Πλήρης σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί αναφορικά με το τι συμβαίνει στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ ουδείς είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση εάν και κατά πόσο η απειλή ενός πολέμου είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη σε σύγκριση με χθες και τις προηγούμενες ημέρες.
Η σύγχυση εντείνεται και από τους ισχυρισμούς των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών, που δεν απέχουν πολύ από… ανακοινώσεις φοιτητικών παρατάξεων μετά από εκλογές! Όσο για αποδείξεις, ο καθένας παρουσιάζει τις δικές του.
Έχουμε ξεκινήσει τη σταδιακή απομάκρυνση των δυνάμεών μας, καθώς οι ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν ολοκληρώνονται, διαμηνύει η Μόσχα, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από κομβόι που αποχωρούν από την Κριμαία. Μάλιστα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ιρλανδία είπε πως «οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν επιστρέψει στις κανονικές θέσεις τους (…) μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες».
Πότε θα εισβάλουμε, γιατί θέλω άδεια;
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, όχι απλώς επανέλαβε τις κατηγορίες περί «υστερίας» εκ μέρους της Δύσης, αλλά δεν δίστασε να καταφύγει εκ νέου σε σαρκαστικά σχόλια: «Θα ήθελα να καταθέσω ένα αίτημα προς τα μέσα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας – Bloomberg, New York Times και Sun: Να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμα των εισβολών μας εντός του έτους,, επειδή θέλω να προγραμματίσω τις διακοπές μου».
Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ, αντιθέτως, κατηγορούν ουσιαστικά το Κρεμλίνο ότι ψεύδεται για μια ακόμη φορά. Δεν υπάρχει «ουσιαστική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε δυνάμεις, ειδικά αυτών των κλάδων που θα μπορούσαν να μπουν στην εμπροσθοφυλακή οποιασδήποτε νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας (…) Εξακολουθούν να βρίσκονται και να συγκεντρώνονται στα σύνορα», πρόσθεσε.
Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Λόιντ Όστιν. «Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ.
Όχι επιθετικά όπλα στην Ουκρανία
Ο ίδιος διαβεβαίωσε δε (όπως και χθες, στο διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν) ότι δεν υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης επιθετικών όπλων στην Ουκρανία – αν και οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ εξέτασαν σχέδια ενίσχυσης των δυνάμεών του στην ανατολική πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Μαύρης Θάλασσας.
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αμφισβητεί, επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του. Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής Πολωνίας, ωστόσο, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος: «Σήμερα, η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη από χθες, ή προχθές», είπε, χωρίς πάντως να αποκλείσει πιθανή χρήση βίας από τη Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας.
Στην υπόθεση παρενέβη – διακριτικά είναι αλήθεια – και το Πεκίνο. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν ειρηνική λύση μέσω διαλόγου, με την αξιοποίηση του αποκαλούμενου «Σχήματος της Νορμανδίας», στο οποίο συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία.
Πιο αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι, αλλά…
Όσο για τους Ευρωπαίους, στον απόηχο και της επίσκεψης στο Κίεβο και τη Μόσχα του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, εμφανίζονται κατά τι πιο αισιόδοξοι ότι ο πόλεμος θα αποτραπεί και η διπλωματία θα πάρει το πάνω χέρι.
Σε αυτό το φόντο, που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις και εύκολα συμπεράσματα, ένα μοιάζει βέβαιο. Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια γεωπολιτική σκακιέρα, όπου Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια κρίσιμη παρτίδα, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Όπως δε γνωρίζουν οι Ρώσοι και Αμερικανοί γκραν μετρ, τέτοιου είδους αναμετρήσεις συχνά λήγουν με ισοπαλία, με τους λογαριασμούς να μένουν ανοιχτοί ως την επόμενη φορά. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, κάτι τέτοιο να συμβεί και σε αυτή τη φάση της κρίσης, καθώς κανείς δεν φαίνεται ικανός να κάνει ρουά-ματ στον αντίπαλό του.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου