Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα και αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων. Το άνοιγμα των σχολείων απασχολεί έντονα γονείς και ειδικούς καθώς η μεταδοτικότητα της Όμικρον τρομάζει.
Το σχέδιο της υπο- επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως έχει κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί παράταση αλλά η επιστροφή στα θρανία θα γίνει κανονικά στις 10 Γενάρη.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ όλες οι απόψεις συγκλίνουν στον να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.
Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τέστ, αν αυτό είναι εφικτό.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
- Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
- Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης
- Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
- Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Πλεύρης: Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε είχε θετικά αποτελέσματα
Αυτό το σενάριο επιβεβαίωσε και ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τα σχολεία είναι να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών.
Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Αύριο ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια
Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, θα λειτουργήσουν κανονικά, αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια αν και υπάρχει ανησυχία από τους ιδιοκτήτες για το πως θα λειτουργήσουν με πολλούς να σκέφτονται την τηλεκπαίδευση, καθώς προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια νέα οδηγία για την επαναλειτουργία.
Ανησυχούν οι ειδικοί
Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές έχουν αναφερθεί μια σειρά επιστήμονες με πολλούς από αυτούς να ανησυχούν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει επιφέρει η νέα παραλλαγή του ιού.
Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, αφού επισήμανε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εμφανίστηκε υπέρ της παράτασης του ανοίγματος των σχολείων, μέχρι «να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτή η πίεση των κρουσμάτων» σε νοσηρότητα και νοσηλείες, όπως είπε.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (σ.σ. η Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, από τη μεριά του τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή για να γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση.
«Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου