Οι New York Times παραθέτουν χάρτες για τα υπό διαμάχη εδάφη στην Ουκρανία
Με μια σειρά από κατατοπιστικούς χάρτες, οι New York Times παρουσιάζουν τις περιοχές εκείνες της Ουκρανίας όπου συγκρούονται οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές με τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τις περιοχές που ενδεχομένως να «διεκδικήσει» η ρωσική πλευρά, αλλά και τις θέσεις στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά ρωσικά στρατεύματα.
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία -Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ- που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Λίγο αργότερα, ρωσικά στρατεύματα φέρεται να έλαβαν εντολή να κινηθούν προς την περιοχή, μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει απότομα τη σύγκρουση με την Ουκρανία και που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μια ευρύτερη εισβολή.
Τι διεκδικούν οι αυτονομιστές
Οι αυτονομιστές διεκδικούν ολόκληρο το έδαφος των εν λόγω περιοχών αλλά επί του παρόντος ελέγχουν μόνο το 1/3 αυτών των εδαφών. Δεν ήταν αμέσως σαφές, μετά το διάγγελμα της 21ης Φεβρουαρίου, εάν ο Πούτιν θα αναγνώριζε τους εν λόγω θύλακες στα de facto σύνορά τους ή εάν θα επιδίωκε να τους επεκτείνει προς τα δυτικά, με τις πρώτες δηλώσεις τους πάντως να συνηγορούν προς το δεύτερο.
Ουκρανία και Δύση εξακολουθούν, πάντως, να αντιμετωπίζουν τις εν λόγω περιοχές ως κομμάτι της Ουκρανίας. Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στην περιοχή έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των οποίων πολεμούν ήδη από το 2014.
Κοντά στη διαχωριστική γραμμή επαφής μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε, πρόσφατα και κάποιοι βομβαρδισμοί, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αρνούνται όμως να αναλάβουν την ευθύνη κατηγορώντας η μία την άλλη για προβοκάτσια.
Κοντά στη διαχωριστική γραμμή επαφής μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε, πρόσφατα και βομβαρδισμοί, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αρνούνται όμως να αναλάβουν την ευθύνη κατηγορώντας η μία την άλλη για προβοκάτσια.
Σημειώνεται ότι παράλληλα, το ίδιο διάστημα, Ρώσοι και Λευκορώσοι πραγματοποιούσαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εντός των λευκορωσικών συνόρων στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας
Σημειώνεται πως, όπως υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά, οι Ρώσοι δεν μείωσαν την παρουσία των στρατευμάτων τους πέριξ της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες όπως οι ίδιοι ισχυρίζονταν δημόσια αλλά, αντιθέτως, την ενίσχυσαν (στον χάρτη με κόκκινο οι θέσεις όπου υπήρχαν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα μέσα Φεβρουαρίου).
Στρατεύματα, τανκς και βαρύ πυροβολικό έχουν μετακινηθεί σε θέσεις που απειλούν να διευρύνουν τη σύγκρουση στα ανατολικά της Ουκρανίας και ενδεχομένως να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στα βόρεια σύνορα της χώρας, κοντά στην πρωτεύουσά της, Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου