Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε... γρήγορους και αργούς υπουργούς ίσως κρύβει αλλαγές, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο
Υπάρχουν γρήγοροι και αργοί υπουργοί; Ένα “κρυφό” μήνυμα με πολλαπλές ερμηνείες φαίνεται πως περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πέραν της παρουσίασης του κυβερνητικού έργου για τα 2,5 χρόνια θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως ετοιμάζει να στείλει ραβασάκια προς κάποια μέλη της κυβέρνησης -και πολύ πιθανό και σε εκπροσώπους δομών – φουντώνοντας τα σενάρια για αλλαγές.
Αλλαγές υπουργών που παίρνουν «κάτω από τη βάση» ή που δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός. Κάτι που αναδείχθηκε και στην πρόσφατη κακή διαχείριση της κακοκαιρίας.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αφού αναφέρθηκε στον Λένιν (που έλεγε ότι ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια) και υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο στη συνέχεια απάντησε αρνητικά στην ερώτηση που ο ίδιος έθεσε: “Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά”. Και συνέχισε: Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει. Όσοι λοιπόν δεν έχουν την ίδια ταχύτητα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό συμπεραίνεται ευλόγως το εξης: πως είναι και οι αποδέκτες του εν λόγω μηνύματος. Και αυτή η απεύθυνση δεν αφορά μόνο τα μέλη που ανήκουν στο στενό κυβερνητικό σχήμα αλλά και όσοι εκπροσωπούν φορείς και δομές. Η κακοφωνία στη διαχείριση της παρούσας κακοκαιρίας εξάλλου δεν πληγωσε μόνο την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία αλλά παράλληλα τάραξε τα εσωτερικά “γαλάζια” νερά προκαλώντας γκρίνιες.
Την απάντηση για όλη αυτή την εικόνα παράλυσης την έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή που εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε αλλαγές . “Τι αφήνει λοιπόν πίσω μας αυτή η αρνητική εμπειρία;” αναρωτήθηκε και συνέχισε “την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέφερε ότι χρειάζεται πιο συστηματική και πιο γρήγορη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων, την αποκρυστάλλωση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των παραχωρησιούχων οι οποίοι διαχειρίζονται κομβικές υποδομές. Και, όπως είπε, την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης, με όλους τους συναρμόδιους στον ίδιο χώρο, οι οποίοι θα ακολουθούν και θα δρουν βάσει συλλογής πραγματικής πληροφορίας αλλά κυρίως, κύριοι Υπουργοί, βάσει προκαθορισμένων διαδικασιών.
Ανανέωση και στο βάθος 2023
Βέβαια αυτές οι κινήσεις – ειδικά όσον αφορά τα μέλη της κυβέρνησης -δεν προβλέπονται να γίνουν άμεσα αφού η σεναριολογία τοποθετεί τις αλλαγές μετά την άνοιξη. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής με αφορμή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αλλαγές σε δομές και πρόσωπα τοποθετείται λοιπόν προς το καλοκαίρι και έτσι θεωρείται λογικό ο πρωθυπουργός να προβεί σε ένα κυβερνητικό λίφτινγκ για να είναι έτοιμη η κυβέρνηση στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του επόμενου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πολύμηνο δρόμο μπροστά του και το βλέμμα είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού του έως τις κάλπες του 2023, με τον βασικό άξονα να είναι η οικονομία, η καθημερινότητα του πολίτη, η ελάφρυνση των βαρών, και η στροφή στην κοινωνική ατζέντα. Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί η εκτίμηση ότι μετά την άνοιξη θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η δυνατότητα της οικονομίας και όσο υποχωρεί η πανδημία ο έργο της κυβέρνησης δεν θα επισκιάζεται από το αρνητικό κλίμα της υγειονομικής κρίσης.
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Λένιν, που τόσο σας αρέσει (σ.σ στον ΣΥΡΙΖΑ) έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Ο πρωθυπουργός προφανώς επιχειρεί να αναδείξει ότι η κυβέρνησή του έχει “συνδεθεί” με την υγειονομική κρίση. Τόνισε πως αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης. “Ούτε βαρυγκομούμε, ούτε λιποψυχούμε. Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπερασπίζοντας το σύνολο του κυβερνητικού έργου ανέφερε πως οι τεράστιες αυτές εξωγενείς προκλήσεις μπορεί να δυσκόλεψαν όμως δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Θύμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ, με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού, με την παιδεία και την υγεία να αναβαθμίζονται, με το κράτος να ψηφιοποιείται, με τους φόρους να μειώνονται και με τους πιο αδύναμους να προστατεύονται.
Και στη συνέχεια σήκωσε τις κόκκινες κάρτες: Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά. Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει. Και αυτό ισχύει και για τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα, ιδίως στην Αττική. Προβλήματα τα οποία πρέπει να γίνουν διδάγματα.
Το φαξ στην πολιτική προστασία και η αναβάθμιση
Η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στη πολιτική προστασία και η αναβάθμιση των υποδομών θα γίνει με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στην Πολιτική Προστασία όπως το πρόγραμμα Αιγίς ύψους 1,7 δις ευρώ εκ των οποίων 408 εκατ ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» . Εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην διάρκεια της πανδημίας και χρειάζονται δύο με τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση μορφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ “παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο, με μηδενικές επενδύσεις και ότι οταν είχαμε τις πλημμύρες της Μάνδρας, η Πολιτική Προστασία επικοινωνούσε ακόμα με fax, εν έτη 2017, ήταν δηλαδή ακόμη στην δεκαετία του ’80. Στην ουσία, οπως υποστήριξε ο κ. Θεοδωρος εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν ή για την ακρίβεια υπό του μηδενός εάν σκεφτούμε και το Μάτι”.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου