Η Όμικρον ναι μεν δεν προκαλεί της ίδιας σοβαρότητας ασθένεια με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά «από στατιστικής άποψης θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα Συστήματα Υγείας» προβλέπει ο ιολόγος, Νίκος Σιαφάκας, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει μαθηματικό μοντέλο που να προβλέπει πώς και ποια στελέχη θα αναδυθούν» μελλοντικά.Η μετάλλαξη Όμικρον ναι μεν αποδεικνύεται υπερμεταδοτική, όπως καμία προγενέστερη (στη χώρα μας καθημερινά προστίθενται 7.000 νέα κρούσματα, προς ώρας), αλλά ταυτόχρονα δείχνει να μην προκαλεί σοβαρή νόσηση και θανάτους.
Πόσο ασφαλές είναι το συμπέρασμα όμως ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη μετάλλαξη, που αν εκδηλωθεί ευρέως, θα λειτουργήσει ως «εμβόλιο» κατά του κορονοϊού, θέση που υποστηρίζει ο Ισραηλινός γιατρός Αφσίν Εμράν;
«Υπάρχουν δεδομένα ότι η παραλλαγή Όμικρον, γενικά, μάλλον δεν προκαλεί της ίδιας σοβαρότητας ασθένεια με την παραλλαγή Δέλτα. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας μέσα σε αυτό το ανεξάντλητο πεδίο της Ιολογίας, κατά τον οποίο ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός γενικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια κατά μέσο όρο» επισημαίνει ο ιολόγος Νίκος Σιαφάκας.
Όμως, η υψηλή μεταδοτικότητα ενός τέτοιου ιού σημαίνει, προσθέτει, ότι «από μόνη της η νέα μετάλλαξη θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα Συστήματα Υγείας. Από στατιστικής άποψης και μόνο, ακόμα και εάν δεν είναι τόσα πολλά τα σοβαρά περιστατικά, λόγω μίας τόσο υψηλής μετάδοσης ίσως είναι αρκετά έτσι ώστε να ασκήσουν εξαιρετικά μεγάλη πίεση στα Συστήματα Υγείας».
«Δεν μπορείς να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη ενός ιού»
Και πάνω από όλα, «υπάρχει και κάτι άλλο που μάθαμε στην Ιολογία», τονίζει ο ιολόγος:
«Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις απολύτως ασφαλή πρόβλεψη σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη ενός ιού, δεν υπάρχει μαθηματικό μοντέλο που να προβλέπει πώς και ποια στελέχη θα αναδυθούν στο μέλλον. Ο τρόπος που μεταλλάσσονται οι ιοί, πώς το περιβάλλον ασκεί εξελικτική πίεση στο υπόβαθρο της γενετικής τους ποικιλομορφίας –όπως αυτό προσδιορίζεται από τις μεταλλάξεις κι άλλες διαδικασίες που δεν είναι του παρόντος– και πώς θα δράσει η φυσική επιλογή –κατά ένα ξεκάθαρα δαρβινικό μοντέλο το οποίο ακολουθούν πιστά οι ιοί– για να επικρατήσει ένα συγκεκριμένο στέλεχος, είναι μία διαδικασία που ακόμα και στα αγγλικά χρησιμοποιείται η ελληνική λέξη "stochastic", στοχαστική, τυχαία».
«Πιθανώς η Όμικρον το "εμβόλιο" για τη νόσο»
Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν, καταλήγει ο κ. Σιαφάκας, «ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που λέει ο Ισραηλινός γιατρός, Αφσίν Εμράνι, η Όμικρον να αναδειχθεί δηλαδή στο "εμβόλιο" που δεν βρήκανε οι φαρμακοβιομηχανίες».
Μάλιστα, «είναι πιθανό να γίνει έτσι», υποστηρίζει ο κ. Σιαφάκας, «απλώς πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί, διότι έχουμε βρεθεί προ εκπλήξεων πάρα πολλές φορές και με αυτήν την πανδημία και με άλλους ιούς».
«Οι ιοί, μην ξεχνάμε», συνοψίζει, «είναι οντότητες που ακροβατούν στα όρια ύπαρξης και μη ύπαρξης, αλλά έχουν κληρονομική συνέχεια και ακολουθούν το ρεύμα των φυσιολογικών διαδικασιών της ζωής».
Ακολουθήστε
τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και
μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου