Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η εναλλακτική πρόταση των ΗΠΑ για τις κορβέτες


 Οι ΗΠΑ παρέδωσαν κι επίσημα δια του Πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ την πρότασή τους για τις 4 κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Απαντώντας στην σχετική Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR – Letter of Request) του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν την δική τους – πλήρη πρόταση ευελπιστώντας να «χτυπήσουν» τον ανταγωνιστικό διάλογο που έχει ανοίξει με τους ενδιαφερόμενους για την προμήθεια 4 κορβετών.

Οι Αμερικανοί έρχονται με την πρόταση της Lockheed Martin για την HF2 (Hellenic Frigate 2). Μία φρεγάτα που βασίζεται στην αμερικανική LCS και που ήδη επιχειρεί για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας με την κλάση MMSC (Multi-Mission Surface Combatant).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά:

1) Η Επιστολή Αποδοχής (LOA) ανταποκρίνεται και αντιμετωπίζει πλήρως το πλήρες σύνολο απαιτήσεων που θέτει το Ελληνικό Ναυτικό στην Επιστολή Αίτησης (LOR).

2) Το LOA είναι συμπληρωματικό της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις γαλλικές φρεγάτες.

Η LOA παρέχει ένα εξαιρετικά ευέλικτο πλαίσιο για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Ναυτικού για να συμπληρώσει την πρόσφατη απόφαση απόκτησης Φρεγάτας Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW).

3) Το ευέλικτο πλαίσιο της LOA επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει μια σειρά επιλογών.

Για παράδειγμα: η LOA για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO είναι πλήρης, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί για την αντιμετώπιση των ειδών προτεραιότητας του Ελληνικού Ναυτικού και εντός του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί.

4) Το πλοίο νέας κατασκευής USN που αναφέρεται στην LOA είναι ευέλικτο από το σχεδιασμό.

Η LOA ανταποκρίνεται στο πλήρες σύνολο απαιτήσεων με μια διαμόρφωση που ονομάζεται Hellenic Future Frigate (HF2). Ωστόσο, η διαμόρφωση μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει την ανάγκη του Ελληνικού Ναυτικού για μια κορβέτα σαν πλοίο, αντιμετωπίζοντας την οικονομική προσιτότητα εντός του προϋπολογισμού τους και το σημαντικότερο καλύπτουν την ανάγκη για επιχειρησιακά πλοία στη θάλασσα, ναυπήγησης στην Ελλάδα.

5) Η νέα απαίτηση της Ελλάδας για κορβέτα μπορεί να ικανοποιηθεί με τη χρήση του πλαισίου LOA και μπορεί να γίνει με σημαντική Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων ωρών εργασίας και τεχνολογίας που εισάγεται στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

6) Η ναυπήγηση στην Ελλάδα με εγγυημένο LOA από το USN παρέχει δυνατότητες MRO για την υποστήριξη του 6ου Στόλου και ανοίγει την πόρτα για υποστήριξη των προσπαθειών Constellation στο μέλλον.

7) Το LOA είναι μια εκτελέσιμη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ελλάδας και έχει όλο το επίπεδο λεπτομέρειας που χρειάζεται για να επιτρέψει τη γρήγορη ενεργοποίηση του προγράμματος.

κορβέτες

8) Το LOA υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας υποστηρίζοντας τους στόχους του Ελληνικού Ναυτικού, είτε πρόκειται για την κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων είτε για την εκτέλεση αναβαθμίσεων κλάσης Hydra στα ελληνικά ναυπηγεία με Έλληνες εργάτες, για παράδειγμα.

Ως βιομηχανικός εταίρος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, η Lockheed Martin συμμερίζεται – όπως αναφέρεται – αυτή τη δέσμευση και έχει ήδη δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις με την ελληνική βιομηχανία για να επιταχύνει την απόδοση του προγράμματος όταν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμφωνήσουν να προχωρήσουν.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις