Να φέρουμε «τουρίστες» από το Πακιστάν για να αυξηθούν τα έσοδα της Ελλάδας! Αυτός ήταν όπως όλα δείχνουν ο λόγος που επισκέφτηκε το Ισλαμαμπάντ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός υποσχέθηκε βίζα για τους Πακιστανούς για 5 χρόνια και την εκκίνηση απευθείας πτήσεων Αθήνα-Ισλαμαμπάντ!
Συγκεκριμένα, χθες, Δευτέρα, ο Ν.Μηταράκης συναντήθηκε στο Ισλαμαμπάντ αρχικά με τον Ayub Afridi, σύμβουλο του Πρωθυπουργού Ιμράν Χαν για τους Πακιστανούς του εξωτερικού. Κατά τη συνάντηση, με βάση όσα ανακοίνωσαν επίσημα οι Πακιστανοί γιατί το υπουργείο του κ.Μηταράκης δεν εξέδωσε χθες κάποιο δελτίο Τύπου (εκδόθηκε λίγη ώρα αφότου δημοσιεύθηκε το κείμενο), συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και την παράνομη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός, δεν ανέφερε τίποτα για τις επαναπροωθήσεις στη χώρα τους των παράνομα εισερχόμενων Πακιστανών, αλλά αντίθετα είπε ότι το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί μια πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση των Πακιστανών βάσει της οποίας θα εκδίδονται βίζες για 5 χρόνια. Οι Πακιστανοί που διαμένουν νόμιμα θα μπορούν να περνούν εννέα μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τρεις μήνες στο Πακιστάν.
Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ακόμα είπε ότι η χώρα μας έχει περισσότερους από 60.000 εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους Πακιστανούς, ενώ ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους και μείωσε την παράνομη μετανάστευση.
«Γνωρίζουμε καλά γιατί οι άνθρωποι μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη παράνομα και γίνονται μετανάστες επειδή το παρελθόν και η ιστορία της Ελλάδας είναι παρόμοια με αυτή του Πακιστάν».
«Δυστυχώς δεν υπήρχε ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδας, γι’ αυτό και οι Πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η νόμιμη μετεγκατάσταση θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας και θα προωθηθεί απευθείας πτήση μέσω της Pakistan Airlines προς την Ελλάδα.
Ο Σύμβουλος του Ίμραν Χαν, Ayub Afridi, είπε ότι το Πακιστάν έχει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες και θα ήθελε να φιλοξενήσει Έλληνες τουρίστες στη χώρα του.
Με την ευκαιρία, οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας για την ανάσχεση της ροής παράνομων μεταναστών από το Πακιστάν και την παροχή ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα μέσω νόμιμων διαύλων μετανάστευσης και ισχυρής μεταναστευτικής πολιτικής.
Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης
«Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Imran Khan, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πακιστάν.
Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Muhammad Ayub Afridi. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Πακιστάν στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης των παράνομων αφίξεων στην Ελλάδα.
Οι κκ. Μηταράκης και Afridi συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών εύτακτης μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Συγκλίνοντας στις ανωτέρω επιδιώξεις, οι Υπουργοί Ελλάδας και Πακιστάν υπέγραψαν Κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων για την θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα, που θα καλύπτει, αφενός θέματα νόμιμης μετανάστευσης και αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παρανόμων μεταναστών.
Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τον κ. Afridi να επισκεφθεί κατά τους προσεχείς μήνες την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.
Οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους στον Πακιστανό Πρωθυπουργό κ. Imran Khan, δεσμευόμενοι να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ελληνική προσέγγιση, συγχαίροντας τα δύο Υπουργεία για τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα νόμιμης και πάταξης της παράνομης μετανάστευσης.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Στόχος της Κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη καταπολέμηση των παράνομων αφίξεων και επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Προτάσσουμε στην νόμιμη μετανάστευση την εποχική εργασία έως 9 μήνες το χρόνο έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης”»
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου