Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Total & ExxonMobil «παγώνουν» τις έρευνες στην Κρήτη: Οι συνέπειες του «στοπ» των ΗΠΑ σε EastMed

 


Σε κίνδυνο η γεωπολιτική & οικονομική αναβάθμιση της χώρας

Mία πολύ ανησυχητική εξέλιξη για το γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος της Ελλάδας αποτελούν οι πληροφορίες για πάγωμα των

σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης από την κοινοπραξία «Total Energies –ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Η γαλλική Total Energies που είναι και operator του σχήματος – στο οποίο έχουν κυρωθεί με νόμο του 2019 οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» απέστειλε το ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σε αυτό, όπως αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

To «πάγωμα αυτό θεωρείται ότι έχει σχέση με την αλλαγή στάσης των Αμερικανών απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Ο αγωγός αυτός με την σειρά του αν γίνει, για να είναι λειτουργικός πρέπει να «γεμίσει» με ελληνικό φυσικό αέριο.

Φυσικά αν δεν γίνει αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ η Ελλάδα να είναι παραγωγός χώρα φυσικού αερίου με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τις κινήσεις της ExxonMobil.

H αμερικανική εταιρεία, δεν είναι απλώς εταιρεία αλλά το «μακρύ ενεργειακό χέρι» της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Άρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρίες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού της προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τις παραχωρήσεις.

Τι απαντούν ΕΔΕΥ και Total Energies

Ο ΟΤ απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση.

Την πληροφόρηση κλήθηκαν να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα. Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ.

Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρίες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. 

O OT απευθύνθηκε στην ΕΔΕΥ και πηγές της δημόσιας εταιρίας εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων.

Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν στον ΟΤ ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρίες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.

Πάντως, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο.

Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Συνεπώς με βάση τα γεγονότα, αυτό που εκτιμούμε είναι πως ξαφνικά Τotal & ExxonMobil δεν δείχνουν τόσο «ζεστές» για να προχωρήσουν στις έρευνες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η αμερικανική εταιρεία ακολουθεί τις αμερικανικές πολιτικές.

Η Total θέλει να εκμεταλλευτεί τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται τον EastMed.

Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο: Την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση καθημερινά να κάνει δηλώσεις περί «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και «προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο».

Δίνει άλλο «σήμα», ότι δεν ενδιαφέρεται για την γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας αλλά στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται να παραμείνει «αιώνιος πελάτης» άλλων με υποτιθέμενες καλές τιμές.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις