαλύπτει την εγχώρια κατανάλωση, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος είναι θετικό. Σημαντική είναι η παρουσία της συμβολαιακής γεωργίας μεγάλων εταιρειών στην παραγωγή του σκληρού σιταριού. Όμως το σκληρό στάρι δεν είναι τόσο σημαντικό στην κατανάλωση.
- Μαλακό σιτάρι: Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019, τόσο η καλλιεργήσιμη έκταση μαλακού σίτου, όσο και η παραγωγή του παρουσιάζουν έντονα πτωτικές τάσεις (μείωση κατά 29,5% και 55,3%, αντίστοιχα). Παρότι η κατανάλωση του προϊόντος εμφάνισε μικρή αύξηση, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστά χαμηλότερα του 50%, ενώ οι εισαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές. Το μαλακό στάρι είναι αυτό που δίνει την υπεραξία στην παραγωγή.
Η ανησυχία στις τάξεις των ελληνικών μύλων είναι εμφανής, με τις επιχειρήσεις να τηρούν τη δεδομένη στιγμή μια στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα άρει το εμπάργκο κατά της Ελλάδας και θα επιτρέψει και εξαγωγές από την Ουκρανία την οποία πλέον ελέγχει πλήρως.
Παράγοντες της αγοράς πάντως κάνουν λόγο για επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων σιταριού στους μύλους της χώρας μας, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται τελικά να παρουσιαστεί πρόβλημα επάρκειας στη χώρα μας, αφού και παραγωγός είναι και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες, το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε πέρυσι η Μύλοι Λούλη προήλθε από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από τη Ρωσία, η οποία «έκλεισε την κάνουλα» λόγω της πώλησης όπλων στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις χώρες αυτές, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι έχει εναλλακτικές λύσεις για προμήθειες σιτηρών.
Η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος κατά την προηγούμενη διετία προέβη σε αγορές σίτου προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τρίτων προμηθευτών.
Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021, αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5%.
Τέλος, στο 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών ανήλθε το 2021 το ποσοστό της αξίας των αγορών της Μύλοι Κεπενού σε πρώτες ύλες (σιτηρά) από την Ουκρανία και την Ρωσία.
Η Goldman Sachs βλέπει με τη σειρά της τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των νέων καλλιεργειών καλαμποκιού και βαμβακιού, δεδομένης της πρόσφατης υστέρησης των τιμών τους, αλλά και των πολύ υψηλότερων αξιών κόστους στις εισροές.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου