Δεν αρκούν 40 «κομμάτια» για να δώσουν το πλεονέκτημα έναντι της ΤΗΚ
Σε λίγες ημέρες έρχονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας τα πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale μαζί με τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor για τους οποίους έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση όπου τοποθετηθούν προσωρινά.
Το να έφταναν τα Rafale μόνα τους χωρίς αυτό το υπερόπλο, δεν θα προσέδιδε στην ΠΑ κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα.
Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος – αέρος που έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής εχθρικού αεροσκάφους όχι μονάχα εκτός του οπτικού τους πεδίου αλλά εκτός ακόμη και της εμβέλειας των ραντάρ τους, ενώ διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τους καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικούς.
Ο πύραυλος Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους παρόμοιους πυραύλους.
Μόλις ο πύραυλος φύγει από το μαχητικό, χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο αμέσως επόμενο στάδιο καθώς επιταχύνει λίγο πριν χτυπήσει τον εχθρικό στόχο αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του, μειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ελιγμών του αντιπάλου.
Ο λόγος που αποτελεί το φόβητρο της ΤΗΚ είναι επειδή ο Meteor μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach (τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου δηλαδή, ήτοι… 4.900 χιλιόμετρα την ώρα) όταν τα υπερηχητικά μαχητικά F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αεροσκαφών της γείτονος, μπορούν να κινηθούν το πολύ με ταχύτητα έως 2,05 mach.
Όσον αφορά τέλος την εμβέλεια των πυραύλων Meteor δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση καθώς πρόκειται για διαβαθμισμένη πληροφορία, ωστόσο ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να πλήξει στόχο έως και 200 χιλιόμετρα μακριά.
O Meteor έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβάλει στόχο σε μεγάλη απόσταση, συγκριτικά με βλήματα συμβατικής πρόωσης και όχι Ramjet.
Το πλεονέκτημα της χρήσης Ramjet, συνοδεύεται και την ικανότητα ανανέωσης δεδομένων κατά τη διάρκεια της πτήσης, για διόρθωση της πορείας.
Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής του στόχου. Ο Meteor έχει αυτή τη δυνατότητα όχι μόνο από το φίλιο αεροσκάφος που εκτόξευσε το βλήμα, αλλά και από άλλες φίλιες πλατφόρμες, όπως τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας σε βολές κατά στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.
Στην ενδιάμεση διαδρομή σίγουρα θα υπάρχουν κοντά άλλες πλατφόρμες που θα βοηθήσουν στις «διορθώσεις».
Επιπλέον, ο Meteor ενσωματώνει ενεργό αισθητήρα ραντάρ, είναι δηλαδή τεχνολογίας Fire-and-Forget.
Ο πύραυλος Meteor είναι πολλαπλασιαστής ισχύος καθώς οι Τούρκοι δεν διαθέτουν κάτι ανάλογο.
Η αγορά τους είναι απαραίτητη και αναγκαία.
Η ένστασή μας όμως, για να κάνει πραγματικά την διαφορά το όπλο αυτό, είναι ο αριθμός τους.
Έχουν παραγγελθεί μόλις 40! Χρειάζονται τουλάχιστον 90 ώστε κάθε Rafale να μπορεί να επιχειρεί με δύο πυραύλους.
Κι αυτό γιατί η ΠΑ δεν θα μείνει μονάχα στα 24 Rafale που έχουν ήδη συμφωνηθεί να παραληφθούν. Ο τελικός σκοπός είναι η ΠΑ να αποκτήσει 40 μαχητικά που σημαίνει ότι θα υπάρξει παραγγελία και για άλλα τουλάχιστον 16.
Συνεπώς, ο αριθμός των προς απόκτηση πυραύλων Meteor πρέπει να αυξηθεί αισθητά για να μπορούμε να μιλήσουμε για πλεονέκτημα της ΠΑ έναντι της ΤΗΚ (τουρκικής Αεροπορίας).
Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου