Καταφύγιο σε ένα από τα λιγοστά υπόστεγα που έχουν απομείνει στο κέντρο της πόλης, βρήκε σήμερα ένα ζευγάρι στη βροχερή και με χαμηλές θερμοκρασίες, Θεσσαλονίκη.
Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τις φωτογραφίες του GRTimes, το κρεβάτι είναι στρωμένο για δύο, στο πλάι υπάρχουν δύο ζευγάρια παντόφλες, ένα ανδρικό κι ένα γυναικείο καθώς επίσης και ομπρέλα. Στο πλάι ένα χαρτόκουτο χρησιμεύει ως τραπεζάκι για ένα – δυο ζεστά ροφήματα, ενώ πάνω από τα απλωμένα χαρτόνια υπάρχουν κουβέρτες για να μπορέσουν να ζεσταθούν τα σώματα, όπως – όπως από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από χθες στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα, τα εν λόγω περιστατικά αστέγων στην πόλη ολοένα και αυξάνονται και γίνονται ευδιάκριτα σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης, πλάι στα μεγάλα και μικρά εμπορικά καταστήματα της πλατείας Αριστοτέλους, στην οδό Τσιμισκή, την Εγνατία, την Μητροπόλεως και την Ερμού, τη ΧΑΝΘ και τον Λευκό Πύργο.
«Το γνωρίζω το συγκεκριμένο ζευγάρι. Παλιότερα διέμενε σε ένα από τα περίπτερα τα οποία αργότερα αποσύρθηκαν. Τους προσφέρουμε φαγητό κατά τη διαδικασία διαμοιρασμού γευμάτων που κάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα και είναι και πάρα πολύ ευγενικοί και προσιτοί», αναφέρει στο GRTimes, η επικεφαλής της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων, Κυριακή Φράγκου, η οποία με συνεχόμενες δράσεις αλληλεγγύης προσπαθεί να απαλύνει το πρόβλημα της αστεγίας.
Δεν αποτελεί επιλογή τους , οι συγκυρίες τους οδηγούν στην αστεγία
Σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν τα αίτια της ραγδαίας αύξησης αστέγων που έχει παρατηρηθεί κυρίως στο κέντρο αλλά και σε άλλες περιοχές, η κα. Φράγκου τονίζει πως δεν πρόκειται για ένα και μόνο πρόβλημα βάσει του οποίου άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν σε εξωτερικούς χώρους κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες.
«Ξέρετε, τις περισσότερες φορές δεν είναι επιλογή των ανθρώπων αυτών, αλλά αναγκάζονται να το κάνουν λόγω συγκυριών. Είτε από οικογένειες που δεν κατάφεραν τελικά να μείνουν μαζί, είτε επειδή τους εκδίωξαν από το σπίτι λόγω χρήσης ουσιών. Άλλοι πάλι είναι άνθρωποι που έφυγαν από το χωριό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και δεν τα κατάφεραν, όμως δεν γυρνούν πίσω γιατί ντρέπονται. Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους από Κοζάνη, από Δράμα και άλλες περιοχές. Και φυσικά υπάρχουν και οι επαίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές φτιάχνουν ένα πρόχειρο κατάλυμα το βράδυ και το πρωί φεύγουν από τα σημεία» συμπληρώνει η Κ. Φράγκου.
Δεν υπάρχουν υπνωτήρια σε άλλους δήμους εκτός από της Θεσσαλονίκης-Να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι
Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί οι άστεγοι δεν επιλέγουν τις δομές φιλοξενίας ή τα υπνωτήρια αστέγων προκειμένου να διανυκτερεύσουν η επικεφαλής της ΕΔΑ τονίζει πως αυτή τη στιγμή το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης που είναι και το μοναδικό σε ολόκληρη την πόλη είναι γεμάτο.
«Η συγκεκριμένη δομή, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 65 άστεγους και τις περισσότερες φορές, όπως και τώρα είναι γεμάτη. Οι άστεγοι αυτοί, μπορούν να μείνουν μέχρι τρεις μήνες και στη συνέχεια πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Εν μέσω πανδημίας ο δήμος Θεσσαλονίκης, άνοιξε υπνωτήριο άλλων 15 αστέγων εντός της ΔΕΘ, το οποίο βέβαια γέμισε κι αυτό, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα πρωτόκολλα» αναφέρει η κα. Φράγκου και προσθέτει πως «εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Για παράδειγμα, στο παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο της «Αγνό» στη δυτική πλευρά της πόλης, ζουν αυτή τη στιγμή, περίπου εφτά άστεγοι. Πριν από λίγες ημέρες, μία κοπέλα εξ αυτών, «έφυγε» από τη ζωή ενώ καθόταν σε μια καρέκλα. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας και αυτό είναι το πρόβλημα. Πρέπει άμεσα να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι, οι οποίοι εισπράττουν κονδύλια για την δημιουργία ξενώνων, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το ίδιο σημαντικό και σε έξαρση, είναι το ζήτημα σε όλες τις περιοχές της πόλης».
Μύθος το ότι δε θέλουν οι άστεγοι να στεγαστούν
Επίσης η επικεφαλής της ΕΔΑ συμπληρώνει, πως αποτελεί μύθο το γεγονός, ότι τις περισσότερες φορές οι άστεγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να μη διανυκτερεύσουν σε υπνωτήρια. «Είναι μεγάλο λάθος αυτό που ακούγεται. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, χρειάζεται μια στέγη και έναν χώρο για να μπορέσει να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί, να πλυθεί και να ζεσταθεί. Γι’ αυτό και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, είτε με το φαγητό, είτε με είδη ρουχισμού. Πρόσφατα, μοιράσαμε μπουφάν και φούτερ, ενώ στο παρελθόν έχουμε δωρίσει και τροχήλατα σπιτάκια».
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου